Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 20/8/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Πολυτεχνείο. Λίγο μετά τις 23:00 ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Εξαιτίας των επεισοδίων για περίπου μιάμιση ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων από το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου.

= ΚΚΕ. «Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να μην συμμετέχει στις ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
= Ν.Δ.Το θέμα των διακοπών του πρωθυπουργού, σχολίασαν κύκλοι του Μοσχάτου. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως «ο κ. Τσίπρας ασφαλώς έχει το δικαίωμα να κάνει διακοπές όπως κάθε πολίτης». Και ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι από την Πειραιώς, έθεσαν το παρακάτω καίριο ερώτημα: «Αλλά γιατί άραγε ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το που έκανε διακοπές;»
Και ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι από την Πειραιώς, έθεσαν το παρακάτω καίριο ερώτημα: «Αλλά γιατί άραγε ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το που έκανε διακοπές;»
= ΣΥΡΙΖΑ. “Θα προτείναμε στη ΝΔ να προσπαθήσει τουλάχιστον, να σοβαρευτεί λίγο. Αν πάλι αυτό είναι ανέφικτο, είμαστε στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη, να τον ενημερώσουμε επακριβώς για το τι ακριβώς έφαγε και τι ώρα κοιμήθηκε ο πρωθυπουργός στις ολιγοήμερες διακοπές του” 
= ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.Ελέγχους για την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου πραγματοποίησαν κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε τουριστικές και παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 8 Έλληνες, 2 υπήκοοι της ΠΓΔΜ και 3 υπήκοοι Βουλγαρίας, για παράνομη ελεύθερη κατασκήνωση σε παραλιακές περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
= ΚΟΖΑΝΗ. Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθές στο Ορυχείο Καρδιάς. Ένας 34χρονος, χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος (κλαρκ), τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών εργολάβου και κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες καταπλακώθηκε από το μηχάνημα. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.
= ΚΡΗΤΗ. Τραγικό θάνατο βρήκε στην άσφαλτο ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου, ηλικίας 41 χρόνων, που ενεπλάκη σε ένα τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9:00 χθές το πρωί στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Χερσονήσου, στο ύψος της γέφυρας Αποσελέμη. Από τη σφοδρή σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, το πούλμαν με περίπου 40 επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του και έπεσε από την παλιά γέφυρα του Αποσελέμη στα χωράφια!
= ΣΠΙΡΤΖΗΣ. «Ό,τι και να κάνουν η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ ολοκληρώθηκε και θα γίνει και η εκκαθάρισή του», διαμηνύει ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προαναγγέλλει δε σειρά αποκαλύψεων το επόμενο διάστημα με στοιχεία για σπατάλες και άλλα ευρήματα της νέας διοίκησης, για το καθεστώς 60 χρόνων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΙΣΡΑΗΛ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για να συζητήσουν κυρίως για τη Συρία, αναφέρει μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Οι δύο άνδρες «θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο άνδρες έχουν κάνει επανειλημμένα συναντήσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου «να αποφευχθούν προστριβές ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και αυτή της Ρωσίας στη Συρία».
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία έχει εξαρθρωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο. Η Ισπανία θα διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο που θα σήμαινε ότι επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση, μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καταλονία, πρόσθεσε ο υπουργός
= ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ δεν θα παραστούν στην τελετή απονομής των καλλιτεχνικών βραβείων του Κέντρου Κένεντι προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να προκαλέσουν «πολιτικό περισπασμό», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, την ώρα που πολλοί καλλιτέχνες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αποφύγουν να συναντηθούν με το προεδρικό ζεύγος, καθώς διαφωνούν με τον Αμερικανό πρόεδρο.
= ΤΟΥΡΚΙΑ. Eφιάλτη για την Άγκυρα αποτελεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.  Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας εστίας έντασης στην περιοχή, καθώς όχι μόνο η Τουρκία, αλλά το Ιράν και η Συρία, κράτη που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, τάσσονται κατά της κήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.Ο πρόεδρος των Κούρδων Μεσούτ Μπαρζανί, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ να ματαιώσει το δημοψήφισμα, εμφανίζεται αποφασισμένος και δηλώνει ότι «ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω».
= ΙΝΔΙΑ. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν από τον εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η αμαξοστοιχία Ουτκάλ Εξπρές, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Χαριντβάρ στο Πούρι εκτροχιάστηκε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία περίπου στις 15.40. Στο σημείο του δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού και απεγκλωβισμού των θυμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΟΙΚΟΣ FITCH. Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας θετικό outlook.Οπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση οφείλεται στους ακόλουθους λόγους: Θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί με σταθερό ρυθμό, στηριζόμενη από την συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος και το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, την διατηρήσιμη ανάπτυξη και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το 2020. Η Fitch σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει το ρίσκο να υπονομευτεί η οικονομική ανάπτυξη από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 
= ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις ανώτερες του 18%, που νομοθετικά έχει τεθεί ως ανώτατο όριο, «ξεκαθαρίζει» το υπουργείο Εργασίας, διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο οποίο αναφέρεται ότι από την 1.1.2019 θα γίνουν περικοπές μεγαλύτερες του 18% σε συντάξεις που εμφανίζουν «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω επιπλέον περικοπών στα επιδόματα συζύγου και τέκνων.Το υπουργείο κάνει λόγο για αυθαίρετη ερμηνεία και παραπλανητικό δημοσίευμα που επιχειρεί «για μία ακόμη φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα».
= ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) για τον μήνα Ιούλιο. Η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει ανάμεσα στις 24 με 25 Αυγούστου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ ΤΕΛΟΣ. Σαν «κεραυνός εν αιθρία» ήχησε στα αυτιά των Ελλήνων -και όχι μόνο- φίλων της «πορτοκαλί θεάς» η είδηση ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χάνει το προσεχές Ευρωμπάσκετ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος ο αστέρας των Μιλγουόκι Μπακς μέσω Instagram, γράφοντας  χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί με την  Εθνική μας ομάδα στην προσεχή διοργάνωση, λόγω του τραυματισμού του. Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι λίγη ώρα αργότερα ο παίκτης κατέβασε την ανάρτηση αυτή από τον λογαριασμό του. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε σε μόλις ένα από τα φιλικά προετοιμασίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και συγκεκριμένα σε αυτό απέναντι στο Μαυροβούνιο.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΛ 4-1. Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την προσπάθεια για την υπεράσπιση του τίτλου στη Super League.  Οι Πειραιώτες χάρη σε ένα ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο (σε διάστημα εννέα λεπτών πέτυχαν τρία γκολ) συνέτριψαν με 4-1 σκορ τη Λάρισα στο Καραϊσκάκη, συνδυάζοντας έτσι με νίκη το... ποδαρικό του στο νέο πρωτάθλημα. Μεγάλος πρωταγωνιστής των ερυθρόλευκων, οι οποίοι παρατάχθηκαν με πολλές αλλαγές στην αναμέτρηση με τους «βυσσινί» (σ.σ.: ακολουθεί ο κρίσιμος επαναληπτικός με τη Ριέκα για τα πλέι οφ τoυ Tσάμπιονς Λιγκ) ήταν ο Κώστας Φορτούνης.Ο διεθνής μεσοεπιθετικός πέτυχε δύο γκολ στο 33' με πέναλτι και στο 76', ενώ ενδιάμεσα είχαν σκοράρει για τον Ολυμπιακό ο Ανσαριφάλντ και ο Φιγκέιρας, ο οποίος βρήκε δίχτυα ένα λεπτό μετά το αυτογκόλ του, με το οποίο μείωσε προσωρινά σε 2-1 η ΑΕΛ.
= ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΣ 1-2. Με ένα σπουδαίο «διπλό» άρχισε τις υποχρεώσεις του στη νέα Super League o ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Πετράκη επιβλήθηκε στην Τρίπολη με 2-1  του τοπικού Αστέρα, κάνοντας έτσι το καλύτερο δυνατό «ποδαρικό» στο φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Oi Ναδάλες (6΄) και Μαυροπάνος (19΄) έδωσαν «αέρα» δύο τερμάτων στους φιλοξενούμενους, με τους Αρκάδες απλά να μειώνουν στη συνέχεια με τον Καλτσά στο 49'.
= ΞΑΝΘΗ ΛΑΜΙΑ 0-0. Mε θετικό αποτέλεσμα έφυγε από την Ξάνθη η νεοφώτιστη Λαμία στην πρεμιέρα της Super League. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα του Τεννέ απέσπασε ισοπαλία (0-0) από τους Ακρίτες κι έτσι ήδη έβαλε τον πρώτο της πόντο στο... βαθμολογικό σακούλι. Η αναμέτρηση ήταν μέτρια έως ως κακή, ποιοτικά. Οι γηπεδούχοι είχαν μεν την κατοχή της μπάλας, αλλά οι φιλοξενούμενοι τις περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρουν χωρίς κάποια να μετουσιωθεί πάντως σε γκολ.
 = ΜΠΑΣΚΕΤ. Στη «σκιά» της ανακοίνωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι τίθεται εκτός Ευρωμπάσκετ, η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών νίκησε 88-84 την αντίστοιχη της Μεγάλης Βρετανίας, σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο Λονδίνο. Κορυφαίος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο δεν ακολούθησαν στη βρετανική πρωτεύουσα και οι Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Πρίντεζης και Ιωάννης Παπαπέτρου που έμειναν στην Αθήνα, καθώς είχαν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα, ήταν ο Νίκος Παππάς που πέτυχε 22 πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: