Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 11/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΚΑΙΡΟΣ.Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στην περιοχή του Βόλου από τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναμένεται έντονη χιονόπτωση. Ο μηχανισμός του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα και, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, ώστε να διασφαλιστούν οι βασικές λειτουργίες της πόλης.
 Ο Δήμος εφιστά την προσοχή στους πολίτες, με βάση και την αρνητική εμπειρία προηγούμενης κατάστασης, να φροντίσουν για την στάθμευση των αυτοκινήτων τους σε σημεία που δεν θα παρεμποδίζουν την διέλευση και άρα το έργο των μηχανημάτων αποχιονισμού, ιδιαίτερα σε στενούς δρόμους.  Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στην Πολιτική Προστασία, στα τηλέφωνα 24210 80959 και 80920 ή στο Δημαρχείο του Βόλου, στα τηλέφωνα 24213 50173-4.

=ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ 38χρονου..Σε 38χρονο Βολιώτη ανήκει η σορός του άτυχου πεζού που βρήκε φρικτό θάνατο προχθές, γύρω στις 7:15 το απόγευμα, όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο βρέθηκε στις ράγες του τρένου, με αποτέλεσμα η αμαξοστοιχία 2572 του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα- Βόλος, στο ύψος περίπου της κλειστής διάβασης στην Κωλέττη να τον παρασύρει και να τον διαμελίσει.  Η αναγνώρισή του μετατράπηκε σε πραγματικό θρίλερ. Τελικά, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για τον Δρόσο Ιων. Καρούτσο, κάτοικο εν ζωή της συνοικίας Οινοπνεύματος. Ο άτυχος άνδρας αναγνωρίστηκε χθες το μεσημέρι από συγγενικό του πρόσωπο. Ο αδερφός του, σύμφωνα με πληροφορίες, τον είχε δει τελευταία φορά προχθές το μεσημέρι και όπως δήλωσε φαινόταν να είναι καλά.  Η σορός του άτυχου άνδρα αναμένεται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

=ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Οι πολικές θερμοκρασίες  μέσα στην πόλη έστειλαν πολλούς Βολιώτες στο Αχιλλοπούλειο.  Μικροτραυματισμοί λόγω πάγου, αυξημένα περιστατικά γρίπης και γαστρεντερίτιδας, έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο - ειδικά τις τελευταίες τρείς μέρες.  Η Β’ Παθολογική Κλινική «φράκαρε» καθώς στα Επείγοντα Περιστατικά έχουν σπεύσει τουλάχιστον 600 άτομα, τα περισσότερα με ίωση και γαστρεντερίτιδες, για αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τόσο η Ουρολογική όσο Οφθαλμολογική για να μεταφερθούν για νοσηλεία περιστατικά κυρίως γαστρεντερίτιδας και γρίπης.
Λόγω του πάγου επίσης αρκετοί πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή στην Ορθοπεδική Κλινική.

=ΔΕΥΑΜΒ.Εκατοντάδες ζημιές σε υδρόμετρα και σωληνώσεις νερού σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, κυρίως στις «ακριτικές» συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος, σημειώθηκαν εξαιτίας του παγετού. Συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, επενέβησαν σε περισσότερες από 400 περιπτώσεις για να κλείσουν διακόπτες και να αντικαταστήσουν υδρόμετρα.  Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε μεγάλο τμήμα της Ν. Ιωνίας αλλά και στις συνοικίες Χρυσοχοΐδη και Αγίας Παρασκευής. Τα τηλέφωνα στο τμήμα βλαβών της ΔΕΥΑΜΒ πήραν… φωτιά. Διακοπή της υδροδότησης σημειώθηκε χθες για λίγες ώρες στην περιοχή της Βαμβακουργίας στη Ν. Ιωνία, αλλά και σε Αγία Παρασκευή και Χρυσοχοΐδη. Η κατάσταση στο δίκτυο με τις ποσότητες νερού έχει βελτιωθεί και έτσι θα χρειαστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να ληφθούν μέτρα μόνο για τη διαχείριση (μείωση) της πίεσης και όχι διακοπές. Παρακαλούμε τους δημότες να συνεργαστούν και σε αυτό τον τομέα, αφού με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας μπορούμε να τα επιτύχουμε τα πάντα

=ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΤα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017, όπως ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας, βάσει της σχετικής Νομοθεσίας.
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας που ορίζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, είναι από τις 11:00 έως τις 16:00.

=ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη τα σχολεία σε όλους τους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.  Επίσης, με απόφαση του Δήμου Βόλου και αφού συνεκτιμήθηκε η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία και τις δυσμενείς προγνώσεις για το επόμενο διάστημα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Βόλου θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, κλειστά.  Επίσης σήμερα, θα είναι κλειστοί και οι παιδικοί σταθμοί, που λειτουργούν με ευθύνη του Δήμου Βόλου

=ΣΚΟΠΕΛΟΣ.Μεγάλη ταλαιπωρία ζουν από τις 5 το απόγευμα 25 περίπου άτομα που ταξίδευαν από τον Βόλο για την Σκόπελο με πλοίο της γραμμής και που είχαν ως προορισμό την Χώρα Σκοπέλου,αφού είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή του Αγνώντα.  Το οχηματαγωγό λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που σάρωνε τις Σποράδες δεν κατάφερε να "δεσει" στο λιμάνι της Σκοπέλου και αναγκάσθηκε να κατευθυνθεί στο ασφαλέστερο αγκυροβόλιο του Αγνώντα.Προηγουμένως είχαν ενημερωθεί οι επιβάτες από τον πλοίαρχο ότι ο δρόμος Αγνώντα-Σκοπέλου είναι κλειστός από όγκους χιονιού και δεκάδες σπασμένα δέντρα.  Οι ταξιδιώτες όμως προτίμησαν να αποβιβασθούν με την ελπίδα ότι ο δρόμος θα ανοίξει,αφού μαζί τους στον Αγνώντα αποβιβάσθηκε και ένα μεγάλο γκρέιντερ που είχε αποσταλλεί στο νησί από τον Βόλο.  Παρ’ όλα αυτά το γκρειντερ δεν κατόρθωσε να εκχιονίσει τον ημιορεινό δρόμο και παρά τις προσπάθειες όλων,ταξιδιώτες και οχήματα παραμένουν αποκλεισμένοι στον όρμο του Αγνώντα.

=ΣΠΟΡΑΔΕΣ.Η ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Σκοπέλου προκάλεσε νέο μπλακ-αουτ στην Αλόννησο. Το νησί της Αλοννήσου, όπως και της Σκοπέλου,  δεν έχει ρεύμα παρότι στο Πατητήρι είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες σε ποσοστό 60%. Με τον δήμαρχο του νησιού επικοινώνησαν οι υπουργοί κ. κ. Τόσκας και Καμένος . Θα σταλούν 15 πυροσβέστες και ένα τμήμα πέντε ατόμων από το στρατό καθώς και μεγάλα μηχανήματα για να ανοίξουν οι δρόμοι και να κοπούν τα δέντρα που έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Οι προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν από παραθεριστικές κατοικίες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πέντε ημέρες, δεν ευοδώθηκαν καθώς το χιόνι στους οικισμούς φτάνει τα 2,5 μέτρα.  «Αυτό που φοβάμαι πλέον είναι για τη ζωή ανθρώπων. Πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα είναι πολλές», δήλωσε ο δήμαρχος. «Φοβάμαι ότι και αύριο Τετάρτη δεν θα έχουμε ρεύμα στο νησί, μετά τη ζημιά που συνέβη στη Σκόπελο μεταξύ χώρας και Γλώσσας, όπου πρέπει να πάει μηχάνημα της ΔΕΗ. Στην Αλόννησο δεν υπάρχει νερό και η συντήρηση των κατοίκων γίνεται από δεξαμενές . Στα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν τα μοτέρ και στο οδικό δίκτυο άνοιξε ο δρόμος σε Πατητήρι, Ρουσούμ και Βότση.  Εκτός από το Πατητήρι που το χιόνι φτάνει το 1,5 μέτρο , στους οικισμούς ξεπερνά τα δύο. «Όσες βλάβες αποκαταστήσαμε χθες , επανήλθαν σήμερα καθώς η χιονοθύελλα σκέπασε τα πάντα «Πλέον φοβάμαι για ανθρώπινες ζωές γιατί είναι αδύνατον με τις δικές μας δυνάμεις να φτάσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές. Στις 6.30 το απόγευμα θα φτάσουν με τον Πρωτέα οι πυροσβέστες, οι στρατιώτες και τα μηχανήματα, όπως ένα μεγάλο ερπιστριοφόρο και φορτηγά, που υποσχέθηκε ο Πάνος Καμένος.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γ.Σ. της Νίκης με θέμα την συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης μομφής κατά του κ. Τζήμα. Στη γενική συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσα μέλη ήταν οικονομικώς τακτοποιημένα μέχρι τις 31/12/2016 ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε θα υπάρχει η δυνατότητα πριν την έναρξη της Γ.Σ. τα μέλη να τακτοποιούν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.= Ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητά από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Νίκης να προσμετρήσει την ψήφο του υπέρ της πρότασης μομφής κατά του κ. Τζήμα, δημοσίευσε ο πρώην πρόεδρος και μέλος του ερασιτεχνικού σωματείου, κ. Γιώργος Τσιντσίνης. Λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν στον κ. Τσιντσίνη να δώσει το παρών στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Ερασιτεχνικής Νίκης και γι' αυτό εξουσιοδοτεί τον κ. Φάτση να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Στο Βόλο είναι από σήμερα το πρωί ο νεοαποκτηθείς Δημήτρης Σουάνης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ποδοσφαίρου του Α.Σ Ολυμπιακός Βόλου 1937 κ. Παναγιώτη Μποτσιβάλη και επισφράγησε τη συμφωνία του με το σύλλογο. Ο Δημήτρης Σουάνης θα ενταχθεί άμεσα στο ρόστερ, με το οποίο θα ξεκινήσει προπονήσεις και είναι σίγουρο πως με τις ικανότητές του θα βοηθήσει την ομάδα μας να επιτύχει το στόχο της.= Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Απόλλων ζητούσε από τον Ανδρέα Μπονόβα να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις του, καθώς όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, οι παίκτες είναι πληρωμένοι και οι πληροφορίες που είχε ο τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού ήταν ψευδείς.  Χθές το μεσημέρι ο Ανδρέας Μπονόβας με γραπτή του δήλωση ζήτησε συγνώμη από τον Απόλλωνα, καθώς όπως λέει «μη διασταυρωμένες πληροφορίες, που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, με τοποθέτησαν στη δίνη δημοσιευμάτων»...

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΛ.Η περιπέτεια του ΔΟΛ, αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που καταδιώκει εδώ και οχτώ χρόνια την ελληνική οικονομία και εκφράζεται με καταιγιστικό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης, φθάνει στην κορύφωσή της. Η Alpha Bank - με την ιδιότητα του αναδόχου στο κοινοπρακτικού δάνειο του ΔΟΛ (ο οποίος έχει δανεισθεί διάφορα ποσά και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κυρίως από Alpha, Εθνική και Πειραιώς) - προχώρησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης μετά την αδυναμία πληρωμής τόκων και χρεολυσίων στο τέλος του 2016.  Με την κίνηση αυτή, που πιθανώς συνοδευτεί και με κατάθεση αίτησης πτώχευσης του ΔΟΛ (εφημερίδες, ιστοσελίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο), δημιουργούνται νέα δεδομένα για έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας. Στον Όμιλο θα αναλάβει διαχειριστής ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες εκποίησης περιουσίας και είσπραξης τυχόν οφειλών.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.Ρεπορτάζ του Βηματοδότη, αναφέρει ότι ο πρώην Δήμαρχος Θεσαλονίκης που έχει αποφυλακιστεί, ενώ καταδικάστηκε σε ισόβια για υπεξαίρεση μαμούθ, εθεάθη να κάνει … σκι στο Καιμακτσαλάν και να τρώει αγριογούρουνα ( πλήρη λιπαρών…) σε ταβέρνα της περιοχής … Σύμφωνα μάλιστα με τον ρεπόρτερ … την ώρα που έτρωγε αγριογούρουνο μιλούσε «για τα κατορθώματά του στο σκι και το πόσο γρήγορα κατέβαινε τις πλαγιές νικώντας ακόμα και 16άρηδες».
Ο Παπγεωργόπουλος που αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2015 λόγω προβλημάτων στην καρδιά, και πήγε για σκι και στη συνέχεια για φαγητό σε γνωστή ταβέρνα του Αγίου Αθανασίου, έχει καταδικαστεί ισόβια για υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ
ΤΣΙΠΡΑΣ.Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθές διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ενώ υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.
 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ..Από το αυτόφωρο Μονομελές θα δικαστούν αύριο, Τετάρτη, ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Παναγιώτης Τζένος μετά την ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση που τους άσκησε ο εισαγγελέας  μετά από μήνυση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.   Ο Υπουργός Άμυνας κατέθεσε μήνυση αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο Πάνος Καμμένος έκανε χειμερινές διακοπές σε θέρετρο στην Αυστρία. 

ΒΟΛΟΣ.Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Βόλος από τη σφοδρή κακοκαιρία που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.Εφιαλτικές ώρες ζουν ακινητοποιημένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, λόγω του χιονιά.   Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς λόγω του χιονιά κυριολεκτικά δεν κινείται τίποτα. Σημειωτόν διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό που αν δεν περάσουν εκχιονιστικά θα κλείσει μέσα στις επόμενες ώρες αν συνεχιστεί η χιονόπτωση.  Την ίδια ώρα σύμφωνα με την αστυνομία διακόπτεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης καθώς και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί και στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

ΣΥΡΙΖΑ.Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΕΥΡΟΣ.Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα. Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

ΚΟΣΜΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ.Ο υποψήφιος των συντηρητικών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει με ποσοστό 64% την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (ποσοστό 36%), σε περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι τεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Paris Match.

ΗΠΑ.Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Τρίτη τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές του Κογκρέσου να ψηφίσουν άμεσα την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης το οποίο είναι γνωστό ως Obamacare, και προσέθεσε πως ένα σχέδιο για την αντικατάστασή του θα ακολουθήσει την κατάργηση του προγράμματος εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.«Οι προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ανάπτυξη και η εργασία. Δεν υπάρχει μέλλον για μία Ευρώπη που έχει εμμονή με τα δημοσιονομικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

ΟΗΕ.Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να αναλάβει δράση για την αποτροπή των συρράξεων αντί απλώς να αντιδρά σε αυτές, παρουσιάζοντας το όραμά του για μια διπλωματία προσανατολισμένη στην πρόληψη των πολέμων. «Χρειαζόμαστε μία εντελώς νέα προσέγγιση» υπογράμμισε στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του ΣΑ.

ΤΟΥΡΚΙΑ.Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το κτήριο κεντρικής διοίκησης της αστυνομίας στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Λίγο αργότερα σημειώθηκε δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΜ.Στο τέλος Ιανουαρίου περιμένει και επίσημα ο ESM το «πράσινο φως» για να προχωρήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε το μέλος του ΔΣ Καλίν Ανεβ Γιάνσε σε συνέντευξή του στο Dow Jones. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, το Ταμείο αύξησε ήδη τον στόχο για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή του το 2017 κατά 14%, προκειμένου να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν από τη διαδικασία.

ΕΚΤ.Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τον Απρίλιο και αφού έχουν μειωθεί οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters σε διαπραγματευτές στις αγορές χρήματος.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ.Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) τρίμηνης διάρκειας, ύψους 625 εκατ. ευρώ στις 11 Ιανουαρίου για την αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ.

ΤΟΥΡΚΙΑ.Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό έναντι του ευρώ την Τρίτη και επέκτεινε τις απώλειες που σημειώνονται από τις αρχές του έτους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να προειδοποιεί και πάλι ότι η οικονομία της χώρας δέχεται επίθεση.

ΑΧΤΙΟΓΛΟΥ.Την πάγια ελληνική θέση ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας, επανέλαβε η υπουργός Εργασίας Ε.Αχτιόγλου στη Γερμανίδα ομόλογό της, τονίζοντας ότι η αρνητική στάση του ΔΝΤ αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών. Η ανταπόκριση της Άντρεα Νάλες υπήρξε θετική και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ.Στον τελικό του League Cup προκρίθηκε ουσιαστικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τη νίκη της κόντρα στη Χαλ με σκορ 2-0 στον πρώτο ημιτελικό των δύο ομάδων. Έτσι, οι «κόκκινοι διάβολοι» θα πάνε στον επαναληπτικό της 26ης Ιανουαρίου χωρίς καμία πίεση.

ΤΟΥΡΚΙΑ.Μέσω επίσημης ανακοίνωσής της η Γαλατασαράϊ αναφέρεται στην απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκες αλλά και στα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής του παίκτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής ομάδας ο ΠΑΟΚ θα λάβει ποσό της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ένα 20% του ποσού σε ενδεχόμενο μεταπώλησης του ποδοσφαιριστή σε νέο σύλλογο από τη Γαλατασαράϊ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ.Την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισε ουσιαστικά ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες επικράτησαν εκτός έδρας με 2-0 των Τρικάλων για τον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας.    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναμέτρηση του Αρη με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς η ΕΠΟ ενημέρωσε τις δύο ΠΑΕ ότι συναινεί στο σχετικό αίτημά τους. Ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι σκεπασμένος με χιόνι και πάγο από χθες, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε σήμερα (και αναμένεται να επιδεινωθεί τις βραδινές ώρες) κι έτσι ελήφθη η απόφαση για την αναβολή του ματς, που θα οριστεί σε νέα ημερομηνία.

ΦΙΦΑ.Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, πήρε την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για την αύξηση των ομάδων των Μουντιάλ από 32 σε 48, από το 2026. Οι 16 από αυτές θα αποκλείονται μετά από μόλις ένα νοκ άουτ αγώνα, σε 16 ομίλους με τρεις ομάδες, και η συνέχεια της διοργάνωσης θα εξελιχθεί ως έχει τώρα, δηλαδή με 32 ομάδες σε ομίλους και στη συνέχεια μονοί νοκ άουτ αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: