Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 20/5/2017

Ελλάδα

=H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

  • =Από τις 4 έως τις 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν φέτος οι εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • =Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.
  • =Ερώτηση με την οποία ζητούν να ενημερωθούν αν είναι στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική ή εναλλακτικά η ίδρυση ειδικού μουσουλμανικού τομέα εντός των νεκροταφείων, κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
  • =Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου το ερώτημα του εάν μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική ποινή η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη.
  • =Προθεσμία για να απολογηθούν στις 21 Ιουνίου έλαβαν από τον ειδικό ανακριτή οι τρεις πρώτοι συνεργάτες του Αρτέμη Σώρρα, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων που απαγγέλθηκαν μετά την έρευνα της Εισαγγελίας για τις δραστηριότητες του πολιτικού φορέα-ΜΚΟ «Ελλήνων Συνέλευσις».

Κόσμος

  • =Το ποσοστό δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
  • =Αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό τον Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
  • =Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται προκειμένου οι συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν τη 19η Ιουνίου, αλλά περιμένουν την επιβεβαίωση της ημερομηνίας αυτής μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία την 8η Ιουνίου, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.
  • Ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Στάνλεϊ Γκριν, στον οποίο είχε απονεμηθεί πέντε φορές το βραβείο World Press Photo, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 68 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού, της πόλης όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
  • =Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διαμήνυσε την Παρασκευή ότι δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια –τα πέντε από τα οποία μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο– και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν. Η Σουηδία απέσυρε το ένταλμα σύλληψης του Άσανζ, ωστόσο η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου απειλεί να τον συλλάβει εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού. Ο Ισημερινός κάλεσε την Βρετανία να παράσχει στον Άσανζ μια «ασφαλή έξοδο».

Οικονομία

  • =Τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης αναλύει Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
  • =Η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση τόνισε ο Γ.Δραγασάκης στη συνάντησή του με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total.
  • =Με το σχόλιο «Όταν η πραγματικότητα διαψεύδει την καταστροφολογία...», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παραθέτει στο twitter πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία μεταβολής του αριθμού απασχολουμένων επί πρωθυπουργίας Γ.Παπανδρέου, Λ.Παπαδήμου, Αντ.Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.
  • =Η Γερμανία θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη την πρόσληψη και απόλυση υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών σε μια σπάνια εξαίρεση στους αυστηρούς εργασιακούς κανονισμούς της, όπως δήλωσε σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καθώς η Φρανκφούρτη προσπαθεί να προσελκύσει χρηματοπιστωτικούς ομίλους από το Λονδίνο μετά το Brexit.
  • =H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Αθλητισμός

Οι Πειραιώτες, εκεί όπου το 2012 στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, θα έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν ακόμη μία κούπα της Euroleague, καθώς, για τέταρτη φορά σε φάιναλ φορ καταφεραν να ρίξουν στο «καναβάτσο» την ΤΣΣΚΑ, η οποία έχει εξελιχθεί σε... πελάτη των ερυθρόλευκων. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου, βγάζοντας ψυχή και τεράστια ψυχικά αποθέματα στο παρκέ, πήρε τη νίκη με 82-78 απέναντι στο συγκρότημα του Ιτούδη, κατακτώντας έτσι το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής. Τελευταίος αντίπαλος στην προσπάθεια του Ολυμπιακού για να «ράψει» το τέταρτο αστέρι στη φανέλα του θα είναι η Φενερμπαχτσέ, η οποία στον άλλο ημιτελικό επικράτησε με 84-75 της Ρεάλ Μαδρίτης.

  • =Ένσταση κατά του κύρους του Φύλλου Αγώνα του διακοπέντα αγώνα με τον ΠΑΟΚ κατέθεσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με το πειθαρχικό όργανο της Super League να προσδιορίζει για την ερχόμενη Τρίτη (23/5) την εκδίκασή της. Οι «πράσινοι» ζητούν να θεωρηθεί λανθασμένη η απόφαση του διαιτητή Κύζα να διακόψει το ματς, μετά τον τραυματισμό του Βλάνταν Ιβιτς από αντικείμενο που πετάχθηκε από την εξέδρα και τη διακομιδή του τεχνικού του ΠΑΟΚ στο νοσοκομείο. Αν η ένσταση δεν γίνει δεκτή, ο Παναθηναϊκός θα χάσει το παιχνίδι «στα χαρτιά» και θα του αφαιρεθούν βαθμοί, τόσο από τα πλέι-οφ όσο και από το επόμενο πρωτάθλημα.
  • =Με γεμάτο «οπλοστάσιο» θα υποδεχτεί η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Ενα ματς που ξαφνικά απέκτησε χαρακτήρα «do or die» αφού οι «πράσινοι» βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση με απίστευτες απουσίες, μετά απ΄όλα όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Συνεπώς, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης, θα συνιστά αποτυχία δεδομένης και της εντός έδρας ήττας από τον Πανιώνιο.
  • =Το βράδι της Κυριακής η Ατλέτικο Μαδρίτης δίνει το τελευταίο της παιχνίδι στο Vicente Calderon. Μετά, το Σάββατο 27 Μαίου είναι ο τελικός στο Copa del Rey, ανάμεσα στην Αλαβές και την Μπαρτσελόνα, ενώ την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένο ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι με τις παλιές δόξες της Ατλέτικο, καθώς και συναυλίες και παραστάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: