Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/2/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Όχι απλό καμπανάκι κινδύνου, αλλά «σειρήνα χιλιάδων decibel» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Βόλου, ο νέος πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας, χημικός μηχανικός Αλέκος Γούναρης.
 «Όταν έχεις 40 κα 45 mg/l αμμωνία με όριο το 2, αυτό δεν είναι καμπανάκι αλλά σειρήνα και μάλιστα χιλιάδων decibel», ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας  τις μετρήσεις Ιανουαρίου... «Τελικά αποδείχθηκε πως οι μετρήσεις που έκανε η ΔΕΥΑΜΒ, συμφωνούν απόλυτα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας. Μιλάμε για τον έλεγχο ποιότητας των λυμάτων που πέφτουν στον Παγασητικό και όχι για τα νερά του Παγασητικού στο Αγκίστρι ή στο Τρίκερι. Αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα και δεν μπορείς να τα συγκρίνεις. Πλέον όμως μπορούμε να δούμε το πρόβλημα. Γιατί αν δεν το έχεις δει δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις» κατέληξε ο κ. Γούναρης.

ΠΑΜΕ.  Με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε η σημερινή συγκέντρωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου. Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου. Στην ομιλία του ο Κ. Στεργίου αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και σημείωσε πως η κυβέρνηση συμφώνησε στην άμεση νομοθέτηση του πακέτου των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 , όπως τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου για όλους από τα 8.600 στα 6.000, τη νέα μεγάλη μείωση στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, επιδόματα πρόνοιας, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη νέα μείωση του κατώτατοι μισθού και την απελευθέρωση των απολύσεων.
ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΕΟΥ. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, θα καθίσουν σήμερα ο σε αργία δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, η πρώην πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Αναστασία Μορφογιάννη και ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδης Καρεκλίδης. Η υπόθεση αφορά στον αποκλεισμό της εφημερίδας από τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον Τύπο από πλευράς του Δήμου Βόλου αλλά και των δύο άλλων Νομικών Προσώπων, ο οποίος συνιστούσε οικονομικό εκβιασμό από πλευράς του κ. Μπέου σε αντίποινα της πολιτικής κριτικής που του ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί η εφημερίδα
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. Την ανάγκη δημιουργίας «πλατιάς αυτοδιοικητικής συμμαχίας για να φύγει το μαύρο από την πόλη», υπογράμμισε η επικεφαλής της «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Νατάσσα Οικονόμου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της δημοτικής παράταξης, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 45χρονου.Τελευταία πράξη του δράματος για τα τέσσερα αδέρφια από το Βόλο που θρηνούν την απώλεια του πατέρα τους, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Βερολίνο, όπου είχε μεταβεί σε αναζήτηση εργασίας. Η κηδεία του άτυχου 46χρονου οικοδόμου, Γεώργιου Τσιργή, θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στις Αλυκές.  Χρειάστηκε ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία για τον αποκλεισμό εγκληματικής ενέργειας και για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων, προκειμένου η σορός του 46χρονου να επιστρέψει στο Βόλο και η οικογένειά του να μπορέσει να τον κηδέψει στη γενέτειρά του.Τα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνταν για τη μεταφορά της σορού,ανέλαβαν ιερείς της διασποράς. Ο π. Απόστολος είναι ένας από τους εννιά αποσπασμένους στη Γερμανία ιερείς της Ι.Μ. Δημητριάδος, που ανέλαβε να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους, και να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτούνταν για τα έξοδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και μετά τα έξοδα καλύπτει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
ΣΚΟΠΕΛΟΣ. Εθιμο που αναζητά τις ρίζες του στο πέρασμα του χρόνου είναι οι «Τράτες» που σεργιάνισαν για μια ακόμη χρονιά στα σοκάκια της Σκοπέλου, πριν καταλήξουν στη θάλασσα με τραγούδια και χορό. Το τοπικό αποκριάτικο έθιμο, που αναζητά τις ρίζες του στις εποχές των πειρατών, αναβίωσε στο Δήμο Σκοπέλου με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και τη διοργανωτική συνεργασία της Δημοτικής Ενότητας Σκοπέλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπέλου. Στη φετινή αναβίωση του εθίμου συμμετείχαν εννέα τράτες, που συνοδεύονταν από τον καπετάνιο, την καπετάνισσα, το μηχανικό, τον θερμαστή, τους ναύτες αλλά και τους πειρατές, οι οποίοι ντυμένοι ανάλογα έδωσαν χρώμα κεφιού και γιορτής στα σοκάκια του νησιού.  Οι μασκαράδες κρατώντας τις αυτοσχέδιες τράτες στα χέρια ξεκίνησαν από την παραλία και σεργιάνισαν στα σοκάκια και τις πλατείες του νησιού με τραγούδια, χορό και σκωπτικά πειράγματα στο πνεύμα της Αποκριάς, για να καταλήξουν στο τμήμα της παραλίας που βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού, όπου κορυφώθηκε το γλέντι. 
ΣΠΟΡΑΔΕΣ. Μία ακόμα βλάβη εν πλω και καθυστερήσεις περίμεναν χθές τους ταξιδιώτες του οχηματαγωγού πλοίου «Μυρτιδιώτισσα», που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος-Σποράδες. Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει στις 8:30 από το λιμάνι του Βόλου, ενώ πλησίαζε στο λιμάνι της Σκιάθου, στο ύψος της Μεγάλης Άμμου ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι θα καθυστερήσει η αποβίβασή τους.  Πληροφορίες από τη Σκιάθο αναφέρουν ότι υπήρξε πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου, το οποίο αποκαταστάθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και η «Μυρτιδιώτισσα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Σκιάθου όπου έγινε κανονικά η αποβίβαση των επιβατών, ενώ στη συνέχεια ακολουθήθηκε το δρομολόγιο προς Σκόπελο και Αλόννησο, αλλά με καθυστέρηση.
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ. Όπως ήταν αναμενόμενο η ΕΠΟ άλλαξε την ημερομηνία του τελικού Κυπέλλου, του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής, μεταξύ της ΑΕ Καραϊσκάκης και της Νίκης Βόλου. Η διακοπή του αγώνα της αρτινής ομάδας με τον Τηλυκράτη Λευκάδας την Κυριακή και η ολοκλήρωσή του τη Δευτέρα 20/02, έφερε την μετάθεση του αγώνα Κυπέλλου από την Τετάρτη που ήταν προγραμματισμένος για την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 14:00. Η έδρα του τελικού παρέμεινε το Δημοτικό γήπεδο των Τρικάλων.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής συνεχίζεται το προσεχές Σάββατο με τα παιχνίδια της εξ αναβολής 16ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός Βόλου, βάσει προγράμματος, αγωνίζεται στην Κέρκυρα με αντίπαλο τον Αστέρα Πετριτή, που δίνει την μεγάλη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία.  Ωστόσο, ο Αστέρας κατέθεσε αίτημα στην ΕΠΟ, ζητώντας το παιχνίδι να διεξαχθεί την Κυριακή, καθώς το Σάββατο αγωνίζεται στο νησί η Κέρκυρα με αντίπαλο τον Παναιτωλικό. Κι αυτό, προκειμένου να μαζέψει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Πιθανότατα η ΕΠΟ θα κάνει δεκτό το αίτημα του Αστέρα Πετριτή. Στη διεξαγωγή του αγώνα την προσεχή Κυριακή έχει συναινέσει και ο Ολυμπιακός Βόλου
ΕΛΛΑΔΑ
Ν.Δ. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διαδικασία εγγραφής στα μητρώα μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης.

ΚΚΕ. «Την ώρα που η κυβέρνηση γράφει, σκηνοθετεί και παίζει σε αυτό το νέο επεισόδιο του χιλιοπαιγμένου σήριαλ εξαπάτησης του ελληνικού λαού, εμείς βρισκόμαστε εδώ στον αγώνα μπροστά με την εργατική τάξη, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα για να βροντοφωνάξουμε: Δεν πάει άλλο!» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

ΙΜΙΑ. Διαψεύδει το Λιμενικό Σώμα την πληροφορία που μετέδωσαν νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί προσέγγισης τουρκικού περιπολικού σκάφους στην ακτή των Ιμίων.

ΙΚΑ. Το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 29/2017 απόφασή του, έκρινε ότι δεν μπορεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας που έχει προσδιορίσει η πρωτοβάθμια επιτροπή του ίδιου ασφαλιστικού φορέα. Δηλαδή, απαγορεύεται η χειροτέρευση της θέσης του ασφαλισμένου από την δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή.

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Στις φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος νοσηλεύτηκε φρουρούμενος για περίπου δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο Αττικό, εξαιτίας υποτροπής φλεβικής θρόμβωσης δεξιού σκέλους.

ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις του Eurogroup βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου. Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, είπε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΚΟΣΜΟΣ

ΡΩΜΗ. Χάος στο κέντρο της Ρώμης με συγκρούσεις αστυνομίας και οδηγών ταξί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι αυτοκινητιστές διαμαρτύρονται για την απουσία νομικής ρύθμισης σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αρκετοί τραυματίες στις συγκρούσεις, διαδηλωτές και αστυνομικοί, και τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές

ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την καλλιέργεια της μαριχουάνας, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη μακρόχρονη πολιτική ανοχής της χώρας.

ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τα περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης και αφού επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον, την ώρα που καταγράφεται αύξηση των απειλών εναντίον κέντρων της εβραϊκής κοινότητας σε ολόκληρη την χώρα.

ΗΠΑ. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη μία σειρά οδηγιών για τη μετανάστευση και την συνοριακή ασφάλεια, η οποία φέρνει μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι οποίες αποτελούν το σχέδιο εφαρμογής των διαταγμάτων του Τραμπ, πολλοί περισσότεροι θα είναι οι υποψήφιοι για απέλαση μετανάστες.

ΣΟΥΛΤΣ. Στροφή προς τα αριστερά φαίνεται να πραγματοποιεί ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για την καγκελαρία. Αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

ΛΥΒΥΗ. Οι σοροί 87 Αφρικανών προσφύγων, παιδιά ανάμεσά τους, ξεβράστηκαν την Τρίτη στις ακτές της Ζαουίγια στη δυτική Λιβύη. Οι συνθήκες του πνιγμού τους δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρες, πιστεύεται όμως ότι προσπαθούσαν να «αγγίξουν» την Ιταλία. Γροθιά στις συνειδήσεις οι φωτογραφίες που ανήρτησε η Ερυθρά Ημισέληνος. Δεκάδες σοροί μέσα σε λευκές και μαύρες σακούλες στην ακτή, η μία δίπλα στην άλλην...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενώπιος ενωπίω  σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ με κεντρικό άξονα των συνομιλιών τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παραμονή της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ υπό την Μέρκελ διαμήνυσε πως τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

ΣΟΙΜΠΛΕ.«Το δύσκολο θέμα τους περασμένους μήνες ήταν ότι το ΔΝΤ επέμενε τα μέτρα να πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από το Κοινοβούλιο. Τώρα συμφωνήσαμε τα μέτρα τα οποία θα ψηφισθούν να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να εξαρτηθεί η ισχύς τους από την πραγματική εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι το σωστό»

Ε.Ε. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να κλείσουν τα νομικά κενά που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες για να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τις αποτρέψουν από το να μεταφέρουν τα κέρδη τους εκεί όπου πληρώνουν το λιγότερο φόρο. Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ το 2020, αναμένεται να βοηθήσουν την ΕΕ να ανακτήσει έσοδα από εταιρίες.

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ. Για να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα δηλώνει ο Γ.Ντάισελμπλουμ, προσγειώνοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, λέει ότι η Αθήνα θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια θα τα συζητήσει με τους θεσμούς.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ. Παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2016, μέχρι και την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΟΛΠ. Στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ό,τι έχει να κάνει με την κρουαζιέρα και τη ναυπηγοεπισκευή, έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ, με τη συνδρομή του βασικού μετόχου της εταιρείας, της COSCO (Hong Kong) Shipping Co.,Ltd.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

CHAMPIONS LEAGUE. Η 21η Φεβρουαρίου του 2017 μπορεί να καταγραφεί στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ως η πιο θεαματική, παραγωγική και σίγουρα πιο ανατρεπτική στο Champions League, αναλογικά πάντα και με τον αριθμό των αγώνων που παίχτηκαν. Συγκεκριμένα, η Σίτι επιβλήθηκε με 5-3 κόντρα στη Μονακό, ενώ η Ατλέτικο νίκησε με 4-2 τη Λεβερκούζεν στη Γερμανία. Παρά τα 14 τέρματα, μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι «προκρίθηκε» μια εκ των τεσσάρων στους «8» της διοργάνωσης; Μάλλον δύσκολα θα μάθουμε πριν από τις ρεβάνς, έστω και αν οι Μαδριλένοι έχουν το πάνω χέρι.

ΑΕΚ. Τα «τσεκούρια του πολέμου» ξέθαψε η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το υπό ανέγερση γήπεδο του συλλόγου στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας. Η «Ενωση» κατηγορεί με βαρείς χαρακτηρισμούς τον Δήμο για παρεμπόδιση του έργου και τονίζει πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν άμεσα για τα ψέματα και την παραπλάνηση του κόσμου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη πήγε σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πριν αρχίσει η προπόνηση, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πάουλο Μπέντο, ενώ μίλησε για λίγα λεπτά και με τους παίκτες.

ΠΑΟΚ. Για Γερμανία πέταξε ο ΠΑΟΚ, εν όψει της δύσκολης ρεβάνς με τη Σάλκε για το Europa League. Το απόγευμα ακολουθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά και η προπόνηση της ομάδας στην «AufSchalke Arena».

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ. Επιμένουν οι Κινέζοι για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου από την Μπενφίκα. Σύμφωνα με σημερινά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του πορτογαλικού Τύπου, η Τιανζίν Κουανιάν πρόκειται να επανέλθει με νέα πρόταση για να πάρει τα δικαιώματα του Ελληνα φορ, ο οποίος φέτος κάνει θραύση στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της ομάδας της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: