Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 16/1/2018

ΕΛΛΑΔΑ
=ΣΕΙΣΜΟΣ.Ιδιαίτερα αισθητός σε ένταση και διάρκεια, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, έγινε σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:24 το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο 24 χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Σταμάτας. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί της τάξης των 2 - 2,5 βαθμών Ρίχτερ.

= ΒΟΥΛΗ. Με τη διαδικασία του επείγοντος και παρουσία των πολιτικών αρχηγών ψηφίστηκε το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για την ολοκλήρωση της 3 αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε με 154 ψήφους, καθώς ψήφισε και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Ενωση Κέντρου, η οποία είχε ψηφίσει και τον προϋπολογισμό.
= ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣΟλοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο δεύτερος γύρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην πρωτεύουσα και στις άλλες πόλεις της χώρας.Το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έδωσαν το παρών καλώντας τους εργαζομένους να αντιδράσουν ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθές στη Βουλή.
= ΠΓΔΜ. Σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δείχνουν» κυβερνητικοί κύκλοι αργά το βράδυ της Δευτέρας, εκφράζοντας την ελπίδα «το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ραντεβού να αφορά στο θέμα του ονοματολογικού».
= ΑΓΡΟΤΕΣ. Να στήσουν μπλόκο στις 22 Ιανουαρίου στον Ε65 με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Παλαμά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 25 αγροτικών συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
= ΚΑΙΡΟΣ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά τμήματα, στα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα κεντρικά ή χιονόνερο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη περιμένουμε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018. Η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες.
= ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Προφυλακίστηκε πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε την 7χρονη του, στη Σαλαμίνα. Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε, όταν το κοριτσάκι εμφάνισε αιμορραγία και η μητέρα του το πήγε σε γιατρό της περιοχής. Εκείνος της συνέστησε να πάει την κόρη της στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου διαπιστώθηκε ότι η 7χρονη είχε τραυματιστεί στα γεννητικά όργανά της από βιασμό. Η αστυνομία συνέλαβε ως δράστη τον πατέρα της, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή.
ΚΟΣΜΟΣ
= ΗΠΑ. Δώδεκα άνθρωποι, αδελφοί και αδελφές, μεταξύ 2 και 29 ετών, διασώθηκαν από αστυνομικούς που τους βρήκαν σε άθλια κατάσταση –δεμένους με αλυσίδες, μέσα στη βρομιά, στα όρια της λιμοκτονίας – στο σπίτι τους σε μικρή πόλη της Καλιφόρνιας.
= ΛΙΒΥΗ. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μιτίγκα, κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, γνωστοποίησαν οι αρχές.
= ΑΜΒΕΡΣΑ. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυκατοικία στην Αμβέρσα και είχε αποτέλεσμα την κατάρρευσή της.
= ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσεότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν «διαστρέβλωσε εντελώς» όσα ειπώθηκαν σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι ο γερουσιαστής πλήττει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δικομματικής συμφωνίας για το πρόγραμμα DACA.
= ΓΑΛΛΙΑ. Η Γαλλία απαίτησε να «ριχθεί άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου σύρου αντιφρονούντα, ενώ το περιβάλλον του κάνει λόγο για «δολοφονία». «Μάθαμε με λύπη τον θάνατο (…) του Μουνίρ Νταρουίς, μιας φυσιογνωμίας της συριακής αντιπολίτευσης, που επήλθε στις 13 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Δαμασκού έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
= ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ. Σε 1,967 δισ. ευρώ προσγειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο δωδεκάμηνο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία. Αυξημένα έναντι του στόχου κατά 110 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ υστέρηση έναντι του στόχου εμφανίζουν οι επιστροφές φόρων. Η αυστηρή δίαιτα στις δαπάνες συνεχίστηκε και το 2017, όπως και τα προβλήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κακός μήνας για τα κρατικά έσοδα ήταν ο Δεκέμβριος.
= ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. «Το μέλλον της Ελλάδας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται από τον ρόλο οικονομικής γέφυρας που καλείται να διαδραματίσει μεταξύ της Ευρώπης και της Νότιας Ανατολικής Ασίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην κοινή εκδήλωση κοπής πίτας που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά, με την ευκαιρία του νέου έτους.
= ΕΦΚΑ. Αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εισφορές Δεκεμβρίου 2017 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του φορέα.
= ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών παρουσίασε στην Φραγκφούρτη αντιπροσωπεία της Ένωσης Τραπεζών σε διαδοχικές συναντήσεις με την επικεφαλής του SSM, Ντ.Νουί, και το μέλος της ΕΚΤ, Μπ.Κερέ. Σε γεύμα εργασίας στη Bundesbank μετά από πρόσκληση του Γενς Βάιντμαν, παρουσία και του Γ.Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
= ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Με δύο γκολ στο α’ ημίχρονο από τους Μάριν στο 9’ και Ανσαριφάρντ στο 37’ οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» της Λαμίας με 2-0 για την 17η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και διατηρήθηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
= ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ένα μεγάλο ντέρμπι ανέδειξε η κλήρωση της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ΕΠΟ. Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την κλήρωση, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για μία θέση στα ημιτελικά, την ώρα που ο κάτοχος του τροπαίου ΠΑΟΚ θα βρει απέναντί τον τον μαχητικό Ατρόμητο. Τα άλλα δύο ζευγάρια είναι το Πανιώνιος-Λαμία και το Λάρισα-ΠΑΣ Γιάννινα. Οι πρώτοι αγώνες για τους «8» θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου και οι επαναληπτικοί μεταξύ 6-8 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως μεταξύ των δύο αγώνων θα υπάρχει και η μάχη του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 4 Φεβρουαρίου.
= ΠΑΟ. Εκδικάστηκαν οι προσφυγές των Γιώργου Κουτρουμπή και Νίκλας Χουλτ κατά του Παναθηναϊκού, χωρίς να εκδοθούν αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις.
= ΕΘΝΙΚΗ. Φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Ελβετία θα δώσει στη Θεσσαλονίκη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις 23 Μαρτίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: