Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 18/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ
= ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών από την επίθεση στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.Νωρίτερα, πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γραμματέας του επίτιμου ελληνικού προξενείου στη Βαρκελώνη, Θεώνη Ζησιμοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτός της εν λόγω γυναίκας, έχουν τραυματιστεί ελαφρύτερα και τα δύο της παιδιά

= ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ. Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα έξι προσφύγων προέβησαν, σήμερα το πρωί, στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή πλωτού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017». Μεταξύ των προσφύγων ήταν και μία γυναίκα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, που γέννησε λίγο αργότερα στο ιατρείο Καστελλόριζου.
= ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πυλωτή πολυκατοικίας στην Αλεξανδρούπολη προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές και αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η έκρηξη σημειώθηκε σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που βρισκόταν σταθμευμένη στην πυλωτή της πολυκατοικίας, που βρίσκεται κοντά στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.
= ΟΙΝΟΦΥΤΑ. Τραγικό θάνατο βρήκε στις 11.15 το πρωί της Πέμπτης ένας νεαρός στρατιώτης, όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στην κεντρική γραμμή Αθηνών - Οινόης - Χαλκίδας, λίγο πριν από τον Σταθμό Οινοφύτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άτυχος 19χρονος, ο οποίος υπηρετούσε στον Αυλώνα, παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία σε ένα σημείο όπου υπάρχει γέφυρα και ελαφριά στροφή, ενώ περπατούσε παρέα με έναν άλλο στρατιώτη.Ο φίλος του πρόλαβε και απομακρύνθηκε, όχι όμως και ο 19χρονος. Χρειάστηκε μάλιστα η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει το άψυχο σώμα του άτυχου στρατιώτη
Ο φίλος του πρόλαβε και απομακρύνθηκε, όχι όμως και ο 19χρονος. Χρειάστηκε μάλιστα η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει το άψυχο σώμα του άτυχου στρατιώτη. 
= ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ. Έχοντας σημειώσει στην προηγούμενη φράση της αντιφώνησής του ότι, αν χρειασθεί, οι Έλληνες υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας, ο Πρ. Παυλόπουλος διευκρίνισε για πολλοστή φορά, όπως είπε, τα εξής «ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».
= ΠΑΤΟΥΛΗΣ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, σχετικά με την απόφαση των Περιφερειών να ενισχύσουν με οχήματα και εξοπλισμό το Πυροσβεστικό Σώμα, .
= ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ. Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αντιμετώπιση των προβλημάτων, να επουλωθούν οι πληγές» από την πυρκαγιά
= ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ. Ενεργοποιήσαμε τα στρατιωτικά Chinook και επαναφέραμε επιχειρησιακά τα μικρά «πετζετέλ» για την ταχεία αρχική επίθεση στη φωτιά, ώστε παρά το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών να έχουμε φέτος μικρή συνολική έκταση που έχει καεί, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας  Για τα μέσα της Πυροσβεστικής και τις ανάγκες ενίσχυσής τους, ο υπουργός ζήτησε «να διαχωρίσουμε την υπερβολή από την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό», σημειώνοντας ότι υπερβολή ήταν τα 50 ελικόπτερα τα οποία ζήτησε ένας δήμαρχος, ενώ ρεαλισμός «να έχουμε αυτά που μπορούμε, σύμφωνα με τα οικονομικά μας δεδομένα»
= Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.  Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης αυτής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος τον Ιούνιο είχε χαιρετίσει την «καλή συμφωνία» που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, είχε δηλώσει όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας ότι «θα αγωνιστεί» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα όταν η κεντρική αρτηρία των Ramblas που οδηγεί από την πλατεία της Καταλονίας στη θάλασσα άρχισε να γεμίζει, όπως κάθε μέρα με περιπατητές και τουρίστες. Ένα λευκό βαν αναπτύσσει ταχύτητα και πέφτει πάνω στο πλήθος. Ο οδηγός εγκαταλείπει το όχημα και διαφεύγει τρέχοντας. Η εικόνα είναι εφιάλτικη.  Νεκροί και τραυματίες κατά μήκος του πεζοδρόμου, ουρλιαχτά και κόσμος πανικόβλητος προσπαθεί να σωθεί. Ο πρώτος απολογισμός είναι τραγικός: τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και άλλοι 80 είναι τραυματισμένοι, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq. «Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.
= ΡΑΧΟΙ. Η επίθεση με φορτηγάκι χθες στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα είναι «τζιχαντιστική τρομοκρατία» που απαιτεί μια διεθνή ανταπόκριση, είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. «Σήμερα η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι η κύρια προτεραιότητα για ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες όπως η δική μας. Αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ανταπόκριση πρέπει να είναι διεθνής», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου στη Βαρκελών
= ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Η κρατική ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ στην χρεοκοπημένη Air Berlin, προκάλεσε διαμάχη στη Γερμανία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με αυτά τα χρήματα, «η Air Berlin θα μπορέσει να λειτουργήσει τρεις μήνες ακόμα» και σημειώνει ότι η καγκελάριος Μέρκελ «υπερασπίζεται την οικονομική στήριξη της αεροπορικής εταιρείας». Ωστόσο επισημαίνεται ότι στη Γερμανία «αυξάνουν οι αμφιβολίες για το εάν θα επιστραφούν τα 150 εκατ. ευρώ»
= ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε βαθιά δυσφορία στις ΗΠΑ, ακόμη και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδό του, υποστηρίζοντας πως υπήρχε άδικο «και στις δύο πλευρές» κατά τις βιαιότητες, στη διάρκεια των οποίων ένας υποστηρικτής θεωριών περί ανωτερότητας των λευκών σκότωσε μια νέα γυναίκα που διαδήλωνε μαζί με τους αντιρατσιστές ρίχνοντας το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι δηλώσεις του μετά τις βιαιότητες στο Σάρλοτσβιλ, στη διάρκεια των οποίων μια γυναίκα έχασε τη ζωή της το Σάββατο, «διαστρεβλώθηκαν» από τα μέσα ενημέρωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.«Πάρτι» φοροδιαφυγής, όπως αποδεικνύεται έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, έκαναν «πεντάστερα» ξενοδοχεία σε νησιά της χώρας, αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Ηλείας και της ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, το «όργιο» των κρυφών εσόδων τους ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ανά ξενοδοχειακή μονάδα.
= ΕΝΦΙΑ.  Προθεσμία μέχρι και αύριο, Παρασκευή 18 Αυγούστου, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την υποβολή των τροποποιημένων εντύπων Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Όπως υπογραμμίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και η επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων, με στόχο την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 έως τις 31 Αυγούστου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ουσιαστική επιδίωξή της είναι η καταβολή της πρώτης δόσης  ΕΝΦΙΑ 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου.
= ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΠΑΟ. Την ήττα με 3-2 από την Αθλέτικ Μπιλάμπο γνώρισε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» που προηγήθηκαν 2-0 με πολύ όμορφα γκολ από τους Λουντ (29’) και Καμπέσας (55’), δέχθηκαν τρία γκολ μέσα σε έξι λεπτά και έχασαν το… τρένο της πρόκρισης για τους ομίλους του Europa League. Οι Βάσκοι σημείωσαν δύο γκολ με τον Αντούριθ (68’, 74’ πέναλτι), ενώ το 2-2 σημείωσε στο 71’ ο Όσκαρ ντε Μάρκος. Πλέον, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται με την πλάτη στον… τοίχο σε ότι αφορά την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, καθώς χρειάζεται νίκη με δύο τέρματα διαφορά, στο ματς της επόμενης Πέμπτης στην Ισπανία. 
= ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με σκορ 3-1 της Έστερσουντ στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τα πλέι οφ του Europa League και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης για τους ομίλους της διοργάνωσης. Οι Σουηδοί προηγήθηκαν στην Τούμπα στο 21’ με πέναλτι του Νούρι, όμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» ισοφάρισε στο 38’ με τον Λέο Μάτος και στο 77’ ο Πρίγιοβιτς σημείωσε το 2-1. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε και πάλι ο Πρίγιοβιτς με εκτέλεση πέναλτι στο 88ο λεπτό. Η ρεβάνς έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη (24/8) στη Σουηδία.
= ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη, χωρίς σκορ, με την Μπριζ στο Βέλγιο στο πρώτο παιχνίδι για τα πλέι οφ του Europa League. Η Ένωση, που έμεινε στο 58’ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μάρκο Λιβάγια, θα διεκδικήσει στο ματς-ρεβάνς του ΟΑΚΑ (24/8) την πρόκρισή της στους ομίλους της διοργάνωσης.  Ο Μανόλο Χιμένεθ αιφνιδίασε τον προπονητή της Μπριζ, Ιβάν Λέκο, καθώς παρέταξε την ΑΕΚ με 3-5-2, έχοντας στο αρχικό σχήμα τον Γαλανόπουλο και τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο. Ο κινητήριος μοχλός της Ένωσης απείλησε δύο φορές στο πρώτο πεντάλεπτο, ωστόσο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις φάσεις με γκολ, καθώς στην πρώτη τον πρόλαβε ο Ντενσβίλ και στη δεύτερη ο Χόρβατ πραγματοποίησε πολύ δύσκολη απόκρουση. 
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Με νίκη, 60-47, επί του Ισραήλ, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας που διεξάγεται στα Σκόπια η εθνική κορασίδων. Κορυφαίες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αναδείχτηκαν οι Χατζηλεοντή (21π., 9ρ.) και Κριμίλη (19π.). Τα κορίτσια του Τάκη Μπακογεώργου μάζεψαν 40 ριμπάουντ έναντι 26 των Ισραηλινών, ενώ στην 3η περίοδο δέχτηκαν μόλις 2 πόντους (σκόραραν 17). Την Παρασκευή, για τη 2η αγωνιστική του Γ΄ ομίλου, η εθνική κορασίδων αντιμετωπίζει την Ισλανδία στις 17:30. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: