Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 19/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στα χαρτιά εξακολουθούν να υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων η Τουρκική Πολεμική αεροπορία οδηγεί στο «κόκκινο» την ένταση πάνω από το Αιγαίο καθώς μέσα σε λίγες ώρες προχώρησε σε 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Συνολικά στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθαν 14 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο ήταν κατασκοπευτικά CN 235 και τα υπόλοιπα ήταν F- 16 που πέταξαν σε ζεύγη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία εμφανίζεται πλέον συστηματικά μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο με οπλισμένα αεροσκάφη γεγονός το οποίο πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο πρόκλησης ενός πιθανού επεισοδίου στον αέρα.
ΕΦΥΓΕ Η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ. Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή η Ζωή Λάσκαρη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Ο θάνατός της επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, από ανακοπή καρδιάς. Την ερχόμενη Τρίτη στις 13:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.. 
ΚΑΛΥΜΝΟΣ. Σόκ και απέχθεια στην κοινωνία της Καλύμνου προκαλεί η είδηση, για βιασμό ανήλικης 14χρονης από 67χρονο, με τον 41χρονο πατέρα της ανήλικης να φέρεται ότι την υποχρέωσε στη συνεύρεση και κακοποίησή της έναντι αμοιβής. Η 14χρονη συνοδευόμενη από δύο συγγενικά της πρόσωπα, την περασμένη Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 προσήλθε στο ΑΤ Καλύμνου όπου εξιστόρησε το μαρτύριο που περνούσε και όσα βίωνε με τον πατέρα της να την υποχρεώνει να του φέρνει χρηματικά μικροποσά από συνευρέσεις.Αργότερα στο ΑΤ Καλύμνου προσήλθε και ο 41χρονος πατέρας της ανήλικης, ο οποίος κρατήθηκε, ενώ στη συνέχεια προσήχθη από Αστυνομικά όργανα ο 67χρονος που φέρεται ότι βίασε τη 14χρονη.
= ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΒΡΟΥ. Για σωρεία παράνομων συνταγογραφήσεων κατηγορούνται γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Αδαμίδης, όπως αποκαλύφθηκε οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί, σε προφανή συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιούσαν πλαστές φωτογραφίες έλκους κατακλίσεων σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών που δεν είχαν κατακλίσεις, προκειμένου να συνταγογραφηθούν επιθέματα κατακλίσεων. Επίσης, χρησιμοποιούσαν ψευδείς διαγνώσεις προκειμένου να δοθεί αγωγή για δήθεν επιπλοκές διαβήτη σε ασθενείς που δεν έπασχαν από διαβήτη, ενώ χορηγήθηκαν χιλιάδες συνταγές για σκευάσματα ειδικής διατροφής, με την ψευδή διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που θα δικαιολογείτο μόνο αν ο Έβρος είχε πενήντα φορές μεγαλύτερη συχνότητα της νόσου από την υπόλοιπη Ελλάδα.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Η Βαρκελώνη ξύπνησε τρομαγμένη και μαζί της όλη η Ευρώπη. Ξύπνησαν και οι μνήμες από το 2004 και το μακελειό στη Μαδρίτη που κόστισε τη ζωή τότε σε 191 ανύποπτους ανθρώπους. Ξύπνησαν και οι μνήμες στο Παρίσι με το μακελειό στο «Charlie Hebdo» και το Μπατακλάν. Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η επιβολή του απόλυτου τρόμου. Τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, από την επίθεση των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη προέρχονται από 24 εθνικότητες. Απόδειξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της πόλης. Τριάντα εκατομμύρια πολίτες επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Χιλιάδες από αυτούς περπατούσαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική αρτηρία Las Ramblas, αμέριμνοι και ήσυχοι, απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα. Εκείνη την ώρα διάλεξαν οι τζιχαντιστές για να εφορμήσουν με το λευκό βαν πάνω στο πλήθος. Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 130 οι τραυματίες, εκ των οποίων 15 σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Από τους 15 που δίνουν μάχη για τη ζωή τους οι 11 είναι Γάλλοι πολίτες. Μεταξύ των νεκρών και ένα παιδί μόλις τριών ετών. 
= ΛΙΒΑΝΟΣ. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε επίθεση εναντίον του θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, δήλωσε λιβανική πηγή ασφαλείας. Ο στρατός πλήττει θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Ρας Μπααλμπέκ με ρουκέτες, πυροβολικό και ελικόπτερα, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Είναι το τελευταίο τμήμα της λιβανο-συριακής μεθορίου που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών
= ΠΕΡΟΥ. Δικαστήριο του Περού έκρινε ενόχους χθες δύο από τους επτά απόστρατους αξιωματικούς του στρατού που κατηγορούνταν ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν δεκάδες πολίτες σε μια φτωχή, ορεινή επαρχία το 1983. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν ενώ ξεκινούσε ο πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, ο οποίος κράτησε δύο δεκαετίες.
= ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ. Τα μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της κατάργησης μιας αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης η οποία είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, μια πρακτική η οποία κατά τους επικριτές της προστάτευε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων από ποινικές διώξεις.  Παρότι είναι παράνομο να τελούνται γάμοι προσώπων κάτω των 18 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ, η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Οι κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης της χρήσης νερού δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ενιαία τιμολόγηση, ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΝ, απαντώντας σε σχετικό δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ και επιστολή του κ. Πατούλη, και υπογραμμίζει ότι «μία προσεκτική ανάγνωση της σχετικής ΚΥΑ θα έλυνε πολλές παρεξηγήσεις». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το υπουργείο μας είναι πάντα στη διάθεση της ΚΕΔΕ και των ΟΤΑ για να διευκρινίσουμε πεδία της πολιτικής που τους αφορούν και δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συνεργασία. Αν πάλι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το ΥΠΕΝ θα μπορούσε να λάβει τη γνώμη της Ένωσης των ΔΕΥΑ ή της επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ πριν σχολιάσει πολιτικές του Υπουργείου με βάση δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας, που μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία εντυπώσεων και παραπληροφόρησης».
= ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ. Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προαναγγέλει με δήλωσή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην Αγριά του Βόλου, όπου ιδιοκτήτης ταβέρνας πυροβόλησε στον αέρα στη διάρκεια ελέγχου από εργαζομένους της Υπηρεσίας Ερευνών Διασφάλισης Εσόδων. «Οποιαδήποτε μορφή βίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Πιτσιλής, «δεν είναι ούτε κατ' ελάχιστο ανεκτή, πολύ περισσότερο οι ένοπλες απειλές, τις οποίες θεωρούμε αδιανόητες. Ευχαριστώ προσωπικά την ηγεσία της αστυνομίας για την άμεση ανταπόκρισή της. Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας».
= ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ακολούθησε την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, που υποχώρησαν στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ισπανία, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch, σήμερα το βράδυ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Με τρεις αναμετρήσεις ξεκινά το νέο πρωτάθλημα της Super League για την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Το μενού της πρεμιέρας… σερβίρεται σε τρεις δόσεις με αναμετρήσεις το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα.  Στην πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση του Σαββάτου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Λάρισα, ενώ η περίοδος ξεκινά με δύο ματς στις 19:15. Στα Πηγάδια η Ξάνθη φιλοξενεί τη νεοφώτιστη Λαμία και στην Αρκαδία συγκρούονται Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα. Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στα Περιβόλια από τον Πλατανιά, ενώ νωρίτερα διεξάγονται οι αναμετρήσεις ΑΕΚ-Παναιτωλικός, Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ και Κέρκυρα-Πανιώνιος. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με το ματς Ατρόμητος-Απόλλων Σμύρνης.
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Η Εθνική νίκησε με 72-68 στο προπονητικού χαρακτήρα παιχνίδι τη Μεγάλη Βρετανία, μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, μια πολύ καλή τρίτη περίοδο και ένα φινάλε στο οποίο δόθηκε χρόνος συμμετοχής και στους 11 παίκτες (απόντες οι Μπουρούσης, Πρίντεζης, Παπαπέτρου, Γιάννης Αντετοκούνμπο), προκειμένου να υπάρξουν και ανάσες εν όψει του αυριανού (19/8, 19.30, ΕΡΤ2).
= ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΝΟΒΑ. Η Super League έφτασε σε συμφωνία με τη NOVA σε ότι αφορά τη χορηγία για το πρωτάθλημα 2017-18, που ξεκινά το Σάββατο 19/8. Ο συνεταιρισμός αποδέχθηκε την απαίτηση του συνδρομητικού για μείωση 18% στα έσοδα που λαμβάνουν οι ομάδες από την κεντρική διαχείριση,  Ως αντιστάθμισμα της μείωσης των τηλεοπτικών εσόδων, η NOVA θα δώσει 1,2 εκατ. ευρώ μόνο προς τις 12 ομάδες, οι οποίες θα λάβουν και 800.000 ευρώ από τη χορηγία του Ιβάν Σαββίδη για τη διαφήμιση της «Σουρωτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: