Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 8/1/2018

ΕΛΛΑΔΑ
=ΚΙΑΤΟ. Σκηνές που θυμίζουν -στην κωμική εκδοχή του- τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, εκτυλίχθηκαν στο Κιάτο κατά την τελετή εορτασμού των Θεοφανίων. Ξύλο, μπουνιές, κλωτσιές, ακόμα και βλαστήμιες, ακούστηκαν στο μικρό λιμάνι, λόγω διαφωνίας περί του ποιος άξιζε να πάρει τον Σταυρό που πέταξε ο ιερέας στα νερά.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός νεαρού, τον έπιασε αυτός πρώτος, όμως εκείνη τη στιγμή ένας Ρομά του τον άρπαξε χτυπώντας τον μέσα στο νερό.
=ΑΛΙΜΟΣ.Το πλοίο «ΜΑΥΑΜΑ» στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι της Κυριακής ενώ βρισκόταν σε προβλήτα του Αλίμου ημιβυθίστηκε έπειτα από την κατάσβεση της φωτιάς.
=ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον θεσμό της διαμεσολάβησης που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή την ουσιαστική τροποποίησή του ζητούν 58 από τους 63 προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
=ΚΥΠΡΟΣ. Στο 43% των καταμετρημένων ψήφων, με τη συμμετοχή στις «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα να φτάνει στο 62,4%, τα τρία πρώτα κόμματα είναι το Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και το Κόμμα του Λαού.
=ΠΓΔΜ. Διατεθειμένος να ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχει τέτοια λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί στους έλληνες πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον ίδιο στους πολίτες της χώρας του.
=ΟΛΥΜΠΟΣ. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης της 35χρονης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα υλικό από τις προσπάθειες που έγιναν στο Λουκί Στεφανιού στον Όλυμπο.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο στρατός της Συρίας έσπασε την πολιορκία βάσης που είχαν περικυκλώσει τζιχαντιστές και αντάρτες σε προάστιο ανατολικά της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια και ανέφερε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο αρνήθηκε την Κυριακή ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν τις τελευταίες ημέρες, διαψεύδοντας τις κατηγορίες ιρανών ηγετών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχαν το Σάββατο τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ ενημέρωσε τον Μακρόν για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εκ νέου «πυρά» εναντίον του επικριτικού σε βάρος του βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουολφ, χαρακτηρίζοντάς το «βιβλίο - μαϊμού», την ώρα που στενός σύμβουλος του μεγιστάνα προασπίστηκε την «πολιτική μεγαλοφυΐα» του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, η οποία, ωστόσο, διακόπηκε απρόσμενα καθώς οργισμένος κατηγόρησε δημοσίως τα αμερικανικά ΜΜΕ για τον τρόπο που καλύπτουν το θέμα.
Την ώρα που στην Ελλάδα είναι έντονη η αντιπαράθεση για το τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς αγαθών, στη Βρετανία είναι έτοιμοι να βάλουν φόρο στα χάρτινα ποτήρια καφέ μιας χρήσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 έως τις 8 το βράδυ.
Αντίθετος δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην άποψη ότι μια πλήρως λειτουργική τραπεζική ένωση στην Ευρώπη καθιστά τη δημοσιονομική ένωση περιττή. Όπως δε επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο «Η τραπεζική ένωση και το φάντασμα του λαϊκισμού», είναι θέμα ζωτικής σημασίας η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, αν και αναιμική, να μην αποκρύψει την ανάγκη μεταρρύθμισης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.
Τα «κόκκινα» δάνεια και τα stress test αποτελούν φέτος τις μεγαλύτερες προκλήσεις, για τις τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες οι Έλληνες τραπεζίτες θα συναντηθούν με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.
Τα δέκα βήματα που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα μέχρι να φτάσει στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 παρουσιάζει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα θα μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου ή θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα.
Σφίγγει από φέτος ο κλοιός για τους οφειλέτες, αφού με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 
Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε ο Ολυμπιακός, ο οποίος «πέρασε» από το AEL FC Arena με 0-3, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος αλλά επικράτησε δύσκολα του Πλατανιά στη Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - Πλατανιάς 2-0), η Ξάνθη πέρασε νικηφόρα από τη Λαμία (Λαμία - Ξάνθη 0-1), ενώ στους Ζωσιμάδες το ματς έληξε χωρίς τέρματα (ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης 0-0) . Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον Απόλλωνα Σμύρνης να φιλοξενεί τον Ατρόμητο.
Με τέρματα του Μάριν στο 54΄, του Ανσαριφάρντ στο 68΄ και του Τζούρτζεβιτς στο 89΄ ο Ολυμπιακός κατέβαλε, δίκαια, με 0-3 την αντίσταση της Λάρισας για την 16η αγωνιστική της Super League και επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης με 35 βαθμούς, έναντι 34 του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: