Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 20/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ
= Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Πρώην ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης  απέκλεισε από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο η 32χρονη Δώρα Ζέμπερη που βρέθηκε νεκρή στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών, λίγα μέτρα από τον τάφο φιλικού της προσώπου, να έχει δολοφονηθεί από άτομο που σχετίζεται με υποθέσεις που χειριζόταν στην Α' ΔΟΥ Πειραιά. Στο ίδιο συμπέρασμα φέρονται να καταλήγουν και τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών που χειρίζονται την υπόθεση.
Η εξήγηση που δόθηκε από καλά ενημερωμένες πηγές είναι η εξής: Η γυναίκα ήταν ελεγκτής φορολογικών δηλώσεων και από τα χέρια της έχουν περάσει όχι δεκάδες, ούτε εκατοντάδες αλλά χιλιάδες υποθέσεις. Ως εκ τούτου εκτελούσε καθαρά γραφειοκρατική δουλειά και εξ' όσων προκύπτει από τον πρώτο κύκλο ανακρίσεων στην Α' ΔΟΥ Πειραιά δεν υπήρξε στο παρελθόν κάποια προστριβή, υπόθεση, ανωμαλία η οποία θα οδηγούσε σε συμπέρασμα ότι η δολοφονία της σχετίζεται με φορολογική υπόθεση. 
= ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Παρέμβαση για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των ροών μεταναστών που παρατηρείται, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθεί η υλοποίηση της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και για να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι, αντίστοιχα. 
= Φ-16. Από το 2019 θα ξεκινήσει η σταδιακή παραλαβή των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper -περί τα είκοσι κατ' έτος- ενώ το 30% των εργασιών αναβάθμισης του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνουν στην ΕΑΒ και σε άλλες ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
= ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Το μέλλον της Ευρώπης και «η θέση της Ελλάδας σε μία ΕΕ που αλλάζει γρήγορα» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθές στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Συζητήσαμε το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε μία ΕΕ που αλλάζει γρήγορα. Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Γιούνκερ θα δώσει στην ΕΕ την ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διήρκησε περίπου 40 λεπτά.
=ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Καταγγέλλουν με σφοδρότητα τα μέλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών στο χώρο πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και ειδικά την πρόσφατη επίθεση εναντίον νεαρού ακτιβιστή με ειδικές ανάγκες σε εκδήλωση υπέρ του εθελοντισμού που γινόταν στο κεντρικό κτήριο του.
= ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. «Μυστικές συναντήσεις σε μια βοηθητική κουζίνα, μετοχές σε ελεύθερη πτώση, μέγιστη νευρικότητα: ο τρόπος που η Αθήνα έσωσε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ποιο ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιγράφει σε ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου»
ΚΟΣΜΟΣ

= ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Σε ευρωπαϊκό εφιάλτη εξελίσσεται η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της Μαδρίτης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι, με επίσημη ανακοίνωση εξήγγειλε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας της Καταλονίας, που θα ισχύσει από το Σάββατο, την ώρα που όλοι οι αναλυτές εκτιμούν και εξηγούν πως ο χρόνος κυλά υπέρ της απόσχισης τηε περιφέρειας αυτής. Στις 10 το πρωί της Πέμπτης εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει η ισπανική κυβέρνηση στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας προκειμένου να αποκηρύξει την ανεξαρτητοποίηση. Με καθυστέρηση ολίγων λεπτών ο καταλανός πρόεδρος Πουτζντεμόν δημοσιοποίησε επιστολή του μέσω της οποίας επαναλαμβάνει απλώς παλαιότερη αξίωσή του περί διαλόγου με τη Μαδρίτη, προειδοποιώντας εκ νέου ότι τυχόν αφαίρεση του αυτοδιοίκητου μπορεί να οδηγήσει σε «επίσημη» κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βαρκελώνη.
= ΜΕΡΚΕΛ. Η κατάσταση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαράδεκτη, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής της προενταξιακής βοήθειας που χορηγείται στην Αγκυρα με «υπεύθυνο τρόπο».
= ΣΥΡΙΑ. Τουλάχιστον 16 άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πιστεύεται πως έγιναν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
= ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ. Περίπου 100.000 Κούρδοι έχουν φύγει από το Κιρκούκ από τον φόβο ταραχών όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι της ημιαυτόνομης Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.Περίπου 18.000 οικογένειες έχουν καταφύγει στις πόλεις Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ, Ναουζάντ Χάντι.
= ΠΟΥΤΙΝ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την καταλανική κρίση «εσωτερική υπόθεση» της Ισπανίας επικρίνοντας ωστόσο την πολιτική «των δύο μέτρων δύο σταθμών» των Ευρωπαίων μπροστά στις επιθυμίες ανεξαρτητοποίησης των λαών. Ο Ρώσος ηγέτης κατήγγειλε μια πολιτική «δύο μέτρων δύο σταθμών» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
= ΓΕΡΜΑΝΙΑΟ γερμανός συγγραφέας, τουρκικής καταγωγής, Ντογάν Ακανλί, επέστρεψε την Πέμπτη στη Γερμανία έπειτα από τη σύντομη κράτησή του στην Ισπανία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, κατηγορώντας την Αγκυρα για «αποτυχημένο ανθρωποκυνηγητό».
= ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. Ο απολογισμός των θυμάτων των δασικών πυρκαγιών που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία την Κυριακή και τη Δευτέρα αυξήθηκε την Πέμπτη στους 43 νεκρούς, αφού βρέθηκε άλλη μια σορός, σύμφωνα με την πορτογαλική Πολιτική Προστασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΟΠΕΚ. Οι προσπάθειες των παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου για μείωση της παραγωγής βοηθούν να επισπευστεί η εξισορρόπηση της αγοράς του αργού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. «Η σταθερότητα επιστρέφει με σταθερό ρυθμό και υπάρχει πολύ περισσότερο φως στο τέλος του σκοτεινού τούνελ στο οποίο κινούμαστε τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο.
= ΑΤΜ.  Οι εμπειρογνώμονες της ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Cutlet Maker με την χρήση του οποίου, μπορεί ακόμη και ένας άπειρος χρήστης του να ληστέψει ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ).
= ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Έκκληση απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για επιτάχυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά στο Reuters ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για τη μείωση των κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τρεις από τις συστημικές τράπεζες  σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια στις αρχές του επόμενου έτους.
= ΕΦΚΑ. Την παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 έως τις 31 Ιανουαρίου 2018 για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ.
= ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Δεν είναι πλέον δυνατό να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2015 και 2016 με την υφιστάμενη διαδικασία τονίζουν οι ενώσεις δικαστών σε ανακοινωσή τους μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές αρκετές διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ 0-0. Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση για τις 32 καλύτερες ομάδες του Europa League έκανε η ΑΕΚ, που έφυγε με «λευκή» ισοπαλία από το «Σαν Σίρο» απέναντι στη Μίλαν. Με κορυφαίο τον Ανέστη, η Ένωση άντεξε στην πίεση των Ιταλών στο δεύτερο ημίχρονο και παρέμεινε μόνη στη δεύτερη θέση, περιμένοντας τους «ροσονέρι» στο ΟΑΚΑ, στις 2 Νοεμβρίου. 
= ΜΠΑΣΚΕΤ. Ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και κέρδισε εύκολα την Μπάμπεργκ ΟΑΚΑ, ξεπερνώντας με τον καλύτερο τρόπο το διασυρμό στη Βαρκελώνη στην πρώτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι πράσινοι επιβλήθηκαν με 93-83, έχοντας πρώτο σκόρερ τον Καλάθη με 23 πόντους και δεύτερο τον Σίνγκλετον με 15 πόντους, χωρίς να απειληθούν σε κανένα σημείο του ματς, με τη διαφορά μάλιστα να φτάνει και τους 18 πόντους.
= ΜΟΥΡΙΝΙΟ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο γιορτάζει τους 9 βαθμούς σε τρεις αγώνες στο Champions League με επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του. Σύμφωνα με το ESPN, ο Πορτογάλος προπονητής έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να καθοριστούν οι όροι της νέας συμφωνίας, σε ακολουθία εκείνης που είχε υπογράψει το 2016, όταν αντικατέστησε τον Ολλανδό Λουίς Φαν Γκάαλ στον πάγκο των «μπέμπηδων».
= ΠΑΟΚ. Παρουσία μεγάλου αριθμού οπαδών του, προπονήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι προς τον Ολυμπιακό στο φαληρικό γήπεδο. Η πρόσκληση που απηύθυνε στους φίλους και οπαδούς της ομάδας ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδης έγινε δεκτή με θέρμη από χιλιάδες οπαδούς της ομάδας οι οποίοι κατέκλυσαν το κεντρικό τμήμα των κερκίδων.
= ΠΑΟ. Μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού για άμεση ενεργοποίηση με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δώσουν οικονομική ανάσα στον σύλλογο, έστειλε την Πέμπτη ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Μάλιστα ο πρόεδρος των «πρασίνων» γνωστοποίησε τους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί για την ενίσχυση του συλλόγου, με αποκλειστικό στόχο «την κάλυψη των αναγκών των τρεχουσών ποδοσφαιρικών υποχρεώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: