Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 23/10/2017.

ΕΛΛΑΔΑ

= ΧΙΟΣ. Στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι εννέα αλλοδαπών, προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Χίου, φουσκωτό σκάφος γεμάτο με επιβάτες. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους διέσωσε τους επιβάτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου

= ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΙ ΝΑΚ ΓΙΟΝ. Συνάντηση με τον Κορεάτη ομόλογό του θα έχει σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα υπάρξουν διευρυμένες συζητήσεις και γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας Λι Νακ Γιον θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ
= ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί με την έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, μετά την κρίση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ με την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης, την οποία είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δοκιμάζουν για άλλη μία φορά τις σχέσεις δικαστών και κυβέρνησης.
= Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΔΡΟΜΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης” υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» σχετικά με προσφυγές πρώην βουλευτών.“Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
= Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ. Ολοκληρώθηκε  η κατάθεση του πατέρα της άτυχης εφοριακού, Δώρας Ζέμπερη που βρέθηκε δολοφονημένη στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο πατέρας, προσήλθε στη Γ.Α.Δ.Α. στη μια το μεσημέρι με τον δικηγόρο του και μόλις τελείωσε η κατάθεση έφυγε από την πίσω πόρτα.
= Η ΚΛΟΠΗ ΑΥΤ/ΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΜΑΡΟΚΟΥ. Λύθηκε τελικά το μυστήριο της κλοπής του διπλωματικού αυτοκινήτου του πρέσβη του Μαρόκου Samir Addahre, η οποία έγινε την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν εχθές και σήμερα δύο άτομα αλβανικής υπηκοότητας τα οποία έχουν οδηγηθεί στη Γ.Α.Δ.Α. Η αστυνομία οδηγήθηκε στην ταυτοποίηση των δραστών έπειτα από εξέταση γενετικού υλικού (DNA), στο αυτοκίνητο του πρέσβη το οποίο βρέθηκε την περασμένη Τρίτη παρατημένο στο Γαλάτσι.
= ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. Προανάκριση από την Κρατική Ασφάλεια διενεργείται για τις επιθέσεις και τους τραυματισμούς συνολικά επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων τρεις πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων, από ομάδα νεαρών το απόγευμα της Κυριακής στο Μοναστηράκι.
= ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Συγκίνηση διακατείχε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που επισκέφθηκαν σήμερα, Κυριακή, τη Μακρόνησο συμμετέχοντας στην περιήγηση τιμής και μνήμης στο Μαρτυρικό νησί, που διοργανώθηκε από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το περιοδικό «Σπούτνικ». Ο Π.Ηλιόπουλος, γιος Μακρονησιωτών, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχουν λόγια να σας εξηγήσουμε τι συνέβη σε αυτό στο νησί, στο αντίστοιχο Νταχάου», αναρωτήθηκε «ποιοι μπορούν να καταλάβουν σήμερα την ομορφιά της ψυχής, αυτών των ανθρώπων, σαν μεγάλοι αγωνιστές που ήταν».
ΚΟΣΜΟΣ

=ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Δύο επιθέσεις εναντίον σιιτικών τεμένων έλαβαν χώρα σήμερα στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από εβδομήντα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με τις αφγανικές αστυνομικές αρχές. Συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτήσε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον όποιο ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας τουλάχιστον τριάντα εννέα ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας. Η δέυτερη επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία της Γκορ στο κεντρικό Αφγανιστάν, με τους νεκρούς να είναι τουλάχιστον τριαντά τρεις, αναφέρουν οι τοπικές αρχές. 
= ΙΑΠΩΝΙΑ. Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Άμπε φέρεται να εξασφαλίζει μεγάλη νίκη, σύμφωνα με τα έξιτ πολς ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) αναμένεται να καταλάβει 311 έδρες, διατηρώντας τα δύο τρίτα από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, έδειξε έξιτ πολ του τηλεοπτικού δικτύου TBS. Άλλα τηλεοπτικά δίκτυα δίνουν στον συνασπισμό του εθνικιστή πρωθυπουργού λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.
= ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Συναγερμός σήμανε στις αρχές στην Μεγάλη Βρετανία το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι σε εξέλιξη ομηρία σε αίθουσα μπόουλινγκ σε πάρκο αναψυχής στο Nuneaton. Ο δράστης έχει όπλο και απειλεί να σκοτώσει όσους βρίσκονται στο κατάστημα. =Τέλος στην κατάσταση ομηρίας σε εμπορικό κέντρο στο Νανίτον της κομητείας Γουόρικσιρ έδωσε η αστυνομία, όπως μετέδωσε το BBC. Ελευθερώθηκαν οι δύο όμηροι και συνελήφθη ο ένοπλος έπειτα από τετράωρη επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία είχε κληθεί να αναλάβει δράση κατά τις 14:30 τοπική ώρα, οπότε ενημερώθηκε ότι άνδρας κρατούσε ομήρους στον χώρο του μπόουλινγκ του πάρκου αναψυχής Bermuda. Το περιστατικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, ενώ δεν σημειώθηκαν απώλειες.
= ΙΣΠΑΝΙΑ. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο καταλανικός λαός θα αγνοήσει τις όποιες οδηγίες λάβει από την περιφερειακή κυβέρνηση αν η Μαδρίτη προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της περιοχής.«Το μόνο που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα διστακτικά είναι να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και το σύνταγμα, αλλά και τους καταλανικούς θεσμούς και να προχωρήσουμε από εκεί. Θα επιβάλλουμε τς αρχές που θα αναλάβουν την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Καταλονίας σύμφωνα με τους καταλανικούς νόμους και κανόνες...Ελπίζω ο καθένας να παραβλέψει τις όποιες οδηγίες σχεδιάζουν να δώσουν γιατί δεν θα έχουν την νόμιμη εξουσία να το πράξουν», δήλωσε ο υπουργό
= ΚΑΡΤΕΡ. Διατεθειμένος να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, εκ μέρους της διοίκησης Τραμπ, για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων, δήλωσε ο Τζίμι Κάρτερ. «Ναι, θα πήγαινα», απάντησε ο 93χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους New York Times και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ΜακΜάστερ- που είναι φίλος του- αλλά μέχρι τώρα η απάντηση που έχει λάβει είναι αρνητική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. «Σάλος» έχει προκληθεί στον πολιτικό χώρο με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρει προσφυγές πάνω από 160 πρώην βουλευτών οι οποίοι βασιζόμενοι στο νόμο Κατρούγκαλου διεκδικούν αναδρομικά που μπορεί να ανέλθουν ως και στα 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά από το 2009 και μετά. 
= ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Τρία μη αναμενόμενα προβλήματα ναρκοθέτησαν τις προηγούμενες ημέρες τη διαδικασία της αξιολόγησης, που ξεκινά τη Δευτέρα: Η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση για διανομή κοινωνικού μερίσματος 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες, η συμφωνία για αναβάθμιση των F-16 έναντι 2,4 δισ. δολ. και φυσικά τα νεότερα στοιχεία για την τρύπα των 2,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Ομως, όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «αυτά είναι τα μικρότερα προβλήματά μας», καθώς το βασικό παραμένει ότι αυτήν τη στιγμή μόνον το 20% των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί.
= ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ. Στη σημασία του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας στάθηκε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουνουρά σε παρέμβαση της στο συνέδριο CapitalVision τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Είναι πυλώνας ανάπτυξης και κινητήρια δύναμη για την οικονομία και για την κοινωνία, σημείωσε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στο 20% του ΑΕΠ, και στην απασχόληση με σχεδόν 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
= ΧΑΡΙΤΣΗΣ. Υπάρχει σαφής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στις ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
= ΚΙΝΑ. Το ποσοστό της ανεργίας στην Κίνα μειώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου στο 3,95%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών, γνωστοποίησε το υπουργείο Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 10,97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Κίνα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 300.000 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΟΚ 1-0. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής στο μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που διεξήχθη την Κυριακή στο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. Οι Πειραιώτες με γκολ του Ένγκελς στο 51ο λεπτό επιβλήθηκαν με 1-0 του «δικεφάλου» του Βορρά και αναρριχήθηκαν στη δεύτερη θέση, βάζοντας «φωτιά» στην κορυφή. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα του Λεμονή με αυτό το τρίποντο μπήκε εκ νέου σε τροχιά τίτλου, καθώς πλέον ισοβαθμεί με την ΑΕΚ (σ.σ.: έχει ένα ματς λιγότερο, το αυριανό εντός έδρας με τον Ατρόμητο), ένα βαθμό μακριά από το συγκρότημα του Λουτσέσκου, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι απόψε υπέστη την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα.
= ΑΠΟΛΛΩΝ - ΞΑΝΘΗ 2-0. Αν και χρειάστηκε να περιμένει έως την 8η αγωνιστική ο Απόλλων Σμύρνης πέτυχε την Κυριακή την πρώτη του νίκη μετά την επιστροφή του στη Super League, παίρνοντας βαθιά βαθμολογική ανάσα. Πιο συγκεκριμένα η ελαφρά ταξιαρχία επιβλήθηκε με 2-0 της Ξάνθης στη Ριζούπολη χάρη στα γκολ των Καστιγέχος στο 11΄ και Αλμπάνη στο 84΄, κατακτώντας έτσι το πρώτο της τρίποντο στη φετινή σεζόν
= ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΕΛ 0-1. Την πρώτη της εφετινή της νίκη, και μάλιστα εκτός έδρας, πανηγύρισε την Κυριακή η ΑΕΛ στα Χανιά επί του Πλατανιά με 1-0, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Super League. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Κριζμάν στο 21. Ο Πλατανιάς μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, απείλησε δύο φορές τους «βυσσινί», αλλά στο ποδόσφαιρο μετρά ποιος είναι πιο ουσιαστικός. 
= ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-1. Mε ένα πολύτιμο «διπλό» έφυγε από την Τρίπολη ο Πανιώνιος. Η ομάδα του Γρηγορίου επιβλήθηκε με 1-0 του τοπικού Αστέρα, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Super League, καταφέρνοντας έτσι να επιστρέψει στις νίκες. Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι και χάρισε το «τρίποντο» στους κυανέρυθρους, οι οποίοι πλέον φιγουράρουν στη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς, το πέτυχε ο Μασούντι στο 47ο λεπτό της αναμέτρησης.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: