Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 24/2/2017

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με θέμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις εξόδους του Βιολογικού, που έγιναν εντός του περασμένου μήνα και έδειχναν επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου από εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
 Η προκαταρκτική ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, που θα λάβει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ύστερα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είχε καταθέσει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη . Τις μετρήσεις είχε κάνει η Περιφερειακή Ενότητα. Η προκαταρκτική εξέταση θα εστιαστεί, στο κατά πόσο είχε μολυνθεί το περιβάλλον από το μικροβιακό φορτίο και κατά πόσο τα μικροβιακά φορτία ήταν επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών. 

ΔΕΥΑΜΒ. Χωρίς τη συμμετοχή του συμβούλου της μειοψηφίας Μαργαρίτη Πατσιαντά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ ενέκρινε ομόφωνα και συνοπτικά την απευθείας ανάθεση για παροχή τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών για τη σκοπιμότητα της μορφής της λειτουργίας και συντήρησης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η συνεδρίαση έγινε με προεδρεύοντα τον Απ. Γαλάτη και τον νέο πρόεδρο Άρη Σαββάκη να κάθεται δίπλα του, καθώς η αλλαγή του προέδρου θα επικυρωθεί από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς έκανε δήλωση στο πεζοδρόμιο, απέναντι από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία αναφέρθηκε σε πραξικοπηματική διαδικασία του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία ο ίδιος δε νομιμοποιεί.  Ο σύμβουλος της μειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι στις 10 σήμερα το πρωί έλαβε ηλεκτρονική πρόσκληση για συνεδρίαση στη 1 το μεσημέρι. «Όπως αντιλαμβάνεστε βρέθηκα μπροστά σε μια πραξικοπηματική διαδικασία εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής που ελέγχει και την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ. Αν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό θέμα της εκχώρησης σε ιδιώτη της λειτουργίας του Βιολογικού να συζητείται με διαδικασία fast track και να έχουν την απαίτηση να δηλώσω παρών και να νομιμοποιήσω αυτή την πραξικοπηματική τους συμπεριφορά», επισήμανε.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. Σε σχέση με τη σημερινή έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Δεν έχει όρια η φαυλότητα της δημοτικής αρχής! Ενώ η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη από την διακηρυγμένη απόφασή της να παραχωρήσει σε ιδιώτη τη λειτουργία του Βιολογικού ενώ έχουν ματαιωθεί ήδη δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μία με πρόσχημα ένα πανό των πολιτών, που είχαν έρθει να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση, και μία  λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. ενώ, μετά και τα σοκαριστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., αποδεικνύεται ότι η λειτουργία του Βιολογικού είναι εξόχως προβληματική από τον Ιούλιο 2016, με την τοξική αμμωνία, πέραν των άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, να κάνει πάρτι στον Παγασητικό και να υπάρχει ο κίνδυνος, όπως επισημάνθηκε, αν συνεχιστεί η κατάσταση, με την άνοδο της θερμοκρασίας, να ξαναδούμε στη θάλασσά μας εικόνες από το εφιαλτικό παρελθόν που πιστεύαμε ότι είχε περάσει ανεπιστρεπτί.  ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο κ. Κουτσιφέλης, ο Βιολογικός είναι σύγχρονος, με όλες τις τελευταίου τύπου εγκαταστάσεις και με δυνατότητα εξυπηρέτησης 170.000 κατοίκων.  ενώ η δημοτική αρχή κρύβει, επί τόσους μήνες, τα αποτελέσματα των μετρήσεων και δεν έχει βγει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την αιτία του προβλήματος. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχονται σήμερα, μετά από αδράνεια οκτώ (8) ολόκληρων μηνών (!), με μια «καταδρομική» ενέργεια, και συγκαλούν έκτακτη - κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., μόλις τρεις ώρες μετά την αποστολή της πρόσκλησης (!) -αλήθεια, προς τι το κατεπείγον του θέματος;- και αποφασίζουν με «σβηστά φώτα» τυπικά την ανάθεση σε ιδιώτη μελέτης σκοπιμότητας για τη μορφή της λειτουργίας και της συντήρησης των Ε.Ε.Λ.(Βιολογικού), λες και λείπει από τη ΔΕΥΑΜΒ το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό να συντάξει μια τέτοια μελέτη.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ.Σχετικά με ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων και φορέων που αναφέρονται σε ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου και υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης για ανάθεση του έργου εκπόνησης μελέτης για τη λειτουργία του Βιολογικού, από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Συνεχίζεται το πανηγύρι κάθε πικραμένου και αποτυχημένου πολιτικάντη και κομματόσκυλου αυτής της πόλης με αντικείμενο τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού. Το μόνο που μας εκπλήσσει είναι το πόση γραφικότητα αλλά και θρασύτητα έχουν ως αποθέματα και μας τις παρουσιάζουν κάθε φορά.
Υποκείμενα που ξεπούλησαν όχι απλώς την πόλη και τα συμφέροντα των πολιτών, μαζί με τις ιδέες τους, σε τιμή ευκαιρία, έχουν το θρασος να παραποιούν την αλήθεια και να επιχειρούν να μας εμφανίσουν ως ομοίους τους.

ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑΣ.Την απουσία του από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με διαμαρτυρία, γνωστοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος θεολόγος Διαμαντένιας.  Όπως αναφέρει, «σας ενημερώνω πως δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24-2 -2017. Παράλληλα ,διαμαρτύρομαι για τον καθορισμό του στις 11 π.μ. Θεωρώ σκόπιμη την επιλογή της ώρας, ώστε να υπάρχουν πολλές απουσίες. Ξέρετε πως ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα απουσίας από την εργασία μου ,προκειμένου να παρευρεθώ στην συνεδρίαση. Όμως ως εκπαιδευτικός θεωρώ απαράδεκτο να αφήνω τους μαθητές μου, προκειμένου να δώσω το παρόν σε μία συνεδρίαση που είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί άλλη μία φορά σκόπιμα από την ομάδα πλειοψηφίας. Εκτός από την υποχρέωσή μου να συμμετέχω στα συμβούλια ,την ίδια και μεγαλύτερη θεωρώ την υποχρέωση απέναντι στους μαθητές μου».

ΑΛΜΥΡΟΣ.Από λαχειοπώλη της περιοχής του Αχιλλείου Αλμυρού πουλήθηκε ο «χρυσός» λαχνός του λαϊκού λαχείου που κερδίζει 900.000 ευρώ! Ο τυχερός λαχνός είναι ο 62538 της 9ης σειράς, στοιχείο Ε που κερδίζει 900.000 ευρώ, ενώ εάν ο υπερτυχερός αγόρασε τρίδυμο λαχνό το κέδρος του θα είναι 1.200.000 ευρώ.  Ωστόσο, αν και πιθανολογείται, δεν έχει γίνει ακόμη βέβαιο εάν ο τυχερός του Λαϊκού είναι από την περιοχή του Αλμυρού ή από κάποια άλλη στην οποία ο λαχειοπώλης πουλά τα λαχεία του.

ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΣ.Σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, 21:00, διοργανώνεται πάρτι μασκέ από το Σύλλογο Γυναικών και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, στην ψησταριά Νανόπουλος στο Βελεστίνο....= Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Ρήγα Φεραίου με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του για την ψήφιση και υλοποίηση της συμφωνίας CETA, η οποία – όπως επισημαίνει - καταργεί την αποκλειστική χρήση του ονόματος ΦΕΤΑ για την Ελλάδα, και βάζει ταφόπλακα στην εγχώρια αιγοπροβατοτροφία.  Ο Σύλλογος δηλώνει επίσης ότι επιφυλάσσεται για τους τρόπους αντίδρασής του μέχρι την ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ. Την προφορική δέσμευση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων της Σκοπέλου έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο δήμαρχο του νησιού, Χρήστο Βασιλούδη, στη διάρκεια πρόσφατης  τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλούδης «η υφυπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες της Σκοπέλου, μετά τη θεομηνία του 2015, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημοτικές υποδομές μετά τη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου, υπολογίζονται σε 2.900.000 ευρώ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ.Με πρωινή προπόνηση στο γήπεδο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο διαθέτει συνθετικό τάπητα (σε πλαστικό γήπεδο θα παίξει την Κυριακή ο Ολυμπιακός) συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 23/2 η προετοιμασία των παικτών του Ολυμπιακού Βόλου για το παιχνίδι της Κυριακής 26/2, 15.00 με τον Αστέρα Πετριτή στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της εξ αναβολής 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας.  Ο Τίμος Καβακάς και οι συνεργάτες του, δούλεψαν με τους ποδοσφαιριστές πάνω στην τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα στον κυριακάτικο αγώνα, ενώ η προπόνηση περιελάμβανε και τελειώματα φάσεων στην εστία. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού είδε όλους τους παίκτες του να προπονούνται κανονικά, πλην του τραυματία Άγγελου Κολημήτρα. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, μετά και τη μείωση στους δύο βαθμούς τη διαφορά από την κορυφή και τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Λάρισας, ο οποίος το Σάββατο 25/2 δοκιμάζεται στο Κίτρος από την Πύδνα.

ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ. Την ήττα με σκορ 1-0 γνώρισε η Νίκη από την ΑΕ Καραϊσκάκης στον τελικό του 2ου ομίλου για τον θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών και κατά συνέπεια αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Σ’ ένα παιχνίδι που δεν παίχθηκε ποδόσφαιρο αξιώσεων και η έλλειψη κινήτρου ήταν ολοφάνερη, η ομάδα της Άρτας επικράτησε χάρη σ’ ένα γκολ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με σκόρερ τον Καραγιαννίδη. Οι κυανόλευκοι επικεντρώνονται πλέον στο πρωτάθλημα ενόψει της δύσκολης σειράς αγώνων που ακολουθεί, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στον Εθνικό Φιλιππιάδας. Ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων αυξάνει σημαντικά στη συνέχεια καθώς για τη Νίκη ακολουθούν δύο εκτός έδρας εξορμήσεις (Ιστιαία, Τηλυκράτης) πριν επιστρέψει για να αντιμετωπίσει την Πύδνα στο «Π. Μαγουλάς».

ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΡΙΖΑ. Διαψεύδουν πηγές της κυβέρνησης την επαναλαμβανόμενη φημολογία περί προβλημάτων στο εσωτερικό της, ενώ ζητούν, την ίδια στιγμή, από την αξιωματική αντιπολιτική και φιλικά σε αυτήν μέσα μαζικής ενημέρωσης να προτρέψουν τον πρόεδρο της ΝΔ να «συμμαζέψει» τον αντιπρόεδρο του κόμματος.  Επί λέξει, «αντί η ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή διαδικτυακά Μέσα να επινοούν κάθε τόσο εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλό θα ήταν να προτρέψουν τον αρχηγό της κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις συμβουλές ιστορικών στελεχών της συντηρητικής παράταξης, που του ζητούν εναγωνίως να συμμαζέψει τον ανεκδιήγητο αντιπρόεδρο του κ. Γεωργιάδη», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

 Και καταλήγουν: «Άλλωστε δεν είναι και μικρό το επικοινωνιακό στραπάτσο στο οποίο οδήγησε την ΝΔ η εμπνευσμένη επικοινωνιακή του στρατηγική».
ΑΘΩΟΣ Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ. Αθώος κηρύχθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Mε χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο. Με μια απόφαση - σταθμό η Δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μάχη κατά των εκφραστών του ρατσιστικού λόγου και βάζει φρένο στο μπαράζ δικαστικών διώξεων από τη Χ.Α. κατά αυτοδιοικητικών, όπως είναι η μήνυσή της κατά του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με αφορμή τον αποκλεισμό του εκπροσώπου της από τον κατάλογο των επισήμων προσώπων στην κατάθεση στεφάνων την 28η Οκτωβρίου 2016 στην Κέρκυρα.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ. Διευκρινίσεις επιχείρησε να δώσει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μετά το θόρυβο που προκάλεσαν δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με τις οποίες ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή ακόμα και τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήταν ακόμα στο τιμόνι της ΔΗΜΑΡ.

ΜΟΣΧΑΤΟ. Το Δημήτρειο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Μοσχάτο, επισκέφθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Θύμα πυροβολισμών έπεσε νωρίς το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη 45χρονος δικηγόρος μέσα στο γραφείο στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δράστης είναι ένας 76χρονος συνταξιούχος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, εισέβαλε στο γραφείο και πυροβόλησε τον δικηγόρο τρεις φορές με περίστροφο, τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά, το μηρό και το χέρι.

ΤΣΙΠΡΑΣ. Τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη -παραμονή της συνάντησης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο- όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις και εν συνεχεία επιβεβαίωσε η Αθήνα.

ΙΜΙΑ. Ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής εκτέλεσε την Πέμπτη πτήση πάνω από τα Ίμια και παρέμεινε στην περιοχή για περίπου 10 λεπτά. Πληροφορίες για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στην περιοχή των Ιμίων, οι οποίες μεταδόθηκαν από ορισμένα τουρκικούς δικτυακούς τόπους, διαψεύδονται από την Αθήνα αλλά δεν μεταδόθηκαν και από έγκυρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ. Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης ή απαξίωσης του ρόλου της ΣΤΑΣΥ, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένα θρίλερ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με πρωταγωνιστές δύο Τούρκους στρατιωτικούς που ήταν καταζητούμενοι στη χώρα τους. 

ΚΟΣΜΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ. «Η Αlitalia κινδυνεύει να βυθιστεί σαν τον Τιτανικό», προειδοποιούν τα συνδικάτα. Άλλη μια σοβαρή οικονομική κρίση. Σήμερα το προσωπικό της απεργεί για τέσσερις ώρες. Ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις.

ΛΙΒΥΗ. Δεκατρείς πρόσφυγες πέθαναν από ασφυξία μέσα σε φορτηγό στο οποίο ήταν κλεισμένοι επί τέσσερις ημέρες με την ελπίδα να φθάσουν σε παραλία της δυτικής Λιβύης για να αναχωρήσουν από εκεί διά θαλάσσης για την Ευρώπη, σύμφωνα με την λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο. Συνολικά 69 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στο εσωτερικό εμπορευματοκιβωτίου που μετέφερε το φορτηγό -οι 13 ήταν νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ πολλοί εκ των επιζώντων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

ΓΑΛΛΙΑ. Εκατοντάδες μαθητές λυκείου βγήκαν στους δρόμους αποκλείοντας την είσοδο 16 σχολείων στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας στη σκιά του βιασμού νεαρού μαύρου με γκλομπ από αστυνομικό. Συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων καταστολής, οι οποίοι προχώρησαν σε χρήση χημικών.

ΗΠΑ. Ο διαβόητος στις ΗΠΑ πρώην αρχηγός της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν (KKK) Ντέιβιντ Ντιουκ εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν, επαινώντας ταυτόχρονα τον πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ. Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε και πάλι δριμεία κριτική σε ορισμένα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι προτιμότερο να είναι κανείς άθεος παρά ένας από τους «πολλούς» καθολικούς που κάνουν διπλή, υποκριτική ζωή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι από συντρίμμια που είχαν παρασύρει οι θυελλώδεις άνεμοι της καταιγίδας Ντόρις, που πλήττει τη Βρετανία και την Ιρλανδία, προκαλώντας χάος στις μεταφορές και αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΡΩΣΙΑ. Ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μ.Γκορμπατσόφ αποφάσισε να πουλήσει τη βίλα που διαθέτει κοντά στην λίμνη Τέγκερνζεε, στις Βαυαρικές Άλπεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Η αξία της τριώροφης βίλας των 600 τ.μ και των 17 δωματίων, που είχε αγοράσει η κόρη του Γκορμπατσόφ φθάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Ως υποψήφιος αγοραστής φέρεται ο ρώσος μεγιστάνας Αλισέρ Ουσμάνοφ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα βρίσκεται στο ζενίθ, ανακοινώνουν οι μεγαλύτερoι γερμανικοί τουριστικοί όμιλοι. Για πολύ καλή ζήτηση κάνει λόγο o All Tours, για διπλασιασμό κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι η DER Touristik.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. «Πυρ ομαδόν» από τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτος, μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του Eurogroup με αιχμή κυρίως παλαιότερες δηλώσεις του «περί καταστροφής για τη χώρα αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τον Δεκέμβριο» και περί των «κόκκινων γραμμών» για αφορολόγητο και συντάξεις. Τα δώσατε όλα χωρίς να πάρετε τίποτα για το χρέος , τον κατηγόρησε η αντιπολίτευση.

ΕΦΚΑ. Από 1/1/2017 θεσπίζεται ποσοστό αποζημίωσης 2% επί του συνόλου από τον ΕΦΚΑ εισπραττομένων εσόδων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

ΓΙΟΥΓΚΕΡ. Τη θέση ότι τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. Κατόπιν αιτήματος του δικηγορικού σώματος, παρατάθηκε έως 31 Μαρτίου 2017 η καταβολή των δικηγορικών ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

ΓΣΕΒΕΕ. Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ. Ωστόσο, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση προτείνει βελτιώσεις σε έξι σημεία μεταξύ των οποίων να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επιλεξιμότητα των ΜμΕ, να μειωθεί το κατώφλι χρέους στις 10.000 ευρώ και να απαιτείται λιγότερη γραφειοκρατία. Κρίσιμη θεωρεί και τη διασφάλιση‭ ‬του‭‬ ακαταδίωκτου‭ στελεχών‭ δημόσιας‭ ‬διοίκησης και‭‬ ‭τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ.O Oλυμπιακός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στην Κωνσταντινούπολη, χάνοντας το ροζ φυλλο αγώνα με 67-64 σκορ από τη Φενέρμπαχτσε για την 23η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.Oι Πειραιώτες για τρία δεκάλεπτα τα πήγαιναν περίφημα απέναντι στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ωστόσο τα λάθη του τελευταίου δεκαλέπτου τους στέρησαν ένα σημαντικό «διπλό» στην Πόλη.
ΚΥΠΡΟΣ. Ο ΑΠΟΕΛ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Όταν κληρώθηκε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για βέβαιο αποκλεισμό του, ωστόσο, με το αποψινό 2-0 επί των Βάσκων στην Λευκωσία κατάφερε να πάρει μεγάλη πρόκριση στους «16» του Europa League, μετά την ήττα του με 2-3 στο «Σαν Μαμές». Η κυπριακή ομάδα πέτυχε έναν άθλο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το 65΄ αγωνιζόταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σωτηρίου. Με παίκτη λιγότερο ολοκλήρωσε το ματς και το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε (στο 91΄ αποβλήθηκε ο Ιτουράθπε).

ΑΓΓΛΙΑ. Η διοίκηση της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Λέστερ, απέλυσε τον Ιταλό τεχνικό Κλάουντιο Ρανιέρι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο σύλλογος. Ο Ρανιέρι, που αφήνει μεν τις «αλεπούδες» στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά επίσης ένα βαθμό και μια θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, φεύγει σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου μετά τον θρίαμβο της κατάκτησης του τίτλου στην Premier League, που εξέπληξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την Τουρκία, για πρώτη φορά μετά το 2012 προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατάφερε να πάρει πρόκριση, ενώ είχε φέρει ισοπαλία στο πρώτο ματς στην έδρα του. Η ελληνική ομάδα νίκησε 3-0 την Οσμπανλισπόρ μέσα στην Άγκυρα, με δύο γκολ του Ανσαριφάρντ (47', 86') και ένα του Ελιουνούσι (70') και με τρόπο θριαμβευτικό θα βρίσκεται αύριο στην κλήρωση του Europa League στη Νιόν.

Β ΕΘΝΙΚΗ. Έπεσε την Πέμπτη στην Καρδίτσα η «αυλαία» της 17ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της Football League, όπου η Λαμία επικράτησε 2-0 της τοπικής Αναγέννησης, με τέρματα των Βασιλόγιαννη (55΄) και Ντουρμισάι (64΄). Η Λαμία «έπιασε» έτσι και πάλι στην πρώτη θέση της κατάταξης τον Απόλλωνα Σμύρνης (πήρε τους τρεις βαθμούς χωρίς αγώνα από τον Πανθρακικό που αποχώρησε από τη διοργάνωση) με 46 βαθμούς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. Ο Γιώργος Κομίνης του Συνδέσμου Θεσπρωτίας, ορίστηκε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ να διευθύνει το σημαντικότερο παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής της Super League, μεταξύ του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και του δεύτερου στην κατάταξη Πανιωνίου, που θα γίνει την Κυριακή στο "Γ. Καραϊσκάκης".

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ. Αποσύρθηκαν οι Κινέζοι από την προσπάθεια τους για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου από την Μπενφίκα. Σύμφωνα με σημερινά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του πορτογαλικού Τύπου, η Τιανζίν Κουανιάν προσπάθησε να πάρει τα δικαιώματα του Ελληνα φορ, ο οποίος φέτος κάνει θραύση στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της ομάδας της Λισαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: