Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Σπάει τα κοντέρ η τουριστική κίνηση το 2017. Ο φετινός Αύγουστος αποδεικνύεται ο πιο “καυτός” των τελευταίων χρόνων, με τις πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα να αγγίζουν σε πολλές περιοχές ακόμη και το 100%. Εντυπωσιακά αυξημένες οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ και η Αθήνα του καύσωνα δεν φοβίζει τους ξένους επισκέπτες.
Ζάκυνθος, Ρόδος και Σαντορίνη στη δεκάδα των πιο πολύφερνων προορισμών στον κόσμο και για το 2018 σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων τουριστικών γραφείων. Η αυξητική τάση έχει προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών ομίλων, που έχουν υποβάλει ήδη τα σχέδιά τους στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης..
= ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ. Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι πάνω από τον παράδρομο της Εθνικής στα Καμένα Βούρλα και απείλησε σπίτια, ενώ έκαψε δασική έκταση. Λόγω των δυνατών ανέμων οι φλόγες γρήγορα πήραν δύναμη και φάνηκαν ιδιαίτερα απειλητικές για τις περιουσίες αλλά και για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο στο καταπράσινο βουνό. Υπήρξε πολύ μεγάλη και γρήγορη κινητοποίηση όλων των αρχών με πρώτη την πυροσβεστική που εκτός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, έριξε στη μάχη άμεσα τα δύο PZL που βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή, καθώς και δύο Canadair. Το έργο τους ενίσχυσαν μηχανήματα της Περιφέρειας και υδροφόρες του Δήμου Μώλου - Αγίου Κων/νου, κατορθώνοντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Από την πύρινη λαίλαπα, δεν γλύτωσαν οι γραμμές μεταφοράς με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα, Άγιος Κων/νος, Ασπρονέρι και μεγάλο τμήμα των Καμένων Βούρλων...
= ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ. Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Αγαλά στην Ζάκυνθο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Κοιλιωμένο βρίσκεται έξω απο το χωριό, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δίνουν μάχη με τις τεράστιες φλόγες που δυναμώνουν συνέχεια από τους ισχυρούς ανέμους Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στο χωριό. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην Ζάκυνθο φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών. Εκτός ελέγχου είναι οι δύο πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις Βολίμες Ζακύνθου χωρίς να κινδυνεύουν ακόμα κατοικίες.
= ΚΟΝΤΡΑ ΙΣΑ ΚΑ ΠΙΣ. Για «ύποπτη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση και τη φίμωση» των Συλλόγων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας τον ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της Δημόσιας Υγείας». Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΙΣ, με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Βαρνάβα, να κάνει λόγο για «ανέντιμη τακτική» από την πλευρά των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν «στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς». Μέλη του ΠΙΣ σημειώνουν, ότι η μεταρρύθμιση της ιατρικής νομοθεσίας, αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επεξεργασμένη και ψηφισμένη με ισχυρότατη πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. «Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν». Παράλληλα, χωρίς να θέλει να δώσει άλλες λεπτομέρειες επεσήμανε:«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο. Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε».Λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να τονίσει ότι δεν έχουν λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα. Άμεση στις απειλές του Ντόναλτ Τραμπ ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση του Αμερικανού προέδρου «τρέλα» λέγοντας: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».
= ΑΙΓΥΠΤΟΣ. «Παγωμένη» παραμένει η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, μετά την τραγική χθεσινή σύγκρουση τρένων που άφησε 41 νεκρούς και τουλάχιστον 179 τραυματίες, εκ των οποίων οι 47 επέστρεψαν στα σπίτια τους αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες.Ήδη, έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτία του δυστυχήματος, με εντολή του Προέδρου της χώρας Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, που διέταξε να δημιουργηθούν έκτακτες ομάδες εργασίας που να ελέγξουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδώσουν ευθύνες.Τέσσερις σιδηροδρομικοί υπεύθυνοι της περιοχής όπου έγινε η σύγκρουση των τρένων (ένα εκ των οποίων ερχόταν από Κάιρο και ένα από το Πορτ Σαΐντ, με κατεύθυνση την Αλεξάνδρεια) έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών Χισάμ Αραφάτ.
= ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθές.  μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων που επρόκειτο να συναντηθούν στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Πολιτείας να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία να αποφασίσει την απαγόρευση της συγκέντρωσης. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, το Ντόρτμουντ, επέλεξε η Άνγκελα Μέρκελ για να ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα. Παρ' όλα αυτά ήταν μια εμφάνιση εντός έδρας. Τήν εκδήλωση διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU. Αναφερόμενη στις αξίες που διέπουν την ΕΕ – «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» - η καγκελάριος ζήτησε απ' όλους να μην στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες. Δεν θα πρέπει να γενικολογούμε και να λέμε γενικώς «εκείνοι» τόνισε. Δηλαδή, «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια», ανέφερε. Όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί» κατέληξε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
=ΕΛΣΤΑΤ. Αύξηση 52,7% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάιο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του α' πενταμήνου να καταγράφεται άνοδος κατά 23,8%.Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο εκδόθηκαν στη χώρα 1.229 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 240,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 953,0 χιλιάδες m3 όγκου. Καταγράφηκε αύξηση 45,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 75,5% στην επιφάνεια και 52,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
= ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ. Την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα ζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ο λόγος φέρεται να είναι η αρνητική στάση του πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό. Ο ίδιος όμως αρνείται εδώ και έξι μήνες να αποχωρήσει από την θέση του και φέρεται να υποστηρίζει πως η σύμβαση που έχει είναι με την Παγκόσμια Τράπεζα και μάλιστα αορίστου χρόνου.
= ΑΑΔΕ. Αναλυτικές οδηγίες ως προς το ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν από τα πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να μπορέσουν να τύχουν της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών τους, των συντάξεων τις οποίες εισπράττουν καθώς και της πάγιας αντιμισθίας τους, αλλά και πώς θα θεωρούνται εφ' όρου ζωής συνταξιούχοι δικαιούμενοι αναπηρικής σύνταξης, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από ένα χρηστικό εγχειρίδιο.
= ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Στον ρ/σ 9,84 όπου μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη συζήτηση για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Ανέφερε πως «στον μηχανισμό θα ενταχθούν και θα συνεχίσουν δραστηριότητα 150.000 επιχειρήσεις, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί στο σύστημα Τειρεσίας»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΠΑΣΚΕΤ. Η Εθνική ομάδα γνώρισε την ήττα με 93-61 από την Σερβία στο Βελιγράδι, σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας εν όψει του Ευρωμπάσκετ. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε άνευρη και χωρίς ενέργεια, δείχνοντας δυστοκία στην επίθεση και κακή προσαρμογή στην άμυνα. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν ακόμα και με 38 πόντους (93-55), με την Εθνική να υποπίπτει σε 15 λάθη και να έχει πολύ κακό ποσοστό με 8/30 τρίποντα και 19/54 σουτ. Πλέον η Εθνική θα αντιμετωπίσει στο Λονδίνο την Παρασκευή και το Σάββατο τη Μεγάλη Βρετανία.
= ΠΟΛΟ. Έτοιμοι να κατακτήσουν την παγκόσμια κορυφή της υδατοσφαίρισης σε επίπεδο Νέων Ανδρών είναι οι πολίστες της Εθνικής ομάδας. Τα παλικάρια του Τεό Λοράντου επικράτησαν μέσα στο Βελιγράδι, νικώντας τη Σερβία με 9-8 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, το Σάββατο (12/8) το βράδυ, εξασφάλισαν ένα μετάλλιο και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό (Κυριακή 13/8, στις 21.00 ώρα Ελλάδας) κόντρα στην Κροατία (που νίκησε στον άλλο ημιτελικό με 6-4 την Ουγγαρία).
= ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ. Ευχάριστα νέα έφτασαν από τη Λοζάνη την έδρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας στα γραφεία της ΕΚΟΦΝΣ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Με επιστολή του ο τεχνικός διευθυντής της FISA Ματ Σμιθ ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά ότι η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει μέρος στην 3η Ολυμπιάδα Νεότητας με δυο πληρώματα όπως και στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις το 2010 και το 2014.
= ΣΤΙΒΟΣ. Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση ο Γιάννης Κυριαζής κατέκτησε την έκτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο Λονδίνο. Ο 21χρονος αθλητής είχε καλύτερη βολή στα 84.52 μέτρα. Ο Κυριαζής που έχει ατομικό ρεκόρ 88,01μ, έκανε άλλες τέσσερις έγκυρες βολές, στα 82.79μ, 81.68μ, 79.57μ και 79.47μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: