Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 21/7/2017

ΕΛΛΑΔΑ
= ΦΩΤΙΕΣ. Το εικοσιτετράωρο που πέρασε σε όλη την χώρα ξέσπασαν 67 πυρκαγιές οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η πυρκαγιά στους Μπλεμενιάνους Κυπαρισσίας, η οποία όμως είναι περιμετρικά οριοθετημένη χωρίς ενεργό μέτωπο Η Κεφαλονιά συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς χτες το απόγευμα εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα, στην περιοχή Καραβάδος και δύο πυρκαγιές στην περιοχή Τραπεζάκι, με διαφορά έξι λεπτών η μία από την άλλη.Στη Ζάκυνθο οι πυρκαγιές είναι επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις πυρκαγιές του νησιού παραμένουν αμετάβλητες.Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν από χτες, οι πυρκαγιές στα Σιμωτάτα- Λουρδάτα Κεφαλονιάς, στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής και στην περιοχή Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής.
= ΛΙΒΑΔΕΙΑ. Ένα τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Λιβαδειά, όταν ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ μόλις 24 ετών άφησε την τελευταια του πνοή μετά από πτώση. Ο άτυχος φίλος του «δικεφάλου» του Βορρά, Χρήστος Μπακόλας, ο οποίος είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ομάδας του με τον τοπικό Λεβαδειακό, βρισκόταν στις ταβέρνες της περιοχής μαζί με άλλους φίλους του συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Ο άτυχος νεαρός, που ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας από την Χαλκιδική, ενώ βοηθούσε τον πατέρα του στον οικογενειακό τους φούρνο, εντυπωσιάστηκε από έναν όμορφο νερόμυλο. Έτσι θέλησε να μπει μέσα προκειμένου να τραβήξει μια φωτογραφία. Δυστυχώς, όμως, δεν υπολόγισε καλά κι έτσι μόλις πάτησε πάνω στη φτερωτή του νερόμυλου, εκείνος γύρισε απότομα, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του στα μεταλλικά τοιχώματα του. Ο θάνατός του, δυστυχώς, ήταν ακαριαίος
= Ν.Δ. Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση Κοντονή να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο «Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού»« Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο "Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού", που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.
= ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ. «Πλήρως ανιστόρητη και άδικη», χαρακτηρίζει την ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτηση του στο twitter. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη δημοκρατία, απέναντι στον αν-"υπαρκτό σοσιαλισμό". Η ταύτιση όμως ναζισμού-κομμουνισμού είναι πλήρως ανιστόρητη κ άδικη», γράφει ο κ. Παπαδημούλης.
= ΚΥΠΡΟΣ. «Είναι αδιανόητο κάποιοι να πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε και πάλι ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει στον λαό λύση, η οποία δεν θα θεωρεί ότι είναι προς όφελός του.  Σε ομιλία του στο Στρουμπί της Πάφου ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ετοιμότητα για συμβιβασμό υπό την προϋπόθεση, όπως δήλωσε, ότι η Κύπρος θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δεν θα ελέγχεται από την Τουρκία και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ. Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν 499 σορούς από τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η φονική κατολίσθηση που έπληξε την περασμένη εβδομάδα το Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρας Λεόνε, είπε ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της πόλης. Οι αρχές έχουν προχωρήσει ήδη στην ταφή 461 σορών στο νεκροταφείο Ουότερλου, κοντά στην περιοχή όπου έγιναν οι μαζικές ταφές των θυμάτων του ιού Έμπολα, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 4.000 ανθρώπων το διάστημα 2014- 2016. Άλλα 38 πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατροδικαστής Σένεχ Ντουμπούγια, με αποτέλεσμα ο επίσημος απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον στους 499.
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Ελικόπτερο που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βόρεια Πορτογαλία συντρίβη και κατόπιν εξερράγη σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του. «Το ελικόπτερο χτύπησε σε καλώδια υψηλής τάσης και συνετρίβη. Μετά τη συντριβή του στο έδαφος, το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, που ήταν και ο μοναδικός επιβάτης» δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας Ρουί Εστέβες κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
= ΙΡΑΚ. Οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν σήμερα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή επικράτεια, συνεχίζοντας την εκστρατεία τους με την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών. «Είτε θα παραδοθείτε, ή θα πεθάνετε», διεμήνυσε απευθυνόμενος «στα μέλη του Ντάες» ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή.
= ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Ένα πολεμικό του αμερικανικού ναυτικού υπέστη ζημιά από σύγκρουση με εμπορικό πλοίο ανατολικά της Σιγκαπούρης σήμερα, είπε το αμερικανικό Ναυτικό. Είναι το δεύτερο ατύχημα αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ασία σε λιγότερο από δύο μήνες. Την περασμένη εβδομάδα το Ναυτικό είπε ότι είχε μεταθέσει τους δύο ανώτατους αξιωματικούς και τον αρχικελευστή σε αμερικανικό αντιτορπιλικό που παραλίγο να βυθιστεί στα ανοιχτά της Ιαπωνίας αφού συγκρούστηκε με φιλιππινέζικο φορτηγό πλοίο. Στην σύγκρουση του USS Fitzgerald τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 7 ναύτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

= ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ. Μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών ζήτησε άδεια προκειμένου να κατασκευάσει έναν γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας στα όρια της Σαχάρας. Ο σταθμός θα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά.Η κοινοπραξία TuNur θέλει να εκμεταλλευθεί το τεράστιο δυναμικό που προσφέρει η έρημος της Σαχάρας προκειμένου να φέρει καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Η αίτησή της στο υπουργείο Ενέργειας της Τυνησίας αφορά έναν σταθμό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που μπορεί να παράγει 4,5 GW (γιγαβάτ) ηλεκτρισμού.
= ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ. Στο σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου ποντάρουν στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του εν λόγω συστήματος είναι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση θα δίνει ως έπαθλο σε 1.000 πολίτες που κάνουν συναλλαγές με κάρτες και συλλέγουν αποδείξεις συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ στον καθένα. 
= ΚΥΠΡΟΣ. Ιστορικά υψηλό ρεκόρ καταγράφηκε τους επτά πρώτους μήνες του 2017 στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο.  Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Κύπρο μέχρι τον Ιούλιο έχουν φθάσει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια (1.994.236). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 14,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Κατά την περίοδο αυτή, καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (8,7%), της Ρωσίας (6,7%), της Γερμανίας (56,2%), των Βορείων Χωρών (μέση αύξηση 17,3%) και του Ισραήλ (81,6%).
= ΚΙΝΑ. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ φέρεται να ήταν η Ιαπωνία, η οποία, ωστόσο, προχώρησε τον Ιούνιο σε πώληση αμερικανικών ομολόγων ύψους 21 δισ. δολαρίων. Η Κίνα, όμως, έγινε εκ νέου ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, με το αμερικανικό κρατικό χρέος που διακρατά να αυξάνεται κατά 44 δισ. δολάρια στο 1,15 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΠΡΩΤΗ Η ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ. Αυτό αποδείχθηκε και στο Diamond League της IAAF του Μπέρμιγχαμ, όπου η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, λίγες ημέρες μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, όχι μόνο πήρε την πρωτιά, αλλά ξεκίνησε τις προσπάθειές της από εκεί που σταμάτησαν όλες οι άλλες αθλήτριες.Στον αγώνα μετείχαν οι περισσότερες του τελικού του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και ανάμεσά τους και οι τρεις που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών μαζί με τη Στεφανίδη. Εντούτοις σταμάτησαν όλες στα 4.61μ. Τοτε έπιασε δουλειά η Ελληνίδα «βασίλισσα των αιθέρων», η οποία από αυτό ακριβώς το ύψος ξεκίνησε τις προσπάθειές της. Η Στεφανιδη το πέρασε με την πρώτη, στη συνέχεια πέρασε με τη δεύτερη τα 4.68μ., για να ανέβει στα 4.75μ, που τα πέρασε και αυτά, παίρνοντας έτσι με χαρακτηριστική άνεση την 1η θέση.
= ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΠΑΟ 1-1. Ο Τσάβες συνδύασε με γκολ το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αυτό το τέρμα δεν ήταν αρκετό ώστε να δώσει στο «τριφύλλι» τη νίκη στα Περιβόλια, όπου αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με τον Πλατανιά. Ο Αργεντινός βρήκε δίχτυα μόλις οκτώ λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο (78'), ωστόσο στα... χνάρια του βάδισε και ο Κοροβέσης, ο οποίος σκόραρε δύο λεπτά (78') μετά την εντολή που του έδωσε ο Παράσχος να μπει στο ματς.ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Ομπερχάουζερ, Καρυπίδης, Ντικαμονά, Πλιάτσικας (76΄ Κοροβέσης), Στάθης, Βάντερσον, Κρος (90΄+2 Πατράλης), Αγγελόπουλος, Ενσικουλού, Ντεβέσα, Μπούντνικ (68΄ Γκρζέλτσακ) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιοχάνσον, Κολοβέτσιος, Κουτρουμπής, Μολέδο, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ (64΄ Χατζηγιοβάνης), Καμπέσας, Λουτσιάνο (74΄ Δώνης), Μολίνς (64΄ Τσάβες)
= ΑΕΚ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-0. Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο νέο πρωτάθλημα η ΑΕΚ, καθώς με εύστοχο πέναλτι του Αλμέιδα στο 14΄ και ένα τέρμα του Γιόχανσον στο 75΄ επικράτησε την Κυριακή με 2-0 του Παναιτωλικού στο -άδειο λόγω τιμωρίας- ΟΑΚΑ. Πλέον η Ένωση, που πέτυχε τον στόχο της, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το «τρίποντο» στην πρεμιέρα της Super League στρέφει την προσοχή της στον κρίσιμο επαναληπτικό με την Μπριζ, όπου διακυβεύεται το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.Ο Aλμέιδα αποβλήθηκε στο 28΄ με απευθείας κόκκινη, ενώ με 10 παίκτες έμειναν και οι φιλοξενούμενοι από το 48΄, με τον Μάρκος Πάουλο να παίρνει το δρόμο για τα αποδυτήρια με δεύτερη κίτρινη κάρτα.ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Μύγας (16΄ λ.τρ. Μαρινάκης), Χαντάκιας, Ροντρίγκες, Τσοκάνης, Μάρκος Πάουλο, Μπεχαράνο, Ντίας (69΄ Μάζουρεκ), Κλέζιο, Ρόσα (60΄ Μπράβο), Μόραρ ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Λόπες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος (80΄ Βινίσιους), Κλωναρίδης (46΄ Λιβάγια), Τρίστασον (46΄ Πατίτο), Αλμέιδα
= ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ- ΠΑΟΚ 0-0. Με τον θάνατο του φιλάθλου του λίγες ώρες πριν τη σέντρα να έχει επισκιάσει φυσικά το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ έμεινε στη λευκή ισοπαλία (0-0) με τον Λεβαδειακό, για την πρεμιέρα της Super League, αφήνοντας έτσι δύο βαθμούς στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας.  Oι δύο ομάδες έχασαν πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο τέρμα, ωστόσο τελικά οι εστίες των δύο γκολκίπερ παρέμειναν... άθικτες. Μάλιστα οι γηπεδούχοι είχαν και δοκάρι το 53' σε σουτ το Γιουσούφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μαύρα περιβραχιόνια αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, στη μνήμη του οπαδού της ομάδας που έχασε τη ζωή του στη Λιβαδειά. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Τριποτσέρης, Μητρόπουλος, Ζαραδούκας (86΄ Ζοάο), Τσαμπούρης, Μεντί, Αντιλεού, Νιασέ, Μπραντάο (82΄ Σίλβα), Γιακουμάκης, Γιουσούφ (88΄ Καψάσκης) ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Μαλεζάς, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάτσε (57΄ Σάκχοφ), Λημνιός (62΄ Μπίσεσβαρ), Ενρίκε (68΄ Κάμπος), Μακ, Πρίγιοβιτς
= ΚΕΡΚΥΡΑ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1. Με το... δεξί μπήκε στο πρωτάθλημα της Super League ο Πανιώνιος, καθώς επιβλήθηκε στην Κέρκυρα με 1-0 σκορ της ομώνυμης ομάδας. Το γκολ που έκρινε το ματς το πέτυχε ο Ντουρμισάι στο 53΄, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.ΚΕΡΚΥΡΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Γιαννακόπουλος, Βενέτης, Σοϊλέδης, Τουράμ, Ζορμπάς, Σπίνουλας (77΄ Γκόμες), Σιόντης, Ιωάννου, Επστάιν (61΄ Μεληκιώτης), Ντιόγκο (81΄ Ντε Βάργκας), Νούνες  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Μπανανά, Βλάχος, Χατζισαφί, Γκιοατά, Κόρμπος, Σαββίδης, Μασούρας (82΄ Παπαγεωργίου), Μασούντ, Λάμπρου (90΄+3 Σαραμαντάς), Ντουρμισάι (87΄ Ταπόκο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: