Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 9/1/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
=ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.Μετά από την τελευταία ενημέρωση, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, με συνέχιση των αρνητικών θερμοκρασιών (συνθήκες ολικού παγετού) και πιθανή χιονόπτωση, με απόφαση του Δήμου Βόλου δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην περιοχή ευθύνης του.  Αύριο και μετά από νέα ενημέρωση, από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών, θα υπάρξει επανεξέταση της κατάστασης, για τη λειτουργία ή μη των σχολείων, για την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, και έγκαιρη ενημέρωση με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.



=ΣΠΟΡΑΔΕΣ.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Αλόννησος καθώς το το νησί βρέθηκε στον κυκλώνα της κακοκαιρίας. Το χιόνι ξεπερνά το ενάμιση μέτρο και τα πάντα είναι ακινητοποιημένα στο νησί. Η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς κανείς δεν μπορεί να παρέμβει για να αντιμετωπίσει κανένα περιστατικό και δεν υπάρχει και ρεύμα. Στο ένα μέτρο φτάνει το χιόνι στη Σκόπελο, όπου και εκεί τα προβλήματα είναι σοβαρά , ενώ στη Σκιάθο δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νησί της Αλοννήσου είναι χωρίς ρεύμα από χθές ενώ δεν υπάρχει και πρόσβαση σε νερό λόγω του ότι το δίκτυο ύδρευσης δε λειτουργεί και οι αντλίες από τις δεξαμενές των σπιτιών δε λειτουργούν λόγω της διακοπής ρεύματος. Το μεγάλο πρόβλημα στα δύο νησιά είναι ότι έχουν αποκλειστεί τα Κέντρα Υγείας. Ένα εκχιονιστικό μηχάνημα με τον χειριστή του και κλιμάκιο της ΔΕΗ θα αναχωρήσουν σήμερα Δευτέρα με το πρωινό δρομολόγιο του Πρωτέα στις 8 π.μ. για τη Σκόπελο και 9 την Αλόννησο αντίστοιχα.  Στη Σκόπελο το μηχάνημα θα συνδράμει στον αποχιονισμό του οδικού δικτύου που εκτείνεται σε μήκος 36 χλμ, ενώ στην Αλόννησο το κλιμάκιο τεχνικών της ΔΕΗ θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις πολλές ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο από πτώσεις δένδρων λόγω των θυελλωδών ανέμων.  Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η κατάσταση στα δύο νησιά είναι πολύ δύσκολη, ενώ η Αλόννησος είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεφωνικές επικοινωνίες και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

=ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ.Παρατείνεται, λόγω της συνέχισης των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η χρονική διάρκεια ισχύος των έκτακτων μέτρων προστασίας των αστέγων και των οικονομικά αναξιοπαθούντων συμπολιτών, που εφαρμόζει o Δήμος Βόλου, τουλάχιστον μέχρι μεθαύριο Τρίτη. Ετσι:  Στη Νέα Ιωνία, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα παραμείνει ανοιχτό το ΚΑΠΗ στην οδό Μυτιλήνης (Βασδέκειο)   Στο Βόλο θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο, το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων, Κατσαντώνη με Μπότσαρη (είσοδος από Κατσαντώνη), όπου μπορούν, αν το επιθυμούν, βραδινές και νυχτερινές ώρες να φιλοξενηθούν και οι συμπολίτες από τη Νέα Ιωνία.  Στο Κέντρο Αγίων Αναργύρων υπάρχουν τοποθετημένα κρεβάτια, κουβέρτες, ενώ έχει διασφαλιστεί και η πλήρης σίτιση όσων προσφεύγουν εκεί για να προστατευτούν.  Για περιπτώσεις μεμονωμένων περιπτώσεων ή ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Τάσο Μπατζιάκα, στο τηλέφωνο 6986000307

=ΙΓΝΑΤΙΟΣ.Το γεγονός, ότι απέδωσε και τη χρονιά που φεύγει η συλλογική προσπάθεια σίτισης, συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, μέσω των «Σπιτιών Γαλήνης» και του «Δος ημίν σήμερον», τόνισε, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που αναφέρθηκε και στην αρωγή της Εκκλησίας στα σχολεία για να δοθεί πρωινό στα παιδιά που δεν έχουν στο σπίτι τους. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος «με τη βοήθεια όλων, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο συσσιτίων των «Σπιτιών Γαλήνης» που είναι 30, σε όλη της επαρχία της ΙΜΔ, κυρίως στην πόλη του Βόλου, με αποτέλεσμα να επιμερίζονται οι ανάγκες και να υπάρχει ανταπόκριση όλη τη χρονιά. «Τις γιορτινές μέρες καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες, ακόμη και τις μέρες που τα Σπίτια Γαλήνης, λόγω των εθελοντριών δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Φρόντισαν, οι οικογένειες που εξυπηρετούνται να έχουν τρόφιμα στο σπίτι τους. Το «Δος ημίν σήμερον» δεν σταματάει ποτέ και καλύφθηκαν και από εκεί οι ανάγκες της καθημερινότητας»....

=ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ.Το γεγονός ότι η αγορά και ο κόσμος είναι ακόμη απροετοίμαστοι για το πλαστικό χρήμα και πρέπει να δοθεί χρόνος δοκιμαστικής εφαρμογής, καθώς υπάρχει κίνδυνος οικονομικής επιβάρυνσης, λόγω μη κάλυψης του αφορολόγητου, επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης εκτίμησε ότι ακόμη η αγορά είναι απροετοίμαστη, καθώς πολλά καταστήματα, ειδικά λιανικής πώλησης (λαϊκές αγορές, αρτοποιεία κλπ.) δεν διαθέτουν μηχανήματα, σε αντίθεση με σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων κλπ. Επίσης, ενώ αρκετοί άνθρωποι είναι ενημερωμένοι, οι περισσότεροι έχουν άγνοια, δεν θέλουν ή νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να το εφαρμόσουν..

=ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ.Αρκετοί συμπολίτες κατέληξαν από χθές το πρωί στο Νοσοκομείο, λόγω πτώσεων από τον παγετό με στραμπουλήγματα και χτυπήματα στο σώμα και μόνο σε μία περίπτωση χρειάστηκε το άτομο να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί. Στο μεταξύ, η παγωνιά είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες νερού στην πτέρυγα του Ακτινολογικού Τμήματος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χώροι. Οι υπεύθυνοι του Νοσοκομείου έκλεισαν το γενικό διακόπτη που ελέγχει τη συγκεκριμένη πτέρυγα και σήμερα θα γίνει αποκατάσταση της ζημιάς.

=ΔΕΥΑΜΒ.Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν ακριβώς τις οδηγίες για τη σωστή λειτουργία του δικτύου στο σπίτι τους, με την επικράτηση του παγετού και τονίζει ότι όλο της το προσωπικό είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων προκύπτουν.  Υπενθυμίζουμε ότι αρκεί μία σταγόνα να στάζει για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του εσωτερικού δικτύου των ακινήτων και δεν χρειάζεται να τρέχουν αλόγιστα οι βρύσες που μόνο περισσότερα προβλήματα (επάρκεια νερού) μπορεί να δημιουργήσουν.  Επίσης παρακαλείστε να μην ρίχνετε ζεστό νερό στο υδρόμετρο για να ξεπαγώσει καθώς έτσι υπάρχει κίνδυνος θραύσης του κρυστάλλου με συνέπεια την καταστροφή του οργάνου.

=ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.Πλήρης καταστροφή αποτέλεσε για ξενοδόχους του Πηλίου, το τριήμερο των Φώτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης, Γιώργο Ζαφείρη. «Βροχή» έπεσαν οι ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων, ακόμη και πληρωμένων, καθώς εκδρομείς αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν τελικώς, φοβούμενοι για … ακραία καιρικά φαινόμενα που σύμφωνα με μετεωρολόγους θα έπλητταν την περιοχή.  Οι πληρότητες στο Πήλιο για το τριήμερο των Φώτων, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 50%. «Πανωλεθρία. Οι πληρότητες βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα και οι ακυρώσεις των κρατήσεων έγιναν η μία πίσω από την άλλη. Έχουμε καταστραφεί», ανέφερε ο κ. Ζαφείρης. Όπως τόνισε, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. «Κάναμε παρεμβάσεις ζητώντας να μην τρομοκρατείται ο κόσμος από τα δήθεν ακραία καιρικά φαινόμενα. Βγάλαμε ανακοινώσεις. Ωστόσο το κακό έγινε. Ο κόσμος φοβήθηκε από την εικόνα που δόθηκε ότι θα έρθει στο Πήλιο και θα αποκλειστεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

=Ο ΣΩΡΡΑΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.Ζητά όρκους «πολεμιστών», αλλά και ακίνητα… Αναζητά πιστούς στο έθνος, οι οποίοι, όμως, πρέπει να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τις εθνικές εκλογές! Το επικίνδυνο παραμύθι με τα ομόλογα των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Αρτέμη Σώρρα, του δήθεν εθνοσωτήρα των συνελλήνων – συμπολεμιστών, όπως αυτοαποκαλούνται, βρίσκει επί μήνες τώρα πρόσφορο έδαφος στο Βόλο, πατώντας στην απόγνωση φορολογουμένων και δανειοληπτών.  Πολίτες σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και τράπεζες, και άλλοι σε οικονομική κατάρρευση ικανή να τους οδηγήσει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους, είδαν τη …σωτηρία τους στο πρόσωπο και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του Αρτέμη Σώρρα. Στον ιδρυτή ενός οργανισμού που εγγυάται ότι λεφτά υπάρχουν για να πληρωθούν τα χρέη τους. Αρκεί να τον ακολουθήσουν, να δηλώσουν την πίστη τους και να σφραγίσουν τον όρκο που θα βροντοφωνάξουν, πίνοντας ένα σφηνάκι με νερό

=ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ.Στις δικαστικές αίθουσες θα συναντηθούν Δήμος Νοτίου Πηλίου και δημότες, πατέρας και γιος. Στις 27 Ιανουαρίου, έχει οριστεί η εκδίκαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, υπόθεσης μήνυσης που έχει υποβάλλει η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου, εναντίον δύο δημοτών για υπέρβαση άδειας υλοτόμησης και φθορά δημοτικής περιουσίας. Όπως έγινε γνωστό σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο δήμος είχε χορηγήσει άδεια υλοτόμησης σε ιδιώτη. Ο ίδιος όμως φέρεται να έκοψε παραπάνω δέντρα καθ’ υπέρβαση της χορηγηθείσας σε αυτόν άδειας και μάλιστα φέρεται να επεκτάθηκε σε όμορη δημοτική έκταση. Σύμφωνα δε, με το δήμο, κατά την υλοτόμηση προκάλεσε φθορές σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και πιο συγκεκριμένα σε αρδευτική τάφρο και σε αγωγό ύδρευσης, ιδιοκτησίας του δήμου.

=ΑΛΜΥΡΟΣ.Στο καινούργιο αμαξοστάσιο στη θέση Πλατάνια, έκτασης δέκα στρεμμάτων, μετακομίζει την ερχόμενη εβδομάδα η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού.  Οι υπάλληλοι θα εγκατασταθούν στην αποθήκη έκτασης 200 τετραγωνικών, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει το προσωπικό. Η αποθήκη προβλέπεται να λειτουργεί και με τη βοήθεια αποθηκάριου, με στόχο να υπάρχει έλεγχος σε όλα τα υλικά, που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.  Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε επί της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Αρχικώς έγινε η περίφραξη της έκτασης και ακολούθησε η ανέγερση του κτηρίου και μεταξύ άλλων η κατασκευή ραμπών για το πλύσιμο αυτοκινήτων.

=ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ.Κλειστά θά παραμείνουν  όλα τα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου σήμερα Δευτέρα (9/1), λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που επικρατεί στην περιοχή με απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα...  =Χριστουγεννιάτικη συναυλία πραγματοποιήθηκε από τη Μουσική Σχολή του Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου με εισιτήριο σακούλες τροφίμων, για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου. Μικροί και μεγάλοι μουσικοί παρουσίασαν όχι μόνο χριστουγεννιάτικες μελωδίες αλλά και μελωδίες-τραγούδια από το πλούσιο ελληνικό πεντάγραμμο.  Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην εκδήλωση στηρίζοντας τους μουσικούς του δήμου αλλά και την προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων προκειμένου να διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες του δήμου.

=ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ της Νίκης τονίζεται ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις με πραγματοποίηση μεταγραφών και πως στην έκτακτη Γ.Σ. της επόμενης Τετάρτης δε θα περάσει η πρόταση μομφής εναντίον του κ. Τζήμα. Όπως όλα δείχνουν ο Θανάσης Τζήμας θα κάνει τα πάντα, για να μείνει στη Νίκη, παρά το ότι η Γ.Σ. είναι έτοιμη να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής εναντίον του και να του δείξει τον δρόμο της εξόδου. 

=ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Σπουδαία μεταγραφική επιτυχία για τον Ολυμπιακό Βόλου. Η διοικούσα επιτροπή ποδοσφαίρου φρόντισε και ολοκλήρωσε την μεταγραφή του Δημήτρη Σουάνη, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τους «ερυθρόλευκους» στην προσπάθεια που καταβάλουν για την άνοδο στη Football League. Πρόκειται για πολύ έμπειρο επιθετικό, ο οποίος αγωνίζεται ως εξτρέμ, με θητεία στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο Σουάνης θα αρχίσει άμεσα προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, ενώ βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, καθώς μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής αγωνιζόταν στη Δόξα Δράμας.

ΕΛΛΑΔΑ

=ΠΟΛΑΚΗΣ.Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι τώρα υπάρχει η πολιτική απόφαση για  πάταξη της διαφθοράς. Δεν υπάρχει μία πέτρα πάνω στην άλλη, ό,τι και να σηκώσεις από κάτω έχει σκορπιό παραοικονομίας, ή φίδι πελατειακής σχέσης. Φτάσαμε να έχουμε 20 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη από τα οποία τα 6 έπρεπε να μπουν σε μαύρες τσέπες, με την έννοια των υπερτιμολογήσεων υλικών, προϊόντων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Περίπου 84 δισ. ευρώ είναι συνολικά το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε στον χώρο της Υγείας τα προηγούμενα χρόνια. Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, δυστυχώς πάει με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα και έχουν βγει στη φόρα και αυτός είναι ένας λόγος που δεχόμαστε επίθεση, καθώς, κόψαμε μία δαπάνη που κυμαινόταν από 6 έως 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για διαφημίσεις. Βέβαια αν τη διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν. Οι προηγούμενοι ξέσκιζαν την κοινωνία και τους λιβανίζουν, εμείς φτιάχνουμε τα πράγματα και μας βρίζουν. Ποιοι λιβανίζουν όμως και ποιοι μας βρίζουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ  έπαιρναν, από 6 έως 20 εκατ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ.Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Πρώτος θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και τελευταίος ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Το βράδυ της Κυριακής το πρώτο τετ-α-τετ Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη, συνεχής η επικοινωνία με την Αθήνα.

ΣΧΟΛΕΙΑ.Οι πολικές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ολικού παγετού θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα σχολεία σε πολλούς Δήμους της χώρας, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αλλά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. 

ΣΧΟΛΕΙΑ.Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα σχολεία σε πολλές περιοχές της Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και του ισχυρού παγετού που επικρατεί.

ΤΣΙΠΡΑΣ.Σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή για το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα δεχθεί αύριο, Δευτέρα, στις 12:00 το μεσημέρι 12 ανήλικους κρατούμενους από το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, με τους συνοδούς τους εισαγγελικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους

ΚΟΣΜΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ.Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε αυτή θα είναι μεγάλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, κι επομένως την μείωση του προσωπικού.

ΙΣΡΑΗΛ.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος στρατιωτών ήταν πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους -χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία ή λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας δηλώνει ότι μπορεί να «εμπνεύστηκε» από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι δόκιμοι στρατιώτες, τα θύματα της επίθεσης. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

ΙΡΑΚ.Oι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφθασαν για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΓΑΛΛΙΑ.Για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες που κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού καταγγέλλει την αστυνομία το γαλλικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), κατηγορώντας τους αστυνομικούς πως έφτασαν στο σημείο να κατάσχουν τις κουβέρτες των μεταναστών, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς.

ΗΠΑ.Σε μία αιφνιδιαστική μεταστροφή δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται για πρώτη φορά να αποδέχεται -διά στόματος του προσωπάρχη του- τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές. Ο Ράινς Πρίμπους λέει μάλιστα ότι Τραμπ ενδέχεται να αναλάβει δράση. Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχεται ότι «υποτίμησε» τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.Για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα ενημερώνει η ΕΣΕΕ. Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ προαιρετικά τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ.Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΝΤ.Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, στέλνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ.Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση του Σαν Μαμές ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αλαβές για την 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Η Μπέτις εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» για να νικήσει τη Λεγανές 2-0, σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο και να βελτιώσει τη βαθμολογική θέση της, καθώς απέχει πια 9 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Νίκη και για τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο, με την ομάδα της Γαλικίας να επικρατεί 3-1 της Μάλαγα και να «σκαρφαλώνει» στην ένατη θέση.

ΙΤΑΛΙΑ.Με δύο τέρματα του Πέρισιτς, η Ιντερ έκανε την ανατροπή και νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουντινέζε στο πλαίσιο της 19ης ημέρας για το καμπιονάτο. Η Ρόμα έφυγε με πολύ μεγάλη νίκη από το «Λουίτζι Φεράρις» απέναντι στην Τζένοα, έστω κι αν το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε από παίκτη των γηπεδούχων. Νίκη και για την άλλη ομάδα της Ρώμης, με τον Τσίρο Ιμόμπιλε να λυτρώνει στις καθυστερήσεις τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» απέναντι στην Κροτόνε, ενώ η εντυπωσιακή Αταλάντα συνέτριψε 4-1 μέσα στο «Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι» την Κιέβο και ανέβηκε στην πέμπτη θέση.

SUPER LEAGUE.Ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε ούτε στα Πηγάδια, όπου επικράτησε εύκολα της Ξάνθης (Ξάνθη - Ολυμπιακός 0-2), αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες του, στο πλαίσιο της 2ης, εξ αναβολής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. H δράση ξεκίνησε από την Τούμπα, όπου ο ΠΑΣ στηριζόμενος στον εκπληκτικό τερματοφύλακά του Πασχαλάκη νίκησε τον... άστοχο ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ - ΠΑΣ 0-1). Ο Πανιώνιος πέρασε και από το Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Πανιώνιος 0-2), ενώ ο Πλατανιάς νίκησε τη Λάρισα στα Χανιά (Πλατανιάς - Λάρισα 3-2). Αναβλήθηκε εκ νέου το Βέροια - Ηρακλής (όπως και το Σάββατο), λόγω των καιρικών συνθηκών. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το Παναθηναϊκός - Κέρκυρα (19:30).

ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2.Με γκολ από τους επανακάμψαντες εντυπωσιακά στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού Ιντέγε (38΄) και Μιλιβόγεβιτς (89΄) οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν την ξέφρενη πορεία τους στο πρωτάθλημα, περνώντας νικηφόρα από τα Πηγάδια με 2-0 απέναντι στη δεύτερη της βαθμολογίας Ξάνθη. Οι ομάδες ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 60ό λεπτό των Λισγάρα και Σεμπά. Παράλληλα, η πειραϊκή ομάδα διέκοψε το σερί των 11 παιχνιδιών που παρέμεναν αήττητοι οι Ακρίτες.

FOOTBALL LEAGUE.Αμετάβλητη έμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Football League μετά τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, αφού όλες οι ομάδες προχώρησαν με νίκες. Ο Απόλλων Σμύρνης επικράτησε 3-1 του Αχαρναϊκού, ενώ ο Άρης έστω και με άγχος πήρε τη νίκη απέναντι στον Παναιγιάλειο με 2-1. Από το Σάββατο (7/1) η Λαμία είχε πάρει το τρίποντο και για λίγες ώρες την κορυφή της βαθμολογίας με τη νίκη της κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα με 2-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: