Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 15/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΚΥΛΟΥ.Mε σοβαρότατα τραύματα στο πρόσωπο και στο λαιμό νοσηλεύεται από χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Βόλου ένας 30χρονος που δέχθηκε επίθεση από σκύλο στην Νέα Ιωνία, ενώ ενδέχεται να γίνει η διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο  για να υποβληθεί σε περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες περίπου στις 8  το βράδυ στην οδό Δορυλαίου όταν ο σκύλος δάγκωσε τον 30χρονο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον είχε παραλάβει και τον είχε μεταφέρει στο Νοσοκομείο.
..

ΚΑΙΡΟΣ.Νέα επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας από την Κυριακή το βράδυ προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως ενημερώνει, ο σφοδρός χιονιάς που πέρασε μόλις από το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, «άφησε» πίσω του πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΝΑΝΣΥ ΚΑΠΟΥΛΑ.Οι βλακώδεις δηλώσεις του σε σχέση με το πρόσωπό μου με αφήνουν παγερά αδιάφορη, όσο παγερά είναι τα σπίτια μας αυτές τις ημέρες εξαιτίας του  απαντά η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα σε ανακοίνωση του Απ. Γαλάτη στην οποία της επιτίθεται. Ο κ. Γαλάτης, ξεχνά ότι όλοι εμείς ως δημότες αυτής της άτυχης ως φαίνεται πόλης, έχουμε ζήσει αυτές τις ημέρες και τις διακοπές υδροδότησης και τους σωλήνες μας να σπάνε γιατί η ΔΕΥΑΜΒ δεν μας παρείχε νερό. Οι βρύσες μας σφύριζαν αέρα, όπως ακριβώς σφυρίζει αερολογίες ο κ. Γαλάτης μέσω των ανακοινώσεων του. Οι βλακώδες δηλώσεις του, σε σχέση με το πρόσωπό μου, με αφήνουν παγερά αδιάφορη, όσο παγερά είναι τα σπίτια μας αυτές τις ημέρες εξαιτίας του κ. Γαλάτη

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.Τις τελευταίες μέρες η Ένωση Καταναλωτών Βόλου έχει δεχθεί πολλές τηλεφωνικές καταγγελίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, από πολίτες – καταναλωτές των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ που αναφέρουν: Πολύωρες διακοπές της παροχής νερού σε πολλές συνοικίες του Δήμου Βόλου που φτάνουν τις 16 ώρες το 24ωρο. Εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το απόγευμα που επιστρέφουν σπίτι τους μέχρι το επόμενο πρωί που ξαναφεύγουν δεν έχουν ούτε μία ώρα νερό.  Έλλειψη νερού που οφείλονταν σε πάγωμα των σωλήνων προ του μετρητή, που λογικά ανήκει στην ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ. Σε αυτό συνέβαλαν και οι διακοπές του νερού ή όπως εύσχημα ονομάστηκε «η μειωμένη πίεση. Οι Βολιώτες, σε σχέση με άλλες περιοχές, πληρώνουν πανάκριβα ένα αγαθό που υπάρχει άφθονο στη φύση, γι’ αυτό απαιτούν από τη ΔΕΥΑΜΒ να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για συνεχή παροχή καλής ποιότητας νερού.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ με τα «χρυσά» λιμάνια της χώρας συμπεριλαμβάνεται ο Βόλος. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους δέκα οργανισμούς με αύξηση των μερισμάτων του, ενώ καταγράφει και αύξηση κερδών, και μάλιστα σε ποσοστό 56%, το πρώτο εννεάμηνο του 2016 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στη δημοσιότητα, παρατηρείται σημαντική αύξηση κερδών στους οργανισμούς των περιφερειακών λιμανιών και θα φέρει και αύξηση των μερισμάτων που θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει των ίδιων στοιχείων, έλαβε 2,29 εκατ. ευρώ από μερίσματα για το 2015. Το δεύτερο μεγαλύτερο μέρισμα μετά τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, έδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ.Η σφοδρή κακοκαιρία ήρθε για να «αποτελειώσει» αγρότες και κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, καθώς σε ένα σημαντικό κομμάτι φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται απώλειες, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι επιβεβλημένες προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί όσοι δοκιμάστηκαν.  Μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή, αλλά και τα οπωροκηπευτικά εποχής προκάλεσε ο παγετός και η σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών σε όλο το Νότιο Πήλιο. Σοβαρές ζημιές επίσης έχει υποστεί όπου υπήρχε ακόμη καρπός για συγκομιδή σε ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ενώ εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα αποκαλυφτεί και το μέγεθος των ζημιών στον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, στο δυτικό Πήλιο και τις Σποράδες, υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά και ζωικό κεφάλαιο.

Η ΑΓΟΡΑ.Παγωμένη» και χθες η αγορά του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Με την υποχώρηση του χιονιά και του παγετού τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν στο σύνολό τους, ωστόσο η κατανάλωση κινήθηκε υπό του… μηδενός. Σημειώνεται ότι εκτός από διαδρόμους που έχουν ανοίξει μπροστά από τα καταστήματα, η κεντρική αγορά στην Ερμού, συνεχίζει να είναι καλυμμένη από πάγο και χιόνι. Η αγορά ελπίζει να δουλέψει σήμερα Κυριακή 15 Ιανουαρίου, οπότε και τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 έως τις 4 το απόγευμα. Με αφορμή τη λειτουργία της αγοράς την  Κυριακή, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου - Ν. Ιωνίας, ανακοίνωσε απεργιακή κινητοποίηση. Όλες τις Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, εμείς θα είμαστε παρόντες για να αντιστεκόμαστε με απεργιακές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δράσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.    

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Με ανακοίνωσή του, το Δασαρχείο Βόλου ενημερώνει ότι απαγορεύεται η θήρα έως και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου «Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αριθμ. 151341/49/11-1-2017 απόφασή του (ΦΕΚ Β’ Α.Φ. 17/12-1-2017) απαγορεύει τη θήρα παντός θηράματος σε όλη την ελληνική επικράτεια έως και τη 18η Ιανουαρίου 2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δασαρχείου Βόλου.

ΔΕΥΑΜΒ.Από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ σήμερα Σάββατο το βράδυ έγινε η ακόλουθη δήλωση: «Περισσότερες από 700 επεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, (εξωτερικοί συνεργάτες και υπάλληλοι), που εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση των βλαβών του δικτύου.  Μετά την ύφεση του καιρού δίνεται η δυνατότητα καταγραφής διαπίστωσης και επέμβασης σε βλάβες υδρομέτρων και εσωτερικών δικτύων, ώστε σταδιακά να αποκαθίσταται η ισορροπία στο υδροδοτικό σύστημα και αναμένεται, λόγω βελτίωσης του καιρού και στα προσεχή εικοσιτετράωρα να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 βλάβες και ήδη έχουν αποκατασταθεί οι 700, ενώ το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα αφού έχουν γίνει μόνο δύο μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε τμήματα αγωγών σε Νεάπολη και Μπουρμπουλήθρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Στα σχολικά προαύλια μεταφέρεται το… πεδίο μάχης του Δήμου Βόλου, με στόχο την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, και τη λειτουργία του συνόλου των σχολείων από τη Δευτέρα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο ύδρευσης, με το 60% των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας στο Βόλο, να έχει πρόβλημα με το νερό και σε μικρότερο ποσοστό πρόβλημα με τη θέρμανση.  Η γραμμή που υπάρχει είναι μία: να καταφέρουν να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στο δήμο», ανέφερε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.Η κατάσταση στον Βόλο προκάλεσε την επέμβαση του Εισαγγελέα με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες δημοτών του Βόλου για τις πολύωρες μέχρι και πολυήμερες διακοπές υδροδότησης. Η προκαταρκτική εξέτασε που διέταξε η Εισαγγελία, αφορά στη διενέργεια έρευνας για το κατά πόσον προκλήθηκαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, από τη διακοπή υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Όπως έγινε γνωστό, θα διερευνηθεί αν υπήρξαν πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων της ΔΕΥΑΜΒ για τις πολύωρες ή πολυήμερες διακοπές που έγιναν και αν εξαιτίας αυτών των παραλείψεων ή πράξεων, προκλήθηκαν κίνδυνοι για την υγεία των δημοτών Σε πολλές περιπτώσεις και σε μεγάλα τμήματα του Βόλου και των προαστίων του, δεν υπάρχει νερό από την περασμένη Δευτέρα ή υδροδοτούνται επί το ελάχιστον κάποιες περιοχές για 1-2 ώρες. Στην αγορά και στα σούπερ μάρκετς τα εμφιαλωμένα νερά έχουν γίνει άφαντα και υπάρχει έλλειψη λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης. Στις διαμαρτυρίες των πολιτών και των επαγγελματιών, ειδικά εστιατόρων και ξενοδόχων, δεν υπάρχει σαφής απάντηση από πλευράς Δήμου Βόλου και ΔΕΥΑΜΒ για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ.Τη διαβεβαίωση ότι, μόλις καταγραφούν οι ζημιές και αποσταλούν τα αιτήματα αποζημιώσεων στα υπουργεία, θα καταβληθούν αποζημιώσεις και θα δοθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό, έδωσαν χθες στη Σκόπελο και την Αλόννησο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα νησιά με κυβερνητικό κλιμάκιο. Το κλιμάκιο, στο οποίο μετείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καμπάκης, μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στα δύο νησιά που έχουν πληγεί από τη σφοδρή χιονοθύελλα των τελευταίων ημερών, και είχαν συναντήσεις με φορείς και κατοίκους των δύο περιοχών.  Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Σκοπέλου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου


ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έπειτα από αίτημα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου εκδόθηκε απόφαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιο Βασιλειάδη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, Νίκη Βόλου.  Η απαγόρευση ισχύει για την Κυριακή 15 Ιανουρίου στις 3 το μεσημέρι, οπότε και θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας, μεταξύ των ομάδων «Α.Ο. ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ – Γ.Σ. ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ», στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας 2016-2017, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Κάλεσμα στους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου απευθύνουν οι Austrian Boys μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν: Θα θέλαμε να καλέσουμε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού Βόλου να συμμετέχουν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας όλων των τμημάτων του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και ώρα 11.30, στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΚ. Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο υγεία και η χρονιά που ξεκίνησε να δώσει πολλές χαρές σε όλους του οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου και ανοδική πορεία σε όλα τμήματα του συλλόγου.

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ.Εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές προβλέπεται στις αλλαγές για το Λύκειο, 

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ.“Η μεταμφίεση της σχέσης εξαρτημένης εργασίας σε αυτοαπασχόληση συνιστά παράνομη πρακτική σε βάρος των εργαζομένων”  “Στόχος, ο περιορισμός αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης και η εγγύηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων” “Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη χωρίς συμβάσεις εργασίας” Ανάπτυξη αναμένουν οι επιχειρήσεις το 2017: Αύξηση απασχόλησης κατά 5,15 και αύξηση μεικτών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 9,3%

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.Την εκτίμηση ότι χρησιμοποιείται το προσφυγικό ζήτημα «για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό, πρέπει να χτυπηθεί με έναν τρόπο που θυμίζει δολοφονία χαρακτήρων ο υπουργός, που έτυχε να είμαι εγώ». Προανήγγειλε ότι τον Μάρτιο θα προκηρυχθούν 8.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα που θα διαχειριστούν οι δήμοι σε όλη τη χώρα, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν δομές χωρητικότητας 500 ατόμων.

ΔΟΛ.Η τύχη δύο ιστορικών εφημερίδων, όπως το «Το Βήμα» και «Τα Νέα», των περιοδικών, του sansimera.gr, των υπόλοιπων ιστοσελίδων και του ΒHMA 99,5 κινητοποίησε τους επί χρόνια συνεργάτες-πανεπιστημιακούς του ΔΟΛ σε μια πρωτοβουλία-κάλεσμα προς τους ανθρώπους της Επιστήμης, των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού και τους Κοινωνικούς Φορείς. Ενα κείμενο στήριξης των εργαζομένων αλλά και της πολυφωνίας, του πλουραλισμού στην ενημέρωση· για περισσότερη δημοκρατία, εν τέλει, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες. «Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού» αναφέρουν.

ΚΟΤΖΙΑΣ.Τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό.

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΛΩΝΙΑ.Είκοσι ολόκληρα χρόνια συζητούσαν στην Πολωνία για την άφιξη των Αμερικανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Σήμερα γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό, ενώ γερμανικές και βρετανικές δυνάμεις θα εγκατασταθούν σε χώρες της Βαλτικής. 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Λογομάχησαν χθες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Η κόντα ξεκίνησε όταν ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να αφήσει την ΕΕ εκτός διαδικασίας της διάσκεψης για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο κ. Γιούνκερ δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη. Τότε, ο κ. Γιούνκερ άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: 'Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε'…και το έσβησε αμέσως. Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού, που συνέχισε κατηγορώντας την ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και τελικά έδωσε 'ψίχουλα'.

ΗΠΑ.Ο Τζον Λιούις, βουλευτής των Δημοκρατικών με αγώνες για τα δικαιώματα των αφρο-αμερικανών, έχει παράδοση να πηγαίνει στις ορκωμοσίες προέδρων. Στου Τραμπ δεν θα παραστεί, λέγοντας ότι δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο. Η απάντηση του Τραμπ δεν άργησε να έρθει, για να ξεσηκώσει σάλο.

ΛΙΒΥΗ.Οκτώ νεκροί μετανάστες και τέσσερις διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ναυαγίου που σημειώθηκε βόρεια της Λιβύης. Οι οκτώ επέβαιναν σε πλοιάριο που επιχειρούσε να προσεγγίσει τις ακτές της Ιταλίας.

ΗΠΑ.Αστέρια της κάντρι μουσικής θα πλαισιώσουν τελικά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό έψαχνε καλλιτέχνες για το μουσικό πρόγραμμα της τελετής χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά ο Τόμπι Κέιθ, ο Λι Γκρίνγουντ και η Τζένιφερ Χόλιντέι θα δώσουν συναυλία την Πέμπτη.

ΙΤΑΛΙΑ.Εξιτήριο για τον 62χρονο πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική επέμβαση. Ο Πάολο Τζεντιλόνι πήγε κατευθείαν από το νοσοκομείο στο πρωθυπουργικό μέγαρο για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.Ξεκινά μετά τα μέσα Ιανουαρίου η εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο θα καλύψει πανελλαδικά περίπου 700.000 δικαιούχους που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αναλυτικά, τα κριτήρια σε εισόδημα και περιουσία.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους θεσμούς.

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ.Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo. To μεγάλο ερώτημα για τον ίδιο είναι κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ.Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ευρωπαίος διαπραγματευτής υπεύθυνος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί «να επιδείξει ειδική προσοχή» αναφορικά με την πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών εταιριών στην ενιαία αγορά, εξαιτίας του μεγάλου ρίσκου που θα μπορούσε να προκαλέσει το Λονδίνο στην οικονομική σταθερότητα της ΕΕ.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορεί πλέον να βγει στις αγορές» εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς πολύ σύντομα, καθώς «δεν είναι πολλά τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές».

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ.Χάρη σε γκολ του Τζεμαϊλί στο 51΄, η Μπολόνια νίκησε 1-0 εκτός έδρας την ουραγό Κροτόνε, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Βασίλης Τοροσίδης ήταν στη βασική ενδεκάδα των «ροσομπλού», αλλά τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στο 29΄, ενώ ο Μάριος Οικονόμου πέρασε ως αλλαγή στο 42΄, στη θέση του επίσης τραυματία Γκασταλντέλο.

ΕΛΛΑΔΑ.Σε ένα χορταστικό παιχνίδι στα Χανιά, για την -εξ αναβολής- 11η αγωνιστική της Super League, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς 2-0 με δύο γκολ του Ιντέγε (4΄, 13΄), αλλά ο Πλατανιάς κατάφερε να ισοφαρίσει μέσα σε τρία λεπτά, με τον Γιακουμάκη (36΄) και με πέναλτι του Μανούσου (39΄) κι έτσι οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 στα Περιβόλια, ωστόσο, ο Πλατανιάς ήταν αυτός που πριν ολοκληρωθούν τα πρώτα 45 λεπτά, κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι (2-2) και να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας. Η αυλαία της 11ης (εξ αναβολής) αγωνιστικής άνοιξε με τον αγώνα Βέροια - Λεβαδειακός (2-0), όπου οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν τους τρεις βαθμούς και να... ελπίζουν στην παραμονή. Το σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής διεξάγεται την Κυριακή στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ. Στο μεταξύ, μετά τον αγώνα ΑΕΛ - ΠΑΟΚ που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Κυριακή, αναβλήθηκε κι εκείνος ανάμεσα στον Ηρακλή και την Κέρκυρα, που επρόκειτο να διεξαχθεί το Σάββατο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.Απροσδόκητη βαθμολογική απώλεια για τη Μπενφίκα, που παραχώρησε ισοπαλία 3-3 στη Μποαβίστα, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα οι «αετοί» βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα... χειρότερα, καθώς έχαναν 3-0 στο 25΄ (!), όμως ο Κώστας Μήτρογλου μείωσε το σκορ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου (41΄) και άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή.

ΙΣΠΑΝΙΑ.Πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της το τελευταίο δίμηνο, η Μπαρτσελόνα συνέτριψε 5-0 τη Λας Πάλμας, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εν αναμονή του αυριανού ντέρμπι της Σεβίλης με τη Ρεάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: