Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 14/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.«Η δημοτική αρχή, κάτω από το βάρος της καθολικής κατακραυγής για το μεγάλο φιάσκο με το νερό, κατέφυγε σήμερα σε μια συνέντευξη-παρωδία, στην απελπισμένη προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες της για την πρωτοφανή δοκιμασία που υφίστανται επί τόσες μέρες οι συμπολίτες μας.
 Το μόνο όμως που πέτυχαν με τη συνέντευξη αυτή, είναι να καταλάβουν και οι πλέον ανυποψίαστοι ότι όλες αυτές τις μέρες δουλεύουν τον κόσμο ψιλό γαζί. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως δεν έχουν κανένα ενδοιασμό. Ότι με την ίδια ευκολία λένε και κάνουν τα πάντα και το αντίθετό τους. Χωρίς να δεσμεύονται απ’ ό,τι είπαν και απ’ ό,τι έκαναν. Επειδή όμως η ταλαιπωρία του κόσμου συνεχίζεται, ας αφήσουν τις συνεντεύξεις, το αδιάκοπο ραδιοτηλεοπτικό παραλήρημα και «τον Θεό και τη φύση» που, κατά τον κ. Θεοδώρου, φταίνε για ό,τι μας συμβαίνει, και ας καταπιαστούν επιτέλους σοβαρά, έστω και καθυστερημένα, με την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε. Εμπιστευόμενοι το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, που στο παρελθόν αντιμετώπισε πιο ακραίες καταστάσεις με απολύτως αποτελεσματικό τρόπο. Αλλά και αξιοποιώντας την έγκυρη επιστημονική γνώμη του ΤΕΕ, που άλλωστε αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας».

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εδώ Γηροκομείο βόλου, ακούει κανείς;», το Ίδρυμα Γηροκομείο Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερώσει τους συμπολίτες για την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η Δομή μας μετά την χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Όπως τονίζεται, «από την Δευτέρα 09-01-17 ξεκίνησε ο Γολγοθάς για το προσωπικό και τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα. Χωρίς νερό, εδώ και πέντε μέρες ,αφού έχουν κυριολεκτικά παγώσει όλες οι σωληνώσεις, ήδη πραγματικά δίνεται πάλη να διατηρηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους μας. Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΥΑΜΒ και την ενημέρωση μας ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε πολλά σημεία της πόλης , προσπαθήσαμε με ίδιες δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες... Την παρούσα στιγμή παρακαλούμε να συνεχίσει η ηλιοφάνεια και να λιώσουν τα χιόνια. Παρακαλούμε να έλθει το νερό και να γίνουμε πάλι η αστραφτερή Δομή, που όλοι όσοι μας επισκέπτονται , γνωρίζουν. Δεν έχει σημασία ποιος φταίει μάλλον. Δεν φταίει κάποιος άλλωστε. Παρακαλούμε μόνο την επόμενη φορά που θα προκύψουν ανάλογες έκτακτες καταστάσεις , στο πίσω μέρος του μυαλού των υπευθύνων, να μην ξεχνούν το Γηροκομείο ή μάλλον καλύτερα το ΣΠΙΤΙ των ηλικιωμένων της πόλης μας. Ένα τηλέφωνο, ένα γράμμα , κάτι , από όλους όσοι θέλουν να λέγονται εποπτεύουσες Αρχές

ΔΕΥΑΜΒ.Χιονοστιβάδα οι αντιδράσεις δημοτών για την έλλειψη νερού, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Δήμου Βόλου, που με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή τη διενέργεια ΕΔΕ για την προμήθεια υδρομέτρων που δεν πληρούν προδιαγραφές για να αντέξουν σε συνθήκες παγετού: «Μετά την πλήρη αξιολόγηση και καταγραφή των προβλημάτων στην υδροδότηση, που παρουσιάζονται στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βόλου, διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα προέκυψαν από την εκτεταμένη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδυάστηκαν με πολικές θερμοκρασίες. Παρά την ύφεση των φαινομένων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χιονόπτωση, οι θερμοκρασίες παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές και παρά τις αντίξοες συνθήκες το προσωπικό της επιχείρησης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του δικτύου. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο παγετός έχει να κάνει με την καταστροφή, μέχρι στιγμής, περισσότερων από 1000 υδρομέτρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΥΑΜΒ. Δυστυχώς η προμήθεια των συγκεκριμένων υδρομέτρων από την ΔΕΥΑΜΒ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για αντιμετώπιση παρόμοιων θερμοκρασιών και ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος που ο παγετός προκάλεσε αυτές τις ζημιές.

ΜΠΕΟΣ.Ο Μπέος επιτέθηκε σήμερα μέσω του Ράδιο Βέρα στους πολίτες, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει νερό σε χιλιάδες οικογένειες που διαμαρτύρονται: «Για τις ευθύνες, για το Facebook και για τα παράπονα έχουμε χρόνο. Οι πλατείες που ποτίζουν αυτόματα, έχουν σπάσει και χύνονται τα νερά, και η ΔΕΥΑΜΒ το ανακάλυψε χθες το βράδυ. Τίποτα δε λέμε στον κόσμο. Υπομονή. Οποιος θέλει να κλάψει, ας κλάψει…»και συνέχισε «Δε μπορεί να ακούσει η ΔΕΥΑΜΒ τη γνώμη της κ. Κατίνας και του κ. Νίκου. Δεν είναι ώρα να πάρουμε το κεφάλι του Γαλάτη. Έχουμε καιρό γι αυτό.  »Και έκλεισε λέγοντας:  «Ζητάμε κατανόηση, αν θέλουν να μην μας ξαναψηφίσουν» .

ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ.Στα πρωτόγνωρα για την περιοχή μας καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονταν επί τρεις ημέρες με ιδιαίτερα σφοδρή ένταση και που είχαν συνέπεια το ύψος χιονιού να ξεπερνά σε πολλά σημεία το 1 μέτρο, η απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν άμεση κι αποτελεσματική έτσι ώστε το επαρχιακό δίκτυο της Μαγνησίας, που εκτείνεται στο διόλου αμελητέο μήκος των 1200 χλμ., να παραμένει προσβάσιμο, δεδομένης της σφοδρής έντασης της χιονόπτωσης, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να επιχειρούν διαρκώς ακόμη με πρώτη προτεραιότητα το κεντρικό οδικό δίκτυο αλλά και έως τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Νομού μας και σε εκείνα όπου διαβιούν ελάχιστοι κάτοικοι. Τα μηχανήματα όμως τα λειτουργούν άνθρωποι, οι οποίοι δίχως παύση ορμούν με ζέση και ζήλο να φέρουν εις πέρας το έργο τους υπό δυσμενείς, σχεδόν ακραίες, καιρικές συνθήκες. Το ίδιο κι όσοι σχεδιάζουν, οργανώνουν και συντονίζουν το επιχειρησιακό έργο του αποχιονισμού. Θα ήταν λοιπόν παράλειψη να μην ευχαριστήσει κανείς όλους αυτούς τους ανθρώπους, που υπερβάλλοντας εαυτό, μερίμνησαν για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα του οδικού δικτύου, την καταγραφή αιτημάτων πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων τους.  

ΠΗΛΙΟ.Ομαλοποιείται από χθες η κατάσταση στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς –Μουρεσίου, μετά την προχθεσινή έντονη χιονόπτωση. Μηχανήματα της Περιφέρειας αποκαθιστούν σταδιακά την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ μέσα στους οικισμούς επιχειρούν μηχανήματα των δήμων για τη διάνοιξη των δρόμων.  Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, το πρόβλημα τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο παγετός. Με την ηλιοφάνεια όμως και την άνοδο του υδραργύρου, οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν και το έργο των δημοτικών συνεργείων έγινε πιο εύκολο μέσα στα χωριά.  Το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος, είναι με τα σπασίματα σωλήνων ύδρευσης λόγω του παγετού, με αποτέλεσμα μεμονωμένα σπίτια μέσα στους οικισμούς να εξακολουθούν να μην έχουν νερό. Τα συνεργεία του δήμου είναι όλα έξω, και παρεμβαίνουν για την σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών...

ΑΛΜΥΡΟΣ.Αντιμετωπίστηκαν χθες, με την επικράτηση ηλιοφάνειας, τα περισσότερα προβλήματα με τα χιόνια στο Δήμο Αλμυρού. Η προχθεσινή χιονόπτωση έκοψε νωρίς το απόγευμα, ενώ κατά τόπους έβρεξε και ο όγκος χιονιού «μάζεψε». Χθες ο υδράργυρος ανέβηκε και τα χιόνια, τα οποία κατά τόπους ήταν από 10 εκατοστά μέχρι και 60 πόντους στα ορεινά όπως στην Ανάβρα, άρχισαν να λιώνουν. Τα μηχανήματα του δήμου συνέχιζαν από νωρίς το πρωί τον αποχιονισμό, ενώ η δημοτική αρχή προμηθεύτηκε και αλάτι, που δεν είχε τις προηγούμενες μέρες. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αντιμετωπίστηκαν.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ.Να επουλώσει τις πληγές του προσπαθεί ο Δήμος Ρήγας Φεραίου, ο οποίος επλήγη  από ισχυρή χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα το χιόνι να φτάνει στα 40 εκατοστά και, στα πιο ορεινά χωριά, τα 80 εκατοστά. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν μπόρεσε και πάλι χθες να προσεγγίσει σε δύο περιστατικά, στο Ριζόμυλο και τον Άγιο Δημήτριο, και η μεταφορά ισάριθμων ασθενών, ενός καρδιοπαθούς και μίας νεφροπαθούς, έγινε με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βελεστίνου. Η δημοτική αρχή έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και στον απεγκλωβισμό ποιμνιοστασίων και κτηνοτροφικών μονάδων που παρέμεναν αποκλεισμένες.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ. Την διαβεβαίωση ότι μόλις καταγραφούν οι ζημιές και αποσταλούν τα αιτήματα αποζημιώσεων στα υπουργεία, θα καταβληθούν αποζημιώσεις και θα δοθούν λύσεις όσο πιο άμεσα γίνεται, στο μέτρο του δυνατού, έδωσαν στην Σκόπελο την οποία επισκέφθηκαν σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Τα δύο μέλη της κυβέρνησης συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο τηςΣκοπέλου και δεσμεύθηκαν για την καταβολή των αποζημιώσεων, όταν ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης, φορείς του νησιού και πολλοί κάτοικοι παρουσίασαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.  Στη σύσκεψη το παρόν έδωσαν και οι επαγγελματίες της Σκοπέλου που παραπονέθηκαν ότι ακόμα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν, από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σκόπελο, το Σεπτέμβριο του 2015.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Τη Δευτέρα όλοι οι Νικιώτες θα είναι αγαπημένοι και μία αγκαλιά, τόνισε σε δηλώσεις του στό ραδιόφωνο της Νίκης ο Θανάσης Τζήμας, ο οποίος επισήμανε ότι στην έκτακτη Γ.Σ. θα γίνει μόνο μία συζήτηση, καθώς η πρόταση μομφής είναι εκτός νομικού πλαισίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ομάδα πήγε καλά και πως δεν κινδυνεύει να πέσει (;), ενώ πρόσθεσε ότι πολλές υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν, καθώς υπήρχαν αληθινοί λόγοι, τους οποίους δεν μπορούσε να αποκαλύψει, εφόσον έρχονταν σημαντικά παιχνίδια και η Νίκη έκανε πρωταθλητισμό. Τα χρήματα δε ζητούνται από τον Ερασιτέχνη. Έχουν δοθεί τα ονόματα των ανθρώπων, που βάσει του καταστατικού, όταν ζημιώνουν την ομάδα, πρέπει να διαγράφονται. Θα ξημερώσει μία Δευτέρα με πολλές εκπλήξεις.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11.30, στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΚ Βόλου, ο ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα για όλα τα τμήματα του.Η ομάδα ανδρών ποδοσφαίρου που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου, οι γυναίκες και οι άνδρες μπάσκετ που βρίσκονται στην πρώτη θέση της Α2 Γυναικών ΕΟΚ και της Α1 ΕΣΚΑΘ Ανδρών αντίστοιχα, τα εκατοντάδες παιδιά των τμημάτων ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμβησης, άρσης βαρών και πάλης-τζούντο, μαζί με τους προπονητές τους, την διοίκηση, τις Διοικούσες Επιτροπές, τους γονείς τους και τους προσκεκλημένους μας, θα συναντηθούν σε ένα εορταστικό κλίμα, με πολλές εκπλήξεις. 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.Με απόφασή της η ΕΠΟ ανέβαλε την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής στον 2ο όμιλο (εκτός από δύο παιχνίδια), που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Κυριακή 15/1, λόγω κακοκαιρίας και την μεταθέτει εμβόλιμα για την Τετάρτη 25/1. Έτσι, δεν θα γίνουν τα παιχνίδια της Νίκης με τον Απόλλωνα Λάρισας στη Φιλιππούπολη, του Ρήγα με τους Μαύρους Αετούς στο Βελεστίνο, αλλά και το παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου με τον Θεσπρωτό, που ήταν προγραμματισμένο για την Δευτέρα 16/1.Θα διεξαχθούν, ωστόσο, δύο παιχνίδια για την 15η αγωνιστική και συγκεκριμένα τα ματς Εθνικός Φιλιππιάδας-Διαγόρας Σεβαστής και Αμβρακία Κωστακιών-Ιστιαία.

ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΤΡΟ.Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο η τοποθέτηση των μηχανισμών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους σταθμούς του Μετρό. Έτσι, το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί «Σεπόλια», «Μεταξουργείο» (γραμμή 2) και «Ευαγγελισμός», «Κατεχάκη» (γραμμή 3).

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΠΑ.Τη Ν.Δ. και τους καναλάρχες εκθέτει τελικώς η απόφαση του ΣτΕ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς κρίνει ότι το 27χρονο καθεστώς προσωρινής λειτουργίας τους είναι αντισυνταγματικό και ο “νόμος Παππά” είναι κατά βάσιν συνταγματικός, με εξαίρεση την παράγραφο που ανέθετε στον υπουργό την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού αντί του ΕΣΡ. Από την απόφαση προκύπτει η υποχρέωση του ΕΣΡ να προχωρήσει τάχιστα σε διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σύμφωνα με το πλαίσιο που θεσπίζει η Πολιτεία, καθώς επίσης η δυνατότητα του υπουργού να νομοθετήσει για να καλυφθεί η “παράνομη” εν τω μεταξύ λειτουργία των καναλιών με τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Η πρωτοβουλία για τον αριθμό, το τίμημα, τα κριτήρια αδειοδότησης ανήκει στον υπουργό.

 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ.Σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν πέντε τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή, σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και τρία μεμονωμένα, προέβησαν επίσης σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.  Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.  Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.Στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου ρυμουλκείται το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Μυρτιδιώτισσα», που παρέμενε ακυβέρνητο από το μεσημέρι στο στενό του Αρτεμισίου, μεταξύ βόρειας Εύβοιας και Φθιώτιδας, λόγω μηχανικής βλάβης, με 53 επιβαίνοντες (21 επιβάτες και 32 άτομα πλήρωμα).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.«Φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης αναφερόμενοι στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τους χειρισμούς της Αθήνας στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2017 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου η εγκατάσταση του προέδρου του νέου έτους κ. Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου κ. Αντωνίου Κουνάδη.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.Μήνυμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ.Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραχωρήσει την Τετάρτη την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, δύο ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Σύμφωνα με νέα έρευνα η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της ισότητας ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο. Ωστόσο, οι παλιές προκαταλήψεις δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.Η Human Rights Watch παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προειδοποίησε για την άνοδο του λαϊκισμού και εξήγησε γιατί είναι σημαντικός ο αγώνας κατά του φαινομένου.

ΙΤΑΛΙΑ.Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που καταφθάνουν με πλοιάρια στην Ιταλία υπερδιπλασιάστηκε το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την Unicef, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου αναφέροντας ότι αυτή η «ανησυχητική τάση» εκθέτει χιλιάδες παιδιά στον κίνδυνο εκμετάλλευσης. Περίπου 25.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι διέπλευσαν την Μεσόγειο με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας το 2016.

ΤΟΥΡΚΙΑ.Η Άγκυρα συνεχίζει να πιστεύει ότι μία ενωμένη και ειρηνική Συρία είναι αδύνατο να υπάρξει με τον νυν πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά επιθυμεί να προχωρήσει «βήμα προς βήμα» και να δει την έκβαση των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΟΙΜΠΛΕ.Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών, που άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Γερμανού 'τσάρου' Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε το Βερολίνο. Οι δηλώσεις του γερμανού υπ. Οικονομικών στη Suddeutsche Zeitung αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα συμμετέχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ, διευκρίνισε κατά την κυβερνητική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Γιουργκ Βάισγκερμπερ. .

ΑΔΜΗΕ.Συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσακαλώτου-Σταθάκη και τραπεζιτών. Η συνάντηση έγινε μετά την εμπλοκή που δημιούργησαν οι τράπεζες οι οποίες σε επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών, χαρακτήριζαν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αντισυνταγματική.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών την Παρασκευή. Οι επενδυτές, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών, ύψους 3,35% που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 651,70 μονάδες, με πτώση 2,03%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση 1,30%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 1,25%.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Την υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, με 136.260 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα των θέσεων εργασίας, το 54,74% εξ αυτών είναι μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Το Δεκέμβριο 2016 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 11.132 θέσεις εργασίας.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΑ.Η διοργανώτρια αρχή προχώρησε στην αναβολή της αναμέτρησης ΑΕΛ-ΠΑΟΚ, που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή στη Λάρισα, στο πλαίσιο της (εξ αναβολής) 11ης αγωνιστικής. Ταυτόχρονα, για να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη στη θέση της αναβληθείσας συνάντησης μετατέθηκε για τις 15:00 αντί για τις 17:15 το παιχνίδι Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα.

ΕΘΝΙΚΗ Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ανδρών, Μίχαελ Σκίμπε, μαζί με τους συνεργάτες του Κώστα Τσάνα και Θωμά Στράτο θα παρακολουθήσουν δύο αγώνες της Super League την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, αμφότεροι στο λεκανοπέδιο Αττικής.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ.Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Χρήστο Λισγάρα με τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 200 ευρώ για την αποβολή στον αγώνα της Ξάνθης απέναντι στον Ολυμπιακό για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, συνεπεία του πολύ σκληρού φάουλ στον Σεμπά.

ΕΠΟ.Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η 11η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, η οποία είχε αναβληθεί το Νοέμβριο με απόφαση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μεγάλο αθηναϊκό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, το οποίο θα γίνει την Κυριακή στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: