Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

ΒΟΛΟΣ. Στον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων βούτηξε στα νερά με δέκα ακόμη άτομα και έπιασε τον σταυρό ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ Λάμπρος Μακρής. Είναι η τρίτη χρονιά που βουτά και πιάνει τον σταυρό.

Όταν ακούστηκε το «Εν Ιορδάνη…» από την προβλήτα της παραλίας έντεκα άτομα  κολύμπησαν μια απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων και τελικά το σταυρό έπιασε πρώτος ο αστυνομικός της ομάδας ΟΠΚΕ και αθλητής της ομάδας πόλο της Νίκης Βόλου Λάμπρος Μακρής που έκανε λόγο για μεγάλη ευλογία και τιμή, με ευχές για ευτυχία και ομόνοια. Μία ευλαβική συνήθεια που κρατάει 29 ολόκληρα έτη διατηρεί ο Λάζαρος Κυριακόπουλος.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα συμμετάσχει στην ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων, απελευθερώνοντας λευκά περιστέρια. Πρόκειται για μία πρακτική που υιοθέτησε τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμη στην κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας βρισκόταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μέχρις ότου το 1998 τον διαδέχθηκε ο νυν μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Τη στιγμή που ψέλνεται το Απολυτίκιο των Θεοφανίων και ακούγεται ο στίχος «και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς», ο Δεσπότης απελευθερώνει τα λευκά περιστέρια συμβολικά, σε ανάμνηση της εμφάνισης του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή περιστεριού.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΑ Πολύ όμορφες εικόνες από τη γιορτή των Θεοφανείων στη γραφική εκκλησία του Βόλου Παναγία “Τρύπα” Γορίτσας. Ο χώρος ήταν κατάμεστος από τους πιστούς, ενώ πολύ μεγάλος ήταν ο αριθμός των κολυμβητών που έπεσαν για τον σταυρό.  Ειδικότερα 35 άνθρωποι βούτηξαν στη θάλασσα, αριθμός που πιθανό να είναι και ο μεγαλύτερος για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα όλοι παρέμειναν στο νερό περισσότερο από 10 λεπτά, όσο χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.Αξιοσημείωτος ήταν ο αριθμός των γυναικών που κολύμπησαν, καθώς ήταν 10. Οι γυναίκες επιβραβεύτηκαν μάλιστα καθώς τη 3η φορά που ρίχτηκε ο σταυρός, τον έπιασε η νεαρή αθλήτρια του ΝΟΒ Αργοναύτες Νίκη Παρδάλη η οποία προέρχεται από αθλητική οικογένεια πολλών διακρίσεων.Τη πρώτη και τη δεύτερη φορά που ρίχτηκε ο σταυρός, τον έπιασαν ο Αποστόλης Περδίκης και ο Ηλίας Νάνος που και οι δύο είναι μέλη του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου Ιάσωνας.
ΑΛΜΥΡΟΣ Με κάθε επισημότητα έγινε ο εορτασμός των Θεοφανίων στον Αλμυρό . Μετά το πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, Λαός και Κλήρος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλμυρού μετέβησαν στην γέφυρα «Ξηριά» για τον Αγιασμό των Υδάτων. Στη συνέχεια τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία Αλμυρού. Βοήθησε ο καιρός και στην παραλία του Αλμυρού βούτηξαν οι Γιαβριήλος Έκτωρ, Γιάννης Ξυνός του Δημητρίου, Κώστας Αναστασόπουλος, Νάνος Απόστολος και ο Νταβούρας Χρήστος, Αρχισμηνίας της πολεμικής αεροπορίας της 9ης ΜΣΠ, ο οποίος έπιασε τον σταυρό. Ο Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πολιτικών, Οργανισμών, διάφορων Συλλόγων, Εργατικών Σωματείων, Οργανώσεων και βεβαίως πλήθος πιστών παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία και στον Αγιασμό των Υδάτων
ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ Με τον Καθαγιασμό των Υδάτων ολοκληρώθηκε ο Εορτασμός των Θεοφανείων στην Αμαλιάπολη, το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου. Αρχικά τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στη συνέχεια ο κόσμος κατέβηκε στην παραλία για τον Καθαγιασμό των Υδάτων.
ΚΑΤΩ ΓΑΤΖΕΑ Με τον Καθαγιασμό των Υδάτων ολοκληρώθηκε ο Εορτασμός των Θεοφανείων στήν Κάτω Γατζεα


Δεν υπάρχουν σχόλια: