Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 22/5/2017

Ελλάδα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • =Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Τουρκία. Ο κ. Παυλόπουλος θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Ερντογάν προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
  • =Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα 22 Μαΐου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στην παράκαμψη Αγρινίου της Ιόνιας Οδού, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης ηλεκτρονικής πινακίδας μεταβλητών μηνυμάτων.
  • =Χωρίς αστικά λεωφορεία θα παραμείνει και την Δευτέρα η Θεσσαλονίκη λόγω της συνεχιζόμενης επίσχεσης των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.
  • =Δήλωση με αφορμή την 153η επέτειο από την Ένωση της Επτανήσου στον εθνικό κορμό έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
  • =Άγνωστοι δράστες εισέβαλαν την Κυριακή στο γαστρεντερολογικό τμήμα του
    Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου του Βόλου και αφαίρεσαν ιατρικό εξοπλισμό αξίας 30.000 ευρώ. Ο χώρος αποκλείστηκε από την Αστυνομία, η οποία ερευνά το περιστατικό. Σημειώνεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από λίγες ημέρες και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Ο Αγιος Σάββας». ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κόσμος

  • =Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασαν στο Παρίσι την βούλησή τους να εργασθούν από κοινού για την επανεκκίνηση της Ευρώπης, με τον γάλλο πρόεδρο να τάσσεται υπέρ μίας «κοινής δημοσιονομικής δυναμικής» και τον φιλοξενούμενό του υπέρ «μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης».
  • =Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Κυριακή, στον απόηχο της νέας πυραυλικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα, ότι θα συνεχίσει να ασκείται οικονομική και διπλωματική πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. «Οι συνεχιζόμενες δοκιμές είναι απογοητευτικές, ενοχλητικές και τους καλούμε να σταματήσουν», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σε συνέντευξή του στην εκπομπή Fox News Sunday.
  • =Στην πρώτη του ομιλία για θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από όλες τις χώρες «να απομονώσουν» το Ιράν και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να ηγηθούν της μάχης κατά του εξτρεμισμού.
  • =Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έπειτα από μόλις τρία χρόνια απουσίας, χάρις στην εφαρμογή  του πρώτου μέτρου που απορρέει από την συνταγματική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε με το δημοψήφισμα του Απριλίου.
  • =Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την άρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ να παραιτηθεί εν όψει της έρευνας που πραγματοποιεί το Ανώτατο Δικαστήριο για υπόθεση διαφθοράς.

Οικονομία

  • =Αισιόδοξος ότι στη σύνοδο του Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • =Συνολικά 4.554.120 συντάξεις καταβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ». Από αυτές, οι 2.892.259 ήταν κύριες, οι 1.252.241 επικουρικές και 409.620 μερίσματα. Η μέση κύρια σύνταξη ανήλθε στα 722,03 ευρώ, η μέση επικουρική στα 170,93 ευρώ, ενώ τα μερίσματα άγγιξαν κατά μέσο όρο τα 97,86 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2016.
  • =Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία» για το θέμα του χρέους, δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μια μέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.
  • =Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση.
  • Αθλητισμός
  • =Αυτή τη φορά το «παραμύθι» του φάιναλ
    φορ της Πόλης δεν είχε ευτυχές τέλος για τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες πάλεψαν για το 4ο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου το 2012 είχαν κάνει τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Euroleague, ωστόσο αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να ανέβουν στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκεί πλέον από απόψε κάθεται η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς επικράτησε στον μεγάλο τελικό με το ευρύ 80-64 των «ερυθρόλευκων», που πλήρωσαν την αστοχία τους και την κακή βραδιά που βρέθηκαν αρκετοί παίκτες τους
  • =Πρωταθλήτρια Ιταλίας για τη σεζόν 2016/17 στέφθηκε η Γιουβέντους, που νίκησε εύκολα 2-0 την Κροτόνε στο Τορίνο για την 37η ημέρα της Serie A. Απομένει μία αγωνιστική για το τέλος και χάρη στη νίκη της αυτή η «Γιούβε» ξέφυγε με 4 βαθμούς από τη Ρόμα εξασφαλίζοντας τον 33ο τίτλο της Ιστορίας της και 6ο συνεχόμενο. Στο μεταξύ, η Μίλαν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Europa League με τη νίκη της 3-0 επί της Μπολόνια (βασικός ο Τοροσίδης, στον πάγκο ο Οικονόμου). Την παραμονή της στη Serie A εξασφάλισε η Τζένοα επικρατώντας 2-1 της Τορίνο, με τον γιο του Ντιέγκο Σιμεόνε, Τζιοβάνι, να σκοράρει ξανά και να φτάνει τα 11 γκολ στη φετινή σεζόν.
  • =Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Πανιωνίου στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 1-0) και εν αναμονή της απόφασης για την τύχη του αγώνα που διακόπηκε στη Λεωφόρο, ο Δικέφαλος του βορρά έχει αποκτήσει πλεονέκτημα. Λίγο αργότερα, όμως, η ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 (ΑΕΚ - ΠΑΟ 1-0) κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και έστω και προσωρινά βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. 
  • =Στην πρώτη θέση της ειδικής βαθμολογίας των play off ανέβηκε η ΑΕΚ, που νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Σε ένα πολύ κακό ματς, ο Χριστοδουλόπουλος ήταν αυτός που «μίλησε» στο τέλος, καθως το δικό του γκολ στο 85΄ έκρινε την αναμέτρηση.
  • =Ο Πανιώνιος δυσκόλεψε κι αυτή τη φορά τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όμως ο «Δικέφαλος» σκόραρε στο 75΄ με τον Πρίγιοβιτς και νίκησε τους «κυανέρυθρους» 1-0 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφτασε στους 5 βαθμούς με την πρώτη νίκη της στα πλέι οφ, κι ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό που διακόπηκε, ενώ ο Πανιώνιος έμεινε στους 4 γνωρίζοντας την πρώτη ήττα του στη διαδικασία. Οι φιλοξενούμενοι τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Μασούντ στο 68΄.
  • =Πρωταθλήτρια Ισπανίας για 33η φορά στην Ιστορία της αναδείχθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. Στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν η «βασίλισσα» δεν είχε πρόβλημα να περάσει από την έδρα της Μάλαγα με 2-0, ενώ την ίδια ώρα η απογοητευμένη Μπαρτσελόνα κατάφερε να νικήσει με ανατροπή 3-2 (από 0-2) στο «Καμπ Νόου» την Εϊμπάρ. Πρώτος τίτλος μετά το 2012 για τη Ρεάλ, πρώτος «εγχώριος» και για τον Ζινεντίν Ζιντάν ο οποίος κερδίζει πολύ γρήγορα μια θέση στο πάνθεον των προπονητών που έχουν περάσει από τον πάγκο των «μερένχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: