Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, απ' όπου αναμένεται να φύγουν 100.000 ταξιδιώτες μέχρι την Κυριακή - Έκτακτα δρομολόγια στα υπεραστικά λεωφορεία, αυξημένη η κίνηση και στα αεροδρόμια - Ζέστη, βροχές και καταιγίδες θα συναντήσουν οι αδειούχοι.
Μαζικά και με κάθε μέσο εγκαταλείπουν, από νωρίς χθές το πρωί, το κλεινόν άστυ οι Αθηναίοι, αναζητώντας έστω και λίγες ημέρες ξεκούρασης. Μολονότι οι προβλέψεις για τον καιρό, τουλάχιστον για όσους έχουν προορισμό τις βόρειες περιοχές της χώρας, κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, λιμάνια, υπεραστικοί σταθμοί, εθνικές οδοί και αεροδρόμια έχουν κατακλυστεί από τους τελευταίους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Τα διαθέσιμα εισιτήρια για δρομολόγια στα νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου είναι πλέον ελάχιστα, ενώ στην πόλη επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, που έκανε ακόμα πιο μεγάλη την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών που φτάνουν -μετά κόπων και βασάνων- στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
= ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 14:30 στο όρος Βραχίωνα και μαίνεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα χωριά Πηγαδάκια και Καλλιθέα.  Στο σημείο βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, ενώ νωρίς το απόγευμα έφτασαν στη Ζάκυνθο για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, 30 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Πάτρα και τον Πύργο. Μέχρι τη δύση του ηλίου, ρίψεις νερού έκαναν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και 2 Πετζετέλ καθώς και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από χίλια στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνες, ενώ φόβοι υπάρχουν και για στάβλους που βρίσκονται πάνω στο βουνό.
= ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. Εργασίες για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στο Καστελόριζο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ώστε να περιοριστεί σημαντικά το κόστος, για τους πολίτες αλλά και το κράτος, για την μεταφορά του νερού με καράβι, όπως γίνεται έως σήμερα.
= ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ. Τι σκέφτηκαν οι «έξυπνοι» κατασκηνωτές προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους μπροστά ακριβώς από τη θάλασσα, στην υπέροχη παραλία; Να τσιμεντώσουν τις ομπρέλες τους και να κλειδώσουν με λουκέτα και αλυσίδες τις ξαπλώστρες τους, ακόμα και τραπέζια, προκειμένου να μην μπορεί άλλος να τις χρησιμοποιήσει, παρά μόνο οι ίδιοι, εξασφαλίζοντας έτσι την «καλύτερη θέση» για όλη τη διάρκεια των διακοπών τους. 
= ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ. «Αμιγώς πολιτική» χαρακτηρίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης την επιλογή του Στέλιου Παππά για τη διοίκηση του ΟΑΣΘ.  Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι επιθέσεις που δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οφείλονται στο γεγονός ότι μπαίνει στη «φωλιά» των φαύλων και με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση έχει αρχίσει ήδη να… χαλάει τη σούπα σε κάποιους».
= ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ.Μια σειρά από σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα για τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους, και τα ΑμεΑ, αλλά και μια σειρά κοινωνικά αιτήματα (από την αγορά εργασίας έως την ανεργία των ελεύθερων επαγγελματιών) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
= ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛ. Στη διάρκεια της οκταετίας Σημίτη, γιγαντώθηκαν τρία δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κυκλοφορούσαν κυριακάτικες εκδόσεις πολυσέλιδες με πολλά ένθετα περιοδικά, βιβλία, CD και άλλα δώρα για τους αγοραστές. Αν μετρούσε κανείς τις σελίδες των τότε κυριακάτικων φύλλων, μαζί με τα περιοδικά και τα βιβλία που τις συνόδευσαν θα αποκάλυπτε ότι πρόκειται για εκδόσεις – μαμούθ με τεράστιο κόστος. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονταν στην Ελλάδα και έτυχε να φιλομετρήσουν τα Κυριακάτικα και τα Σαββιάτικα φύλλα δεν πίστευαν στα μάτια τους! Σήμερα έχουν κλείσει όλα αυτά τα συγκροτήματα μέ τελευταίο τον ΔΟΛ.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ Β. ΚΟΡΕΑ. Φραστική επίθεση πολεμικής ρητορικής κατά της Β. Κορέας εξαπέλυσε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντός του τελευταίου 24ώρου. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη απειλή του για «φωτιά και οργή» ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή, καθώς οι συνθήκες της κρίσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ επιδεινώνονται   Απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό των ΗΠΑ για την πρώιμα επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Βόρεια Κορέα κι ο ασταθής ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-ουν έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτήν τη δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ίσως δεν ήταν τόσο σκληρή» δήλωσε ο Τραμπ ... 
= ΚΕΝΥΑ. Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία συγκεντρώνοντας το 54,27% των ψήφων, έναντι 44,74% του βασικού του αντιπάλου Ράιλα Οντίνγκα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκλογική επιτροπή της χώρα
= ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την οποία ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή έδωσε εντολή η Ουάσινγκτον να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στη Μόσχα εξοικονομώντας χρήματα στο αμερικανικό δημόσιο ήταν «σαρκαστική», μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News σήμερα, σχεδόν 24 ώρες αφότου έγινε.... 
= ΟΗΕ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Η επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης στη χώρα, η οποία ήδη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, τόνισε σήμερα ένας ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  «Οι κυρώσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον λαό της Βενεζουέλας, ο οποίος ήδη υποφέρει από τον φοβερό πληθωρισμό και την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων», τόνισε ο Ίντρις Τζαζάιρι, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τον τρόπο που οι κυρώσεις επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
= ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Τρεις Βρετανοί καταδικάστηκαν σήμερα να εκτίσουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης διότι εγκατέστησαν μια τεράστια φάρμα κάνναβης μέσα σε ένα παλιό καταφύγιο για χρήση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, που είχε κατασκευαστεί την εποχή του ψυχρού πολέμου σε μια απομονωμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Η συμμορία χρησιμοποιούσε το καταφύγιο —που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1980 για να στεγάσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και να αποτελέσει κέντρο διοίκησης σε περίπτωση που η Βρετανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά όπλα— για την καλλιέργεια 4.000 και πλέον φυτών κάνναβης, που τους έδινε τη δυνατότητα να παράγουν χασίς αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


= NΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. Φορο-σοκ θα υποστούν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους 32 νησιά του Αιγαίου. Από την ερχόμενη χρονιά, προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων τα οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, προβλέπονται νέοι συντελεστές και οι αυξήσεις των ποσοστών θα διαμορφωθούν ως εξής: στο 13% από 5% (χαμηλός συντελεστής), στο 13% από 9% (μέσος συντελεστής) και στο 24% από 17% (υψηλός συντελεστής).
= REGLING. Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα «success story» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.  Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση, χωρίς να ζημιώσει τους φορολογούμενους των υπόλοιπων κρατών.
= ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ. Πεντακόσιες δεκαεπτά επιχειρηματίες έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από την 1η ημέρα λειτουργίας της μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Αυγούστου.
= ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση 52,7% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάιο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του α' πενταμήνου να καταγράφεται άνοδος κατά 23,8%.  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο εκδόθηκαν στη χώρα 1.229 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 240,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 953,0 χιλιάδες m3 όγκου. Καταγράφηκε αύξηση 45,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 75,5% στην επιφάνεια και 52,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΠΑΣΚΕΤ. Η Εθνική ομάδα επικράτησε 83-81 απέναντι στο Μαυροβούνιο, στο Διεθνές Τουρνουά του Βελιγραδίου και πανηγύρισε την τρίτη νίκη σε ισάριθμες φιλικές αναμετρήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ 2017.   Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τέλειωσε το παιχνίδι με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Πρίντεζης με 14 πόντους. Ο Νίκος Παππάς με ένα σημαντικό τρίποντο ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 πόντους, ενώ 11 με 3/3 τρίποντα σημείωσε ο Σλούκας. Εκτός δωδεκάδας έμειναν οι Γιάννης Μπουρούσης, Ντίνος Μήτογλου και Γιαννούλης Λαρεντζάκης.  Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 4, Σλούκας 11 (6 α), Παππάς 17 (3 α), Παπαγιάννης, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 9, Μάντζαρης, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 1, Μπόγρης (5ρ), Αντετοκούνμπο Γ. 20 (9ρ, 3 α), Αντετοκούνμπο Θ.
= ΠΟΛΟ. Εκπληκτική πρόκριση στην τετράδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βελιγράδι πέτυχε, το απόγευμα της Παρασκευής, η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Νέων Ανδρών. Οι παίκτες του Τεό Λοράντου νίκησαν με 8-7 την Ισπανία στον προημιτελικό, έχοντας κάνει όμως μια φοβερή ανατροπή στο τελευταίο οκτάλεπτο του αγώνα και ενώ είχαν βρεθεί να χάνουν με 6-3 στις αρχές της τέταρτης περιόδου!  Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης από την περιφέρεια, με ένα εκπληκτικό σουτ, στο τέλος του χρόνου της επίθεσης της ελληνικής ομάδας, λίγο πριν από το φινάλε του αγώνα.
= ΑΓΓΛΙΑ. Με θεαματικό τρόπο ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η Άρσεναλ επικράτησε 4-3 της Λέστερ σε ένα παιχνίδι όπου οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν, οι «αλεπούδες» πέτυχαν ανατροπή και τελικά οι Λονδρέζοι πανηγύρισαν τη νίκη με δική τους ανατροπή.   Ο Λακαζέτ στο 2’ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, όμως τρία λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Οκαζάκι. Ο Βάρντι στο 29’ έκανε το 1-2 και στο 45’ ο Γουέλμπεκ έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Ο Βάρντι στο 56’ έκανε το 2-3, όμως η Άρσεναλ βρήκε τον τρόπο να κερδίσει. Ο Ράμσεϊ στο 83’ έκανε το 3-3 και στο 85’ ο Ζιρού διαμόρφωσε το τελικό 4-3. 
= ΓΑΛΛΙΑ. Η Λιόν επικράτησε 2-1 της Ρεν και έφτασε τους έξι βαθμούς στο φετινό Σαμπιονά, ξεπερνώντας χωρίς απώλειες και το σκόπελο της δεύτερη αγωνιστικής. Στο 57’ ο Μέμφις Ντεπάι με απευθείας εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ, ενώ στο 74’ ο Ντίαζ σημείωσε το 2-0. Η Ρεν μείωσε στο σκορ 86’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπουριζό.   Στο άλλο ματς της ημέρας, η Νις του Μάριο Μπαλοτέλει, ο οποίος είναι τραυματίας έχασε για δεύτερη φορά. Ο Νιανέ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους και η Νις ισοφάρισε στο 63’ με πέναλτι του Πλέα. Στο 85’ ο Κάουι χάρισε τη νίκη στους φιλοξενούμενους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: