Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Στην κυκλοφορία ο πρώτος κυκλικός κόμβος -video

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε χθές το μεσημέρι ο κυκλικός κόμβος στην οδό Λαρίσης, στο ύψος της διασταύρωσης Διμηνίου, που θα διευκολύνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πόλη του Βόλου ή φεύγουν με κατεύθυνση προς Λάρισα. Η τελετή εγκαινίων έγινε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ παραβρέθηκε ο μελετητής του έργου και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ. Νίκος Ηλιού.
Μετά την κοπή της καθιερωμένης κορδέλας αποκαλύφθηκε ταμπέλα καλωσορίσματος στο Βόλο (Welcome to Volos), που θα φωτίζεται το βράδυ και θα είναι ορατή από τους οδηγούς που μπαίνουν στην πόλη από την οδό Λαρίσης. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, που ανέφερε ότι το έργο είπε ότι συμβάλει στην ασφάλεια, στην υποδοχή, στη διευθέτηση των οχημάτων και στην καλύτερη λειτουργία της πόλης. Ο ίδιος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να δημιουργηθούν και οι άλλοι κυκλικοί κόμβοι, ενώ ζήτησε απ’ όλους να οδηγούν με σύνεση και σωφροσύνη, για να μη γίνονται ατυχήματα και να μη χάνονται ζωές ανθρώπων.
Όμορφο έργο ταιριάζει στην είσοδο
Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Ηλιού, τόνισε ότι μετά από συζήτηση 20 χρόνων, υλοποιήθηκε ο ένας από τους τέσσερις κυκλικούς κόμβους που έχουν σχεδιαστεί για το Βόλο.
Ο ίδιος το χαρακτήρισε όμορφο έργο που ταιριάζει σε είσοδο πόλης και τόνισε ότι είναι από όσο χρειάζεται λειτουργικό, καθώς τα πλάτη στον κυκλικό κόμβο θα μπορούσαν να είναι μικρότερα, όπως συμβαίνει σε κυκλικούς κόμβους στην Ιόνια οδό και δεν λειτουργούν καλά.
«Αυτός είναι ένας δίιχνος λειτουργικός κόμβος, νταλίκα και Ι.Χ. περνούν άνετα. Κάποιες παραβατικές συμπεριφορές που έχουμε ήδη παρατηρήσει, δεν μπορείς να τις αλλάξεις, καθώς “η βλακεία είναι ανίκητη”, ανέφερε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού, σειρά έχουν άλλοι τέσσερις κόμβοι, οι τρεις από τους οποίους θα γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ ο τέταρτος στη συμβολή Λαρίσης και Αθηνών έχει ακόμη μέλλον, διότι απαιτείται ένα έργο γεφυροποίησης.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο κόμβος μάλιστα στο Δημαρχείο Βόλου θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Λαρίσης, πολύ πιο ωραίος και εντυπωσιακός. «Υπάρχει περισσότερος χώρος, ενώ θα λειτουργήσει καλύτερα και ο υπάρχων χώρος στάθμευσης στο Δημαρχείο, που θα αποκτήσει τουλάχιστον 40% παραπάνω χωρητικότητα», τόνισε.
Με την παράδοση του κόμβου στο ύψος της Διμηνίου, καταργούνται οι φωτεινοί σηματοδότες, ενώ με τη δημιουργία όλων των κόμβων, θα φεύγει κάποιος από την οδό Δημητριάδος και θα βγαίνει από την πόλη χωρίς φανάρι, επισήμανε ο καθηγητής του Π.Θ.
Τέλος, ζήτησε να μειωθούν οι ταχύτητες στην οδό Λαρίσης, όπου παρατήρησε νταλίκες να τρέχουν με 90 χλμ./ώρα και ανέφερε ότι είναι μι αστική οδός που πρέπει να ελέγχεται. Ο κ. Ηλιού μετέφερε εντυπώσεις οδηγών που ήδη πέρασαν από τον κόμβο, αν και λειτουργούσε μισός, λέγοντας ότι έγινε πολύ καλό έργο και ευχήθηκε ορισμένα να πάψουν να λένε ότι «ο κ. καθηγητής πάσχει από κυκλοκομβίτιδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: