Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 22/10/2017

ΕΛΛΑΔΑ

= ΠΑΤΡΑ. Οι εργασίες του 2ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που διεξάγεται στην Πάτρα, παρουσία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη  είναι αφιερωμένο στους νέους. Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη,
ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ θέλει να μιλήσει για σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και θέλει κάθε συμπολίτης μας και περισσότερο οι νέοι, να δουν τον εαυτό τους μέσα στις θέσεις και στο πρόγραμμα μας. Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «τα πράγματα χειροτέρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αφού μιλάμε πια για την γενιά των 360 ευρώ», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο»."
= ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, για την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, η απειλή ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ στην Παιδεία θα παραμείνει άλλο ένα όνειρο θερινής νυκτός του κ. Μητσοτάκη. Η απαξίωση και η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, η παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα των σχολείων και των πανεπιστημίων, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας, θα μείνουν στις σελίδες του προγράμματός του. Όσο για τα λογύδρια περί πάταξης της ανομίας, οι πρόσφατες υποθέσεις και τα σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα οποία εμπλέκονται στελέχη του κόμματός του, μιλάνε από μόνα τους.
= ΛΕΣΒΟΣ. Συνέχεια στις χθεσινοβραδινές τους κινητοποιήσεις δίνουν σήμερα ομάδα Αφγανών μεταναστών, διεκδικώντας ασφαλή διαμονή στον καταυλισμό της Μόριας αλλά και ισότιμη αντιμετώπιση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει με αυτά των Σύρων.
= Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ. Αρκετά 24ωρα μετά τη στυγερή δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερης, στο Β' νεκροταφείο Αθηνών με 14 μαχαιριές, οι διωκτικές αρχές, παρά την καταρχήν αισιοδοξία τους δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον δράστη. Στο μεταξύ η υπόθεση επιβαρύνθηκε με τα περιστατικά ενδοοικογενειακών αντιθέσεων και συναισθηματικών εκρήξεων που κατέδειξαν πως το κλίμα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος πρέπει να ήταν εξαιρετικά αρνητικό. Το στοιχείο αυτό αντί να διευκολύνει τις αστυνομικές έρευνες, αντιθέτως περιέπλεξε την υπόθεση.
= ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το «παζλ» της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου συνθέτουν οι άνδρες του Ανθρωποκτωνιών, με την πιθανότερη εκδοχή να κάνει λόγο για εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις αλλοδαπών σε πελάτη του δικηγόρου. Τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους εξετάζουν ενδελεχώς οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτωνιών για να μπορέσουν να βρουν το δράστη της στυγερής δολοφονίας της 32χρονης Δώρας Ζέμπελη στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.
31ος ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00 με 14.00, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε δρόμους της πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, λόγω της διεξαγωγής του «31ου Γύρου Αθήνας».
= ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ. Με ανάρτηση του στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει την υπόθεση με τη χολέρα στο Νοσοκομείο «Έλενα»«Θα υπάρξουν επιτέλους κυρώσεις για τους συκοφάντες; 
= ΧΑΝΙΑΤο όνομα του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δόθηκε σήμερα στο πολύκεντρο πολιτισμού που δημιουργήθηκε στο χώρο του παλιού Τελωνείου στην παλιά πόλη των Χανίων.Η τελετή της ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος και αποκάλυψε την επιγραφή στην είσοδο του χώρου.Η μαρμάρινη πλάκα φέρει το αρχικό γράμμα «Θ», που όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σημαίνει θάλασσα, θέατρο, Θεοδωράκης.
ΚΟΣΜΟΣ

= ΙΣΠΑΝΙΑ. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος η ισπανική κυβέρνηση αίρει προσωρινώς την αυτονομία της Καταλονίας, απομακρύνει τους αυτονομιστές, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της περιοχής και διαλύει το καταλονικό κοινοβούλιο.Εκλογές θα προκηρυχθούν σε έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι σε διάγγελμά του προς τον Ισπανικό λαό, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.Όλες οι εξουσίες περιέχονται πλέον στο ισπανικό κοινοβούλιο και την κεντρική κυβέρνηση. Το άρθρο 155 που δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, δίνει την εξουσία στην κεντρική κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει ότι κρίνει απαραίτητο» για να πιέσει μία αυτόνομη περιφέρεια ώστε να επανέλθει στην νομιμότητα.
= ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ. Η αντίδραση στην Καταλωνία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελωνης.Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».
= ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΤΖΝΤΜΟΝ. Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φράνκο. Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε. Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
=ΑΝΕΡΓΙΑ.  Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (που αναζητούν εργασία) για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν λιγότεροι κατά 27.526 σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, που μεταφράζεται σε ποσοστό -3,33%. 
= ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Για συγκεκριμένα επιχειρηματικά πρότζεκτ και τομείς ενδιαφέροντος των Αμερικανών επενδυτών στη χώρα  ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχωρεί μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στην ταξίδι τους στις ΗΠΑ και παρέστη στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και Αμερικανούς επιχειρηματίες, εξηγεί πού οφείλεται το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και απαριθμεί συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως το καζίνο στο Ελληνικό και τα Ναυπηγεία Σύρου (Νεώριο), που θα αποδειχτούν επωφελείς για την ελληνική οικονομία.
= ΣΟΙΜΠΛΕ. Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμα το πρόβλημα, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο και οι απαισιόδοξες προγνώσεις των επικριτών δεν επαληθεύτηκαν, είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Γι' αυτό και η συζήτηση εάν θα ήταν καλύτερο το Grexit δεν βοηθά πλέον καθόλου σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
= ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ. Πολλές μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν λάθος και εφαρμόστηκαν λάθος, δυσφήμισαν τη λέξη, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι επώδυνες λύσεις που επιλέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα και στοίχισαν ακριβά. Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση δήλωσε πως κατά τη γνώμη του μια χώρα που είναι καταχρεωμένη, δεν έχει πολυτέλεια να μοιράζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με ψηφοθηρικό τρόπο, με την έννοια ότι έχει άλλες υποχρεώσεις πολύ μεγάλες.
= ΒΕΛΤΕΚΕ. «Η παρούσα κυβέρνηση δεν φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα βγει από την κρίση και θα χαιρόμουν εάν οι Ευρωπαίοι ακολουθήσουν την γραμμή του ΔΝΤ και αποφασίσουν την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΛΑΜΙΑ- ΠΑΟ 1-1. Ο Παναθηναϊκός ξύπνησε στο τέλος της αναμέτρησης με τη Λαμία και προσπάθησε να φύγει με τη νίκη, ωστόσο η ανατροπή που επιχείρησε έμεινε στη μέση, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τους νεοφώτιστους, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Super League.Οι «πράσινοι» βρέθηκαν να χάνουν μετά το αυτογκόλ του Χουλτ στο 37', ωστόσο έφτασαν στην ισοφάριση στο 85'  με τέρμα του Μόλινς, ο οποίος μάλιστα, λίγο έλειψε να δώσει το τρίποντο στην ομάδα του Ουζουνίδη, καθώς είχε δοκάρι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεω
= ΚΕΡΚΥΡΑ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0. Μία σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στη Super League πέτυχε το Σάββατο η Κέρκυρα.Οι «Φαίακες» με το γκολ του Νούνες στο 79΄ επικράτησαν εντός έδρας με 1-0 του Παναιτωλικού, στο δεύτερο χρονικά ματς της 8ης αγωνιστικής της Super League και πήραν βαθιά βαθμολογική ανάσα. Η ομάδα που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό έδειξε ότι ήθελε περισσότερο τη νίκη ήταν τελικά αυτή που την κατάκτησε.
= ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ- ΠΑΣ 1-1. Αήττητος παραμένει ο Λεβαδειακός στη φετινή Super League, καθώς ούτε και ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να τον νικήσει στο ματς που άνοιξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής.Ο Άγιαξ της Ηπείρου προηγήθηκε με τέρμα του Κόντε (45') το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, ωστόσο η ομάδα του Ζοζέ Ανιγκό κατάφερε με τον Γιακουμάκη στο 63΄ να ισοφαρίσει σε 1-1, το οποίο έμελλε να είναι το τελικό σκορ.
= ΠΑΟΚ. Με μία προπόνηση στην Τούμπα ολοκληρώθηκε σήμερα η προετοιμασία του ΠΑΟΚ ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».Ο Ράζβαν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους για το ντέρμπι που ήταν επικεντρωμένη στην τακτική προσέγγιση της αναμέτρησης, όπως και στην αντιμετώπιση και εκμετάλλευση των στημένων φάσεων.
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Χωρίς τους Φιγκέιρας και Μποτία θα υποδεχθεί ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ την Κυριακή (22/10, 20:30) στο «Καραϊσκάκη», στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League. Ο Πορτογάλος ακραίος μπακ ταλαιπωρείται από ένα ελαφρύ διάστρεμμα στην ποδοκνημική και δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Τάκη Λεμονή, ενώ ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" αποφάσισε να ξεκουράσει τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό, που πρόσφατα επέστρεψε από τον τραυματισμό του και επιβαρύνθηκε με το πολύ δύσκολο 90λεπτο κόντρα στην Μπαρτσελόνα, την περασμένη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: