Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΑΜΒ

ΔΕΥΑΜΒ.Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ υποστηρίζει τώρα ότι δεν ευθύνεται η υπερκατανάλωση για τις “οριζόντιες” διακοπές νερού, που ταλανίζουν επί μέρες τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, αλλά οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και τα υδρόμετρα.
 Μετά από 6 μέρες ταλαιπωρίας των πολιτών κι ενώ η οργή και η αγανάκτηση έχουν χτυπήσει «κόκκινο», στελέχη της δημοτικής αρχής Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, για να αναιρέσουν σειρά ανακοινώσεων που είχαν εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις αιτίες του προβλήματος.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θ. Θεοδώρου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας νερού, αντίθετα τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε εισροή ποσοτήτων νερού στην κεντρική δεξαμενή σε ποσοστό 10%. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα υδροδότησης, στις συνεχείς βλάβες του δικτύου, κάνοντας λόγο για ένα δίκτυο – “σουρωτήρι”, και στο σπάσιμο των υδρομέτρων. Ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ελλιπή ενημέρωση.  Τόσο ο Θ. Θεοδώρου, όσο και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν αποδίδεται ευθύνη σε φυσικό πρόσωπο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους. Για διάτρητο δίκτυο έκανε λόγο με τη σειρά του ο Απ. Γαλάτης και διαβεβαίωσε ότι η αντικατάσταση των σπασμένων υδρομέτρων θα γίνει χωρίς χρέωση για τους πολίτες.
ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ.Η ΔΕΥΑΜΒ απέτυχε στη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης κάτω από ακραίες συνθήκες, δήλωσε ο χημικός μηχανικός και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Αλέκος Γούναρης, που τόνισε ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2001 που είχαν σημειωθεί τρεις χιονοπτώσεις με θερμοκρασίες -18 β. Κελσίου δεν είχαν σημειωθεί ανάλογα προβλήματα. Σε δηλώσεις του στη «Θ-TV» ο κ. Γούναρης ανέφερε ότι η χρονική διάρκεια του παγετού δεν συνδέεται με τις βλάβες στα δίκτυα. Αν μια στιγμή κατεβεί η θερμοκρασία και παγώσει το νερό, η ζημιά που θα κάνει ο πάγος, όταν δεν μπορεί να εκτονωθεί στο δίκτυο, είναι η ίδια με τη ζημιά που θα κάνει μετά από 15 ή 20 ημέρες συνεχόμενου παγετού.Όπως ανέφερε, το 2005 έπεσαν στο Βόλο 30 εκ. χιόνι και υπήρχε παγωνιά για σχεδόν δύο βδομάδες και δεν παρατηρήθηκαν ανάλογα προβλήματα και τόνισε ότι πρέπει να αποκλειστεί η παράμετρος κακού σχεδιασμού του δικτύου. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνθήκες παγετού, πρέπει να διασφαλιστεί η συνεχής ροή του νερού στα δίκτυα ύδρευσης και η διατήρηση υψηλών πιέσεων κατά δεύτερο λόγο, γιατί όσο αυξάνει η πίεση του νερού, τόσο μειώνεται το σημείο πήξεώς του. Στα δίκτυα ύδρευσης υπάρχουν τερματικά όπου πρέπει να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του νερού, ειδικά στα σημεία – βρόγχους που θεωρούνται κλειστά σημεία και πρέπει να υπάρχει πίεση, ανέφερε. 
ΝΑΝΣΥ ΚΑΠΟΥΛΑ.Λάθη επί λαθών… εκτιμά ότι έγιναν τις τελευταίες μέρες στη ΔΕΥΑΜΒ το ΤΕΕ Μαγνησίας, που ανησύχησε από τη δεύτερη ανακοίνωση που αφορούσε τη μείωση της πίεσης, ενώ η πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα επιρρίπτει ευθύνες στη Διοίκηση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πόλη.  Όπως είπε, «παρακολουθούσαμε τις ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ που δεν είχαν καμία επάρκεια σε σχέση με τη διαχείριση και με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων». Η Νάνσυ Καπούλα είπε ότι τα πράγματα είναι απλά και αυτοί που διοικούν, πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα. Η πρώτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, ως είθισται, σύστηνε στον κόσμο να αφήσει τις βρύσες ανοιχτές, για να μην παγώσουν οι σωληνώσεις και δημιουργηθούν ζημιές στις κατοικίες, τόνισε. Άρχισε το … κακό σενάριο  «Η δεύτερη ανακοίνωση της Επιχείρησης, έχει αρχίσει και μας ανησυχεί σημαντικά, γιατί βλέπουμε τη ΔΕΥΑΜΒ σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από κακοκαιρία, να συστήνει να μην μένουν βρύσες ανοιχτές, γιατί θα κάνει διακοπές και μείωση της πίεσης». Εκεί, ανέφερε, αρχίζει το κακό σενάριο είπε και διερωτήθηκε αν υπήρχε νερό για να δοθεί στους δημότες, καθώς είναι μήνας Ιανουάριος και οι πηγές αλλά και το νερό των γεωτρήσεων είναι στο μεγαλύτερο όριο.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ.Την εκτίμηση ότι από… εφησυχασμό της ΔΕΥΑΜΒ, ότι θα φτάσει το πηγαίο νερό στις δεξαμενές, που τελικά στέρεψαν, με αποτέλεσμα να μείνει στάσιμο, να παγώσει και να σπάσουν δίκτυα και υδρόμετρα, έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Βαγγέλης Καπούλας, Ο ίδιος δήλωσε, ότι αναγκάστηκε να κάνει παρέμβαση στα ερτζιανά, για να απαντήσει στα όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αποστόλης Γαλάτης σχετικά με την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου 2001, την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος ο ίδιος. Όπως είπε «αν και είναι ώρα «μάχης» αυτή τη στιγμή από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ, δεν έχω καμία διάθεση να κάνω παρέμβαση, αλλά επειδή η παρούσα Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της συνηθίζουν να λένε ψέματα και να διαστρεβλώνουν την αλήθεια, ανατρέξτε στις εφημερίδες στις 19 Δεκεμβρίου 2001, που ξεκίνησε ο πρώτος χιονιάς, με πάνω από μισό μέτρο χιόνι στην πόλη του Βόλου».  «Ψεύδεται ο κ. Γαλάτης»  «Ο κ. Γαλάτης που είπε ότι τότε η πόλη είχε μείνει χωρίς νερό για δύο ημέρες, ψεύδεται. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι δεν έμεινε ποτέ η πόλη χωρίς νερό και αυτό φέτος συμβαίνει πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Καπούλας.  Σύμφωνα με τον ίδιο, τις ίδιες με φέτος θερμοκρασίες είχε και το 2005 όταν αντιδήμαρχος ήταν ο Βασίλης Παπαδρόσος, όταν υπήρχε πάγος στους δρόμους και στα πεζοδρόμια για 10 μέρες και διερωτήθηκε τι συνέβη τώρα.  Το πρώην μέλος της ΔΕΥΑΜΒ, είπε ότι είναι πάγια τακτική, όταν υπάρχει παγετός οι καταναλωτές είναι, να έχουν πάντα τη βρύση λίγο ανοιχτή και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος με ανακοίνωσή του ζητούσε από τους πολίτες να αφήσουν τις βρύσες ανοιχτές αν και στη συνέχεια ανακάλεσε και είπε ότι έγινε υπερκατανάλωση.  «Βασίστηκαν στο πηγαίο νερό»  «Αυτή η κατανάλωση υπήρχε πάντα», είπε ο Βαγ. Καπούλας, που εκτίμησε ότι στη ΔΕΥΑΜΒ εφησύχασαν ή δεν ήταν έτοιμοι και βασίστηκαν στο πηγαίο νερό, το οποίο φυσικά δεν επαρκεί όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, όπως γίνεται και το καλοκαίρι. Συμπλήρωσε δε ότι στις δεξαμενές πέφτει το νερό της αφαλάτωσης και των γεωτρήσεων, ώστε να υπάρχει πίεση και να τροφοδοτείται το δίκτυο.  «Φαίνεται ότι οι δεξαμενές στέρεψαν, το νερό έμεινε στάσιμο στους αγωγούς, πάγωσε και το αποτέλεσμα ήταν να σπάνε υδρόμετρα, δίκτυα και να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δήλωσε ο Βαγγέλης Καπούλας που εκτίμησε ότι δεν φταίνε οι υδρομετρητές.  Τέλος, ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της ΔΕΥΑΜΒ ευχήθηκε ο πρόεδρος Απ. Γαλάτης να έχει εσφαλμένη πληροφόρηση και να μην ψεύδεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: